Дания се класира за четвъртфиналите на Евро 2020 с разгромна победа над Уелс

Амстердам, 26 юни (БТА)
Среща от осминафиналите на Евро 2020:

Уелс - Дания 0:4 (0:1)
голмайстори: 0:1 Каспер Долберг 27, 0:2 Каспер Долберг 48, 0:3 Йоаким Меле 88, 0:4 Мартин Брайтуайт 90+4
червен картон: Хари Уилсън 89

стадион: "Йохан Кройф Арена", Амстердам (Нидерландия)
зрители: 15 000
главен съдия: Даниел Зиберт (Германия)
помощници: Ян Зайдел (Германия), Рафаел Фолтин (Германия)
четвъртия съдия: Овидиу Хацеган (Румъния)
ВАР: Бастиан Данкерт (Германия)
АВАР: Кристиан Дингерт (Германия), Кристиан Гителман (Германия)

жълти картони:
- за Уелс: Джо Родън, Кийфър Муур, Дейвид Брукс, Гарет Бейл
- за Дания:

състави:
Уелс (4-2-3-1): Дани Уорд - Конър Робъртс (40-Неко Уилямс), Крис Мефам, Джо Родън, Бен Дейвис - Джо Алън, Джо Моръл (60-Хари Уилсън) - Гарет Бейл, Аарън Рамзи, Даниел Джеймс (78-Дейвид Брукс) - Кийфър Муур (78-Тайлър Робъртс)
мениджър: Робърт Пейдж

Дания (3-4-3): Каспер Шмайхел - Андреас Кристенсен, Симон Кяер (77-Йоахим Андерсен), Яник Вестергор - Йенс Стригер Ларсен (77-Николай Бойлесен), Пиер-Емил Хьойберг, Томас Дилейни (60-Матиас Йенсен), Йоаким Меле - Микел Дамсгор (60-Кристиан Норгор), Каспер Долберг (69-Андреас Корнелиус), Мартин Брайтуайт
старши треньор: Каспер Хюлманд


С два гола на тарана Каспер Долберг и по един на защитника Йоаким Меле и напателя Мартин Брайтуайт Дания победи с 4:0 Уелс и стана първият отбор, който се класира за четвъртфиналите на Евро 2020.
Долберг откри резултата с много красиво попадение в 27-мата минута, а в 48-мата се възползва от груба грешка на бранителя на Уелс Неко Уилямс, за да удвои. Крайното 4:0 бе оформено в самия край на срещата с голове на Меле в 88-мата минута и Брайтуайт в добавеното време, а между тези два гола Уелс остана с 10 души на терена след червен картон на резервата Хари Уилсън.

Дания прескача елиминационен кръг на голямо първенство за пръв път през новия век, а за място на полуфиналите скандинавският тим ще играе с победителя от двойката между Нидерландия и Чехия.

Мачът на "Йохан Кройф Арена" в Амстердам започна с натиск на уелския тим. В 10-ата минута Гарет Бейл отправи много опасен удар от границата на наказателното поле, но топката премина встрани от вратата на Каспер Шмайхел.

Малко след това Аарън Рамзи имаше добра възможност за отбелязване на гол, но ударът му от десетина метра бе блокиран от датски бранител.

Чак около 20-ата минута Дания успя да отхвърли първоначалния натиск на съперника си и постепенно играта на "червения динамит" започна да става все по-добра.

Още с първата си опасна атака в 27-мата минута Дания откри. Долберг получи топката извън наказателното поле и с чудесен фалцов удар от дъгата изпрати топката неспасяемо в долния ляв ъгъл на вратаря Дани Уорд.

Попадението окрили датчаните и те наложиха сериозен натиск, като до почивката нов гол не падна единствено заради добрите намеса на Уорд на вратата на символичните домакини.

Дания обаче успя да нанесе съкрушителен удар в 48-мата минута. Бърза атака по десния фланг завърши с центриране на Мартин Брайтуайт. Топката попадна на крака на резервата в уелския тим Неко Уилямс, който обаче въобще не успя да се ориентира накъде да я изчисти и я прати у напълно непокрития Долберг. За тарана на датчаните не бе никакъв проблем да я овладее и с бомбен удар от 6-7 метра да порзи целта за втори път.

Футболистите на треньорите Каспер Хюлманд можеха да вкарат и трети гол в 66-ата минута, но ударът на Матиас Йенсен намери гредата на вратата на Уорд.

В 86-ата минута датчаните направиха невероятен двоен пропуск, като първо Брайтуайт уцели греда на празна врата, а при добавката Йоахим Андерсен стреля покрай вратата на Уелс.

Дания стигна до трети гол в 88-мата минута, когато Йоаким Меле бе оставен непокрит в наказателното поле, а в добавеното време на срещата Мартин Брайтуайт оформи разгромното 4:0 в полза на датчаните след пас на Андреас Корнелиус. Между двата гола Уелс остана с 10 човека на терена след директен червен карто на резервата Хари Уилсън.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини