Средношколци се учат да бранят Родината край Широко поле, военните награждават за принос кметове на родопски общини

    Млади хора от 10-клас на средните училища от областта днес се стекоха в Общинският ученически център по военно дело и спасителни дейности край кърджалийското село Широко поле за обучение по военната дисциплина „Подготовка на страната за отбрана”. Това е заключително занятие в национален мащаб. Да се запознаят с военна техника , лично оръжие и снаряжение бяха дошли средношколци от Професионална гимназия по технология на хранително-вкусовата промишленост „Св.св.Кирил и Методий” гр.Момчилград, Средно училище „Никола Йонков Вапцаров”-с.Бенковски, Средно училище „Христо Ботев”- с.Чорбаджийско и Средно училище „Отец Паисий”-Кирково.

      Занятията се организират от Военно окръжие-Кърджали, с подкрепата на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Военен клуб-Кърджали.

      Първият лагер сбор на територията на Общинския ученически център се провежда през далечната 1996 г. Тогава през м.юни с оръжие и екипировка,осигурени от Организацията за съдействие на отбраната на бивак са събрани осмокласници от Кърджали. За място на провеждането на тази подготовка е избрана бившата мобилизационна база на тила на 87-артилерийски полк, която е била изоставена. С активното съдействие на тогавашния кмет Расим Муса и под ръководството на о.з.майор Минчо Гумаров започва възстановяването на материалната база. Бившият кмет Румен Димитров прави първите постъпки за придобиване на базата от Община Кърджали. Тя е актувана като общинска собственост при кмета Хасан Азис през 2003 г.

     През 2005 г.центърът е водоснабден, изградена е чешма-паметник на загиналите бойци от област Кърджали във Втората световна война. 100 души от областта, сражавали се в редиците на 10 пехотна Родопска дивизия дават живота си за Родината.На тях е посветена и чешмата.

      Паметта на падналите за свободата на Отечеството бяха почетени с едноминутно мълчание от ученици и официални лица. Бяха поднесени венци и цветя на паметната плоча. Сред гостите бяха:полк.Станимир Кисьов, държавен експерт в УЧРМО, Иво Антонов,директор на дирекция Политика по военно-патриотично възпитание в Министерството на отбраната , полк.Георги Петков, началник на Централно военно окръжие, генерал от резерва Златан Стойков, председател на Централния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса  и резерва. Сред официалните лица бяха още зам.-областния управител Севда Камбурова, кметът на община Кирково Шинаси Сюлейман, секретарят на община Момчилград Бахатдин Ахмедов,  началникът на Военно окръжие подп.Евгени Енчев,  началникът на Военния клуб в Кърджали Ани Иванова и др.

      Официалната церемония бе ръководена от майор Златко Белев, зам.-началник на Военното окръжие в Кърджали.

      Днес затваряме кръга от военни занятия в страната. Благодарни сме на организаторите. Те дават урок по родолюбие на младите. Добре е, че зад тях са институциите.  Издал съм заповед за награждаване на хора допринесли за патриотичното възпитание на подрастващите в областта. Това са кметът на Община Кърджали инж. Хасан Азис, областният управител Никола Чанев, кметовете на общините Кирково и Момчилград -Шинаси Сюлейман и Сунай Хасан. Това заяви в словото си началника на Централното военно окръжие полк.Георги Петков. Той лично връчи отличията.

      Тримата градоначалници бяха отличени и от  председателят на СОСЗР о.з.ген.Златан Стойков.

        Зам.-областният управител Севда Камбурова благодари от името на областният управител Никола Чанев за отличието. Тя изрази удовлетворението си, че е сред млади хора, завладени от патриотизма. Очакваме от вас да защитавате своята Родина, отбеляза Севда Камбурова.

    За отличията благодариха Шинаси Сюлейман и Бахатдин Ахмедов.

      Учениците се включиха във военните занятия. Най-голям интерес предизвика стрелбата с въздушна пушка. Победителите бяха специално отличени и наградени.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини