Италия надви Англия с дузпи и спечели втората си титла на Европа

Италия победи с 3:2 Англия след дузпи на "Уембли" и спечели за втори път в историята си титлата на Европейски футболни първенства.

Леонардо Бонучи вкара през второто полувреме и заличи ранния гол на Люк Шоу, за да изпрати мача в продължения и дузпи. В тях селекционерът на англичаните Гарет Саутгейт бе провален от късните си смени. Маркъс Рашфорд и Джейдън Санчо влязоха в игра в 120-ата минута специално за дузпите, но и двамата пропуснаха. След това Джордан Пикфорд задържа англичаните в мача със спасяване срещу Жоржиньо, но Букайо Сака, който влезе от пейката през второто полувреме, също пропусна и Италия стана европейски шампион.
Мачът на препълнения стадион "Уембли" отговори на високите очаквания още в началото. Италианците получиха ъглов удар още в първата минута и защитник изчисти, а от последвалата контра Англия поведе. Киърън Трипиър получи топката по дясното крило и я изпрати на далечна греда към Люк Шоу, а левият бек на Манчестър Юнайтед я посрещна от воле и я изпрати зад вратаря Джанлуиджи Донарума за 1:0.

Попадението на Шоу бе историческо по няколко причини. То бе реализирано след минута и 57 секунди игра, което го прави най-бързото в историята на Европейски първенства. Освен това, Шоу стана първият англичанин с гол на финали на Стария континент и първият футболист на Манчестър Юнайтед, който се разписва в мача за трофея.

Италианците натиснаха след гола на Шоу и до края на полувремето създадоха две опасни положения. В 35-ата минута Федерико Киеза овладя малко след центъра и спечели физически двубой с Деклан Райс, който направи няколко неуспешни опита да го фаулира. В последствие нападателят на Италия напредна към наказателното поле и изпрати далечен удар, но топката мина на около метър от лявата греда на Джордан Пикфорд.

Във втората минута на добавеното време и Чиро Имобиле пропусна шанс да се разпише. 31-годишният нападател на Лацио получи топката в наказателното поле и стреля моментално, но защитник на Англия застана на пътя й и така символичните гости се оттеглиха на почивка с гол преднина.

Второто полувреме започна с нова опасност за италианците, които получиха пряксвободен удар близо до дъгата на наказателното поле. Инсиние опита изстрел в горния ляв ъгъл на вратата на Пикфорд, но пропусна целта.

В 56-ата минута представителите на Манчестър Юнайтед в отбора на Англия отново напомниха за себе си с опасно положение. Люк Шоу центрира в наказателното поле, а Хари Магуайър надскочи защитата на Италия и стреля с глава, но топката излезе в аут. В ответната атака пък Пикфорд отрази опасен удар на Лоренцо Инсиние от малък ъгъл.

Италианците стигнаха до нова опасност в 61-та минута, когато Киеза дриблира свободно в наказателното поле на Италия и стреля към долния ляв ъгъл, но Пикфорд отново спаси отбора си. Секунди по-късно пък англичаните получиха ъглов удар и Джон Стоунс стреля с глава, а Донарума изби топката над гредата.

Италианците натискаха съперниците си през по-голямата част от мача и заслужено изравниха в 67-та минута. Марко Верати засече центриране от ъглов удар с глава и Пикфорд направи ново невероятно спасяване, но този път топката се удари в гредата и се върна пред вратата. Леонардо Бонучи притича на добавка и вкара с лекота на опразнената врата за 1:1.

Бонучи и Верати можеха да изведат Италия напред в резултата пет минути по-късно, като този път отиграха ситуация с разменени роли. Защитникът изпрати дълъг пас зад отбраната на Англия и Верати стреля от въздуха, но не успя да уцели вратата. Това бе и последното чисто положение в мача, който завърши наравно 1:1 в редовното време.

Англия създаде първото положение в продълженията. Защитник на Италия отби ъглов удар към дъгата и там Калвин Филипс посрещна топката с воле, но я изпрати край дясната греда на Донарума.

Италия отговори в началото на второто продължение с удар от почти 30 метра на резервата Федерико Бернардески, който обаче бе отразен от Пикфорд. Секунди по-късно англичаните предизвикаха огромно разбъркване в наказателното поле на Италия и появилият се от пейката Джак Грийлиш стреля, но неговият удар бе блокиран от тялото на италианец.

В крайна сметка мачът бе решен с дузпи, при които точни за Италия бяха Доменико Берарди, Леонардо Бонучи и Федерико Бернардески. Пропуски направиха Андреа Белоти и Жоржиньо. За англичаните пък точни бяха Хари Кейн и Хари Магуайър в първите две дузпи.

Италия - Англия - 3:2 след дузпи, 1:1 в продълженията и редовното време, 0:1 на полувремето
голмайстори: 0:1 Люк Шоу 2, 1:1 Леонардо Бонучи 67
при дузпите:
- 1:0 Доменико Берарди, 1:1 Хари Кейн
- 1:1 Андреа Белоти-пропуск, 1:2 Хари Магуайър
- 2:2 Леонардо Бонучи, 2:2 Маркъс Рашфорд-пропуск
- 3:2 Федерико Бернардески, 3:2 Джейдън Санчо-пропуск
- 3:2 Жоржиньо-пропуск, 3:2 Букайо Сака-пропуск
стадион: "Уембли", 66 хиляди зрители
главен съдия: Бьорн Куйперс (Нидерландия)
помощници: Сандер ван Рокел и Едвин Зейнстра (Нидерландия)
жълти картони:
- за Италия: Николо Барела, Леонардо Бонучи, Лоренцо Инсиние, Джорджо Киелини, Жоржиньо.
- за Англия: Хари Магуайър.
състави:
- за Италия: Джанлуиджи Донарума, Леонардо Бонучи, Джорджо Киелини, Емерсон (118-Алесандро Флоренци), Джовани Ди Лоренцо, Марко Верати (96-Мануел Локатели), Жоржиньо, Николо Барела (54-Брайън Кристанте), Чиро Имобиле (55-Доменико Берарди), Лоренцо Инсиние (91-Андреа Белоти) и Федерико Киеза (86-Федерико Бернардески).
- за Англия: Джордан Пикфорд, Кайл Уолкър (120-Джейдън Санчо), Киърън Трипиър (70-Букайо Сака), Хари Магуайър, Джон Стоунс, Люк Шоу, Мейсън Маунт (99-Джак Грийлиш), Калвин Филипс, Деклан Райс (74-Джордан Хендерсън, 120-Маркъс Рашфорд), Хари Кейн и Рахийм Стърлинг.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини