Военно обучение от 1-ви клас! МО разработи програмата

Министерството на отбраната разработи актуална програма за начално военно обучение. То трябва да започне от първи клас, където да се обяснява какво е катастрофа, бедствие, какво да се очаква и как хората да се държат. Това заяви пред БТА полк. Красен Даскалов - началник на Център по психично здраве и превенция към ВМА.

Информацията трябва да е актуална и учителите също трябва да са подготвени да преподават такава материя, посочи той.

Началникът на Центъра по психично здраве и превенция към ВМА каза, че думите "криза" и "бедствие" трябва да се използват внимателно. Бедствието е изненадващо събитие, причиняващо достатъчно персонални и материални поражения, които могат да бъдат овладени с ресурсите на държавата.

"Катастрофа" настъпва, когато страната не може със собствени сили и средства да се справи сама и търси помощ от съседни държави, отбеляза експертът. Ако има планове за действие при бедствия и аварии в България, те са на хартия и не знам някоя частна фирма да е провеждала психологическо обучение на персонала си за действия при кризи, посочи полк. Даскалов.

Що се отнася до военните, участващи в мисия, да се справят със стреса, полк. Даскалов каза, че те преминават специална подготовка - да овладеят себе си в екстремни ситуации. В програма, по която се работи с тях, е включена и психологическа подготовка. Нашата работа с военните в мисиите протича в 4 етапа, като първият е психологическата, уточни полк. Даскалов.

По думите му до 2014 г. по време на мисия с военните е имало и психолог, но вече съставът е редуциран. Сега медицинските екипи научават допълнителни подходи, с които да помагат на хората, докато се завърнат. След това се прави оценка дали имат прояви на стрес, следят се, задължително се наблюдават и след 6 месеца след завръщането им, поясни полк. Даскалов.

"Стресът не е лошо нещо, благодарение на него ние порастваме и се развиваме, той може и следва да бъде контролиран, но това трябва да се научи, да има програма, която да се занимава с екипите, с лекарите, които са безкрайно "изпепелени", с хората. За съжаление не се работи по тези програми", коментира полк. Даскалов.


 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини