15 °C

Обучават средношколци във военния център в Широко поле, наградиха отличилите се

Изображение 1 от 5

  В единствения в България Общински ученически център по военно дело и спасителни дейности с. Широко поле, община Кърджали се проведоха открити уроци по военно дело. В него се включиха ученици от СУ „Отец Паисий“ с.Кирково, СУ „Христо Ботев“ с. Чорбаджийско и СУ „Н.Й.Вапцаров“ с. Бенковски.

  Проявата бе организирана от Военното окръжие, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва  и Военен клуб Кърджали. Събитието започна с поднасяне на цветя пред паметната плоча на загиналите фронтоваци във Втората световна война от 10-пехотна родопска дивизия. С едноминутно мълчание почетоха паметта на загиналите.Сред гостите бяха полковник Георги Петков – началник на Централно военно окръжие, полковник Стефан Паскалев – началник на военно окръжие Пловдив, Илияна Дамянова – главен експерт в дирекция „Социални политика и политика по военно патриотично възпитние“ на Министерство на отбраната, заместник кмета на Община Кърджали Тунджай Шюкрю, кмета на община Кирково Шенаси Сюлейман и кмета на Елин Пелин Ивайло Симеонов.

    От името на директора на дирекция „Социална политика и политика по военно патриотично възпитание“ г-н Иво Антонов,  госпожа Илияна Дамянова поздрави присъстващите за прекрасната инициатива, с пожелание тази традиция да продължи.

  По време на занятието учениците преминаха през 5 учебни центъра. Запознаха се с колективното и индивидуалното въоръжение в българската армия /видяха 100-милиметрово противотанково оръдие, 80-милиметрова минохвъргачка, автомати „Калашников", манлихер, маузер, ръчни нападателни и отбранителни гранати/ и получиха информация за условията за кандидатстване във въоръжените сили, в резерва и националния военен университет. Проведе се и състезание по стрелба с въздушна пушка.

        Полковник Георги Петков  приветства инициаторите на събитието за приноса им в патриотичното възпитание на подрастващите и амбицията им да популяризират армейската служба сред младите хора и успехите на българската войска. На класиралите се на първо, второ и трето място връчи грамоти и предметни награди.

       „Една от задачите на военните окръжия през последните години е работата по родолюбивото възпитание  на младото поколение. Част от занятията по дисциплината „Подготовка за отбраната на страната“ се стремим да провеждаме по нетрадиционен начин, а именно извън клас“ – подчерта подполковник Евгени Енчев – началник на военно окръжие – Кърджали.

      Със заповед на доц.д-р Иван Сечанов – председател на СВВБ за активна работа за отбелязване на 75 години от Втората световна война и постигнати успехи във военно-патриотичното възпитание бяха удостоени с юбилеен медал „75 години от победата над фашизма“ полковник Георги Петков – началник на Централно военно окръжие, подполковник Евгени Енчев – началник на военно окръжие Кърджали и капитан от запаса Минчо Гумаров – ръководител на Общинския ученически център по военно дело и спасителни дейности с. Широко поле, общ. Кърджали.

  Меделите връчи Ани Иванова –председател на Областната организация на Съюза на ветераните от войните на България в Кърджали и заместник председателя Димитър Разкалински.

  Кърджали бг вести

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 14.05.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Не мислете за нищо, което ви натоварва и избягвайте хора, които ви създават притеснения. Посветете деня си на приятни занимания, за да се разтоварите от стреса. Направите ли го, ще имате спокоен ден в компанията на обичани хора. Други от вас ще се подготвят за гости от далече или сами ще пътуват.
  14 май 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес ще берете плодовете на усилията от последните дни. Може да възникнат непредвидени ситуации,но с вродената си интелигентност и находчивост ще се справите с лекота. Вземете инициативата в свои ръце, за да сте сигурни, че ще изкарате една чудесна вечер.
  14 май 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Днес сте изпълнени с енергия и желание за действие. Захващате се последователно с какво ли не, но успявате да го свършите по-най добрия начин. Затова ви съветвам да използвате момента и да изберете нещо наистина важно за професионалното ви развитие. Ще срещнете съпричастност и доброта, което е добър знак.
  14 май 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Имате конкретни планове за този ден и сте твърдо решени да ги свършите, особено ако вече сте били възпрепятствани да го сторите. Добре ще е ако работите съвместно с други хора, които могат да ви бъдат полезни с ценни идеи и съвети. На ваш близък му предстои пътуване, ще ви се наложи да отделите време и за него. Добри финансови постъпления.
  14 май 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Чувствате се объркани и се лутате ту в една ту в друга посока. Внимавайте ласкателствата на приближен човек да не ви подведат към необмислени действия. Спокойно можете да избягате от светската суета сред семейството си, което ще ви утеши с непринудеността си.
  14 май 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днес заложете на умението си да общувате. Ще ви донесе възможности за изява на талантите и подготвеността ви. Наред с добрите новини обърнете внимание на здравето си, което може да ви създаде проблеми. Притеснения са възможни и по линия на по-възрастните родители или близки хора.
  14 май 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Доверието, с което се ползвате сред колегите си ще благоприятства участието ви в общ проект. Старанието ви е забелязано и в крайна сметка ще се отрази положително на финансите ви. Ще получите предложения, които с времето ще задълбочите в нови позиции. Може би трябва да се ориентирате в тази посока.
  14 май 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Прибягвате до изпитани методи, за да постигнете целите си. Нека обаче това не става за сметка на някой, от чиято помощ скоро може да имате нужда. Опитайте се да бъдете в крак с времето, дори ако трябва да пренебрегнете ваши стари прийоми.
  14 май 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ако работата ви днес е свързана с контакти, бъдете сигурни, че ще успеете да свършите всичко точно така, както сте го планирали. Радвате се на подкрепата на близките си, които ще ви бъдат от полза със съвети по всяко време. Отношенията ви с любимия човек зависят в огромна степен от вас.
  14 май 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Финансовите ви постъпления днес ще ви позволят да си отдъхнете. Разчитайте на приятелите си в евентуален труден за вас момент. Събират ви се доста предизвикателства, но са напълно във възможностите ви. При работа с валута бъдете внимателни. За някои от вас - пътуване в чужбина, или ще сте привлечени от някой, който се връща от там.
  14 май 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес сте творчески настроени и съсредоточени в работата си. Сигурни сте в това, което правите и това проличава в добре свършената ви работа. Не се колебайте да използвате познанствата си относно разрешението на сериозен професионален въпрос.
  14 май 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
  14 май 2021
  Последни новини