БЧК в Кърджали подкрепя инициативата "Май месец за мерене"

По повод 17 май – Световен ден за борба с хипертонията, започва инициативата „Май месец за мерене“ на Международната лига по хипертония (ISH). В България тя ще се проведе за 15-а поредна година с подкрепата на Българската лига по хипертония.

„Май месец за мерене“ е най-голямата глобална здравна инициатива, която има за цел да повиши обществената осведоменост за нуждата от проверка и контрол на кръвното налягане. Скрининговите проучвания по инициатива на Българската лига по хипертония и партньори, направени на публични места през годините, свидетелстват за висока честота на хипертонията и недостатъчен  контрол   при   вече   настъпили   усложнения.   Това   мотивира   ежегодното провеждане на национални информационни кампании и масови измервания на артериално налягане в България.

Тазгодишната здравна кампания, подкрепяна от БЧК, ще премине под надслов „ИЗМЕРВАНЕ, КОЕТО СПАСЯВА ЖИВОТ. ТВОЯ.“ През май и юни в 12 града са планирани общо 15 локации за измерване на кръвно налягане на хората.

Датата,  определена за град Кърджали, е 9-ти юни 2021 година (сряда) в централен градски парк, комплекс „Русалка“ от 10:00 до 16:00 часа. Участниците ща бъдат информирани от организаторите и доброволци на БМЧК- Кърджали за рисковете от хипертонията, за стойностите на кръвното налягане и как да разпознават неговото покачване  и ще получат информационни материали със съвети за здравословен начин на живот. Ще бъде измерено  кръвното  им  налягане  с  електронни  апарати,  снабдени  с  AFIB-технология  за откриване на предсърдно мъждене без ЕКГ. Тази технология е подходящ и сигурен метод за скрининг на предсърдно мъждене в домашни условия като профилактика на мозъчен инсулт и инфаркт.

Това съобщиха от Областният съвет на БЧК-Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини