Изненадата: Швейцария отстрани фаворита за трофея Франция

Швейцария се класира за 1/4-финалите на Европейското първенство по футбол, след като поднесе най-голямата изненада на шампионата до момента, отстранявайки сочения за основен фаворит за трофея Франция след 8:7 (3:3 в редовното време и продълженията и 5:4 след изпълнението на дузпи).

На „Арена Национала“ в Букурещ, след 15 минути игра. Стивън Цубер центрира в наказателното поле, където нападателят на Бенфика Харис Сеферович надигра във въздуха Клеман Лангле и с презицен изстрел с глава не остави шансове на Юго Лорис. 

След паузата тимът на Владимир Петкович получи правото да изпълни дузпа. Цубер бе фаулиран в наказателното поле от Бенжамен Павар и след намесата на Системата за видеоповторение (ВАР), главният съдия Фернандо Рапалини посочи бялата точка. Зад топката застана Рикардо Родригес, но ударът му бе слаб и спасен от Лорис.

Франция бе окрилена и за две минути между 57-та и 59-та обърна изцяло развоя на събитията в своя полза. Точен на два пъти бе Бензема. 

Пол Погба направи резултата 3:1 в 75-та минута с фирмено изпълнение и французите се виждаха вече сигурни четвъртфиналисти. 

Не така обаче мислеха швейцарците. Сеферович с втория си гол в мача с глава върна надеждите им след центриране на резервата Кевин Мбабу, а в 90-та минута – друга смяна, Марио Гавранович, получи топката в коридор, финтира Преснел Кимпембе и възстанови паритета. 

В продълженията гол не бе отбелязан.

Така се стигна до рулетката на дузпите, където Швейцария нямаше пропуск при първите девет изпълнения, като точни за „кръстоносците“ бяха последователно Гавранович, Фабиан Шер, Мануел Аканджи, Рубен Варгас и Мехмеди. 

За „петлите“ се разписаха Погба, Жиру, Маркус Тюрам и Кимпембе. Последен за световния шампион бе Мбапе, чийто удар обаче бе спасен от Зомер. 

Ситуацията бе проверена с ВАР за излизане от голлинията на вратаря, но такова нямаше и така Швейцария хвърли бомбата на Евро 2020, класирайки се за първия си 1/4-финал на голям международен форум от 1954-а насам.

Тимът на Владимир Петкович ще играе с Испания в четвъртфиналната фаза.

Източник: БНР

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини