Обучават средношколци във военния център в Широко поле, наградиха отличилите се

Изображение 1 от 5

    В единствения в България Общински ученически център по военно дело и спасителни дейности с. Широко поле, община Кърджали се проведоха открити уроци по военно дело. В него се включиха ученици от СУ „Отец Паисий“ с.Кирково, СУ „Христо Ботев“ с. Чорбаджийско и СУ „Н.Й.Вапцаров“ с. Бенковски.

    Проявата бе организирана от Военното окръжие, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва  и Военен клуб Кърджали. Събитието започна с поднасяне на цветя пред паметната плоча на загиналите фронтоваци във Втората световна война от 10-пехотна родопска дивизия. С едноминутно мълчание почетоха паметта на загиналите.Сред гостите бяха полковник Георги Петков – началник на Централно военно окръжие, полковник Стефан Паскалев – началник на военно окръжие Пловдив, Илияна Дамянова – главен експерт в дирекция „Социални политика и политика по военно патриотично възпитние“ на Министерство на отбраната, заместник кмета на Община Кърджали Тунджай Шюкрю, кмета на община Кирково Шенаси Сюлейман и кмета на Елин Пелин Ивайло Симеонов.

      От името на директора на дирекция „Социална политика и политика по военно патриотично възпитание“ г-н Иво Антонов,  госпожа Илияна Дамянова поздрави присъстващите за прекрасната инициатива, с пожелание тази традиция да продължи.

    По време на занятието учениците преминаха през 5 учебни центъра. Запознаха се с колективното и индивидуалното въоръжение в българската армия /видяха 100-милиметрово противотанково оръдие, 80-милиметрова минохвъргачка, автомати „Калашников", манлихер, маузер, ръчни нападателни и отбранителни гранати/ и получиха информация за условията за кандидатстване във въоръжените сили, в резерва и националния военен университет. Проведе се и състезание по стрелба с въздушна пушка.

          Полковник Георги Петков  приветства инициаторите на събитието за приноса им в патриотичното възпитание на подрастващите и амбицията им да популяризират армейската служба сред младите хора и успехите на българската войска. На класиралите се на първо, второ и трето място връчи грамоти и предметни награди.

         „Една от задачите на военните окръжия през последните години е работата по родолюбивото възпитание  на младото поколение. Част от занятията по дисциплината „Подготовка за отбраната на страната“ се стремим да провеждаме по нетрадиционен начин, а именно извън клас“ – подчерта подполковник Евгени Енчев – началник на военно окръжие – Кърджали.

        Със заповед на доц.д-р Иван Сечанов – председател на СВВБ за активна работа за отбелязване на 75 години от Втората световна война и постигнати успехи във военно-патриотичното възпитание бяха удостоени с юбилеен медал „75 години от победата над фашизма“ полковник Георги Петков – началник на Централно военно окръжие, подполковник Евгени Енчев – началник на военно окръжие Кърджали и капитан от запаса Минчо Гумаров – ръководител на Общинския ученически център по военно дело и спасителни дейности с. Широко поле, общ. Кърджали.

    Меделите връчи Ани Иванова –председател на Областната организация на Съюза на ветераните от войните на България в Кърджали и заместник председателя Димитър Разкалински.

    Кърджали бг вести

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини