Учебният лагер в Широко поле отново става център на военно обучение

През месец април 2018 година ще се проведат планираните практически занятия на територията на Националния ученически учебен център по военно обучение и санитарни дейности в село Широко поле, Област Кърджали по утвърден график. Тези занятия вече станаха традиция за Кърджалийска област. Целите са: Повишаване на родолюбивото и военно патриотичното възпитание на обучаемите; издигане на чувството на уважение към органите на властта и готовността за спазване на законността в страната; Формиране на умения и способности за адекватни действия при случаи на природни и стихийни бедствия, крупни промишлени аварии и катастрофи; Формиране на морални и психически качества за преодоляване на трудности от различен характер в сложни житейски и изброените по-горе екстремни ситуации; Изучаване на начините за действие при попадане в сложни житейски ситуации, причините за тяхното възникване, анализирането им и възможностите за прогнозиране и превенция.

            Провеждането на тези занятия са изключително важни поради отслабване на патриотичното чувство и размиване на очертанията на националната идентичност на обучаемите. В този контекст, провеждането на практически занятия с ученици от деветите и десетите класове създава благоприятни условия за усвояване от обучаемите на полезни знания, умения и навици и в резултат на това – формиране у тях на полезни способности за преодоляване на евентуалните житейските изпитания, на които могат да бъдат подложени в бъдеще.

            Субектите на организацията и провеждането на учебните занятия по начална военна подготовка са:

Министерството на отбраната;
Министерството на образованието и науката;
Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Важно е да отбележа, че при изготвянето на методическия модел за обучението на учениците от деветите и десетите класове в страната е използван опита от дейността на Специализирания Национален Ученически Център по родолюбивото и военно патриотичното възпитание и спасителни дейности в село Широко поле, Община Кърджали. Този модел е открит за доразвиване и обогатяване. За всичко това има голям принос Община Кърджали и лично кмета на Общината – инж.Хасан Азис. Благодарение на Общината и на Кмета е успешна работата за прилагането на методическия модел.

             Със своята дейност, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Кърджали, участва активно и със своите виждания подпомага кадрово и организационно учебния процес за изпълнение и постигане на целите и задачите; принципите и формите на обучението; календарно-тематичното разпределение, определената система от дейности за постигане на баланс и синхрон между теоретическите знания и практически умения; участва активно при изграждането на клуб „Млад приятел на Българската армия“ в средните училища.

            Финансовото осигуряване на практическите занятия и обучението по начална военна подготовка и на заниманията в клубовете „Млад приятел на Българската армия“ се осигурява от Общините в Областта и по реда за финансиране на цялостния учебно-възпитателен процес в училищата.

Майор,  О.З. Златко КОЛАЧЕВ,

Секретар на Областния и Общинския съвети на СОСЗР -  град Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини