Над 700 ученици преминаха практически занятия по военно обучение в лагера в Широко поле

    Над 700 ученици от средните училища в областта проведоха практически занятия по военно дело в Националния ученически център по военно обучение и спасителни дейности в с.Широко поле.Те бяха организирани от Военно окръжие, от старшия експерт по ВОКНА на Военното окръжие о.з. полк.Бойко Бенеков,Военния клуб и членове на военно-патриотичните съюзи.Започнахме с 50 ученика преди няколко години.Сега обхващаме почти всички средни училища,каза за Кърджали бг вести Бойко Бенеков.Той сподели,че активно се работи с общините за обучението на младите хора.Тази практика се утвърждава и дава плодове.През април тази година  бе изготвен график за учебни занятия по общини.Започват и завършват училища от Кърджали.Днес бе последният ден от практическите занятия.Специално за случая от София дойде началникът на Централното военно окръжие полк.Петков.Придружаваше го началника на Военното окръжие в Кърджали подп.Енчев.Занятия водеше полковникът от украинската армия Ерол Алиев.Преди началото на практическите занятия бе изслушан химна на Р България.Бяха положени цветя пред чешмата –паметник на загиналите жители на региона в Отечествената война.

    В краткото си приветствие към десетокласниците от Езиковата гимназия полк.Петков подчерта,че е за втори път в центъра и присъства на военните занятия.Вие придобивате знания за защита на Отечеството.Смятам,че е недостатъчно военните умения да се усвояват само по пет часа в 9 и 10 клас.Те обаче могат да ви накарат да се чувствате горди, че сте българи.Освен с патриотизъм вие ще си тръгнете заредени с благодарност към офицерите,които са ви предали своите знания,подчерта полк.Петков.

     Военният лагер бе разделен на четири центъра,където се обучаваше по един клас.В единия се запознаваха със стрелковото оръжие,във втория с екипировката,в третия артилерийските системи.В четвъртия център получиха информация,как могат да кандидатстват във висшите военни училища и българската армия.По двама ученици съставиха отбори по стрелба.Упражняваха се с въздушна пушка.

     Един генерал да излезе от Кърджали и трудът ни е оправдан.Миналата година 17 младежи от региона кандидатстваха във военни училища.Това се дължи на усилията положени в този център,подчерта полк.Бенеков.

    Отличниците в обучението получиха грамоти.

    Занятията завършиха с обяд по армейски.Учениците бяха нахранени с фасул чорба,считана за деликатес в армията.Сервира им лично секретарят на областната структура на Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса Златко Колячев.

    Ще припомним ,че на 21 април /петък/ в Широко поле  имаха занятия десетите класове от СУ”П.Р.Славейков”.Боят на обучаващите се  надхвърли 100.На 24 април/понеделник/ над 150 десетокласници от СУ”Владимир Димитров-Майстора”-Кърджали,СУ”Хр.Ботев”-Чорбаджийско,СУ”Отец Паисий”-Кирково и СУ”Н.Й.Вапцаров”-Бенковски  водиха занятия в центъра. Кметът на община Кирково Шинаси Сюлейман покри разходите на учениците от неговата община.

    Момчилградчани от „ТХВП”Св.Св.Кирил и Методий”  се обучаваха на 25 април.Общината също даде средства.Същия ден в центъра  бяха и десетокласниците от СУ”Отец Паисий”-Кърджали.

    На 26 и 27  април/сряда и четвъртък/ с военната техника  се запознаха десетокласниците от Езиковата гимназия.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини