Първанов и задкулисието: Съмнявам се, че някой може да въздейства на Борисов

Всичко е в надлъгването – какво казва единият ловец, какво другият за „историческия компромис”. Така бившият президент и лидер на АБВ Георги Първанов коментира в хипербола случилото се със съдебната реформа.

Много се съмнявам, че някой може да въздейства на премиера Борисов, добави Първанов пред Нова телевизия в коментар за обвиненията от вчера (10 декември) на Христо Иванов. На директен въпрос дали има политици с кирливи ризи, които гласуват закони под натиск, за да не бъдат разкрити, Първанов обърна темата в посока, че в края на юли „историческият компромис” е бил между Реформаторите и ДПС и това било добро, а сега за Конституцията повече партии са подкрепили съотношенията в прокурорската и съдийската колеги – това защо било лошо. Много е фалшиво съдиите да бъдат независими, а прокурорите да бъдат контролирани, смята Първанов. На прокуратурата политически борд не ѝ трябва, добави той.

Какъв тогава е контролният механизъм – с повишаването на правата на Инспектората и с възможността да се изслушват доклади от главния прокурор, каза бившият президент. Защо Христо Иванов не говори за зависимости от парламентарната трибуна, защо го говори чак като не му мина текстът, продължи с въпросите Първанов. За него голямото мнозинство по конституционните промени било доказателство, че няма зависимости, а не че има. Иска се връщане на времето на Иван Татарчев, когато имаше безобразен натиск, заяви политикът. Първанов ловко избегна и въпроса за аферата „Костинброд” и как там главният прокурор обещаваше случаят да не потъне, а накрая според съдебната ни система виновни нямаше – Росен Желязков, главният секретар на администрацията на правителството на Марин Райков, беше оправдан.

Георги Първанов не се съгласи, че предложението на АБВ било измислено, за да развали „историческия компромис”. Ние бяхме сложили предложението си на масата преди това, дори Христо Иванов участваше в обсъжданията, каза той. Първанов поиска и да види „цялата картина”, не в карикатури да се забравят партии като БСП. Аз Пеевски не го познавам, отново каза лидерът на АБВ и добави, че основният фактор за съдебната реформа и промените в Конституцията е ГЕРБ.

Съдебната реформа тепърва ще се прави. Не съм убеден, че имаше нужда от конституционни промени - такова нещо нямаше в коалиционното споразумение за това правителство, посочи Първанов.

На въпрос какво ще стане сега след оставката на Христо Иванов - ще го последват ли и други, Първанов отговори, че основният критерий трябва да е как един министър си върши работа. Бившият президент даде пример с Петър Москов в качеството му също на кадър на Реформаторите.

Относно фалшивото съобщение на Меглена Кунева за оставка, Първанов беше категоричен, че това е "приятелски огън" - т.е. от ДСБ. Както и Валерия Велева снощи, бившият президент също бил заподозрял, че съобщението било фалшиво. Първанов не се ангажира и дали Кунева или човек на Движение България на гражданите ще заеме поста на правосъден министър. Въпросът е да е силен, авторитетен човек - Христо Иванов беше добър човек, но това не е достатъчно, завърши Първанов.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини