5 °C

Хасан Азис: В малките населени места ваксинацията върви много трудно!

В малките населени места ваксинацията върви много трудно. Това обяснява защо България е в дъното на световната, но и на европейските статистики за имунизирането срещу COVID-19. Преди нас по брой на поставени дози от ваксината са дори Сърбия и Малта, това казах в предаването „Денят на живо“ по Нова нюз. Статистиката за ваксинацията е на пристижния Файненшъл Таймс. Според нея на първо място по имунизации срещу COVID-19 e Великобритания с 26.81 дози ваксина на 100 жители; в Сърбия, която е на второ място, бройката е 14.5 на 100, Малта е на трето с 14.34, следвани от Дания, Ирландия, и всички останали страни от ЕС. На фона на това България е в дъното на статистиката с едва 1.72 ваксинирани на 100 души население. В световен мащаб извън ЕС, на първо място по ваксинирани е Гибралтар, където всеки 87 от 100 души е получил ваксина. В челните места на световната статистика са и Израел Сейшелите, Мароко, Сингапур, и много други. Дори Гренландия е преди България по ваксинация. В Турция, например, всеки седми е ваксиниран. В отделните градове и общини у нас интересът към ваксинацията върви много различно – в големите градове процесът вече е канализиран и хората имат достъп до достатъчно информация за ваксините, но в по-малките и отдалечените населени места няма такава организация. Затова днес с апел до Министерството на здравеопазването настоях да бъде предоставена подробна информация за плюсовете и минусите на ваксинирането, - информация, която чрез местните власти ще достигне по-лесно до всеки гражданин. В Националното сдружение на общините в Република България има 265 кмета на общини и още над 4000 кмета на малки населени места и кметски наместници – това е стройна организация, която може да бъде използвана в помощ на ваксинационния процес. Смятам, че всеки може да помогне – и религиозните общности и водачи, и НПО, и местните власти – всички трябва да поемат своята част от отговорността за ваксинацията.

Това написа във профила си във Фейсбук кметът на Община Кърджали инж.д-р Хасан Азис.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Не
  Независим
  0 0
  12:59, 23 фев 2021
  Абе галош некадърен 25 г бяхте на власт какво направихте за народа все хората около вас ги спасихте богати ги направихте в Кърджалийските и Момчилградските села пътищата са останали от османската империя
  В града като слезе кола през автомивката трябва да мине щели да оправят стига сте лъгали старите хора хората около вас станаха милионери нещастници

Хороскоп за 07.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С удоволствие ще се включите в организирането на събитие, на което очаквате да срещнете хора, с които не сте виждали от дълго време. По много причини ще привличате интереса към себе си, но най-вече заради работата, която сте свършили. Намеренията ви са прозрачни и това се вижда от всички.
07 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Не позволявайте на емоциите да определят отношението към работните ви ангажименти. Покажете на дело професионалните си умения, абстрахирайки се от личните си пристрастия и настроение. Няма да ви липсва енергия, разпределете силите си и ще успеете. Финансови придобивки от хонорари, рента или други възнаграждения.
07 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Няма да ви липсват отлични възможности за себеизява и ползотворни контакти. Сега е момента за поставянето на амбициоз-ни цели и за работа по постигането им. В партньорство с колегите си ще стигнете до важни решения, които ще дадат очакваните ре-зултати. Някои от вас вероятно се колебаят относно предстоящо пътуване. Обмислете го от всички страни за да не останете неприятно изненадани.
07 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Не се притеснявайте да обмисляте в дълбочина. Ако се уверите, че всичко е здраво, честно и коректно, то непременно ще стигнете до добри резултати. Ако не проверите всичко, има възможност да се провалите. Изявени шансове за тези, които се занимават с психология и окултизъм. Може да стигнете до духовни прозрения. По-сериозни проблеми могат да настъпят в дома и семейството.
07 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Шанс за изява, било на работното място или в друга сфера, където ще покажете умения и адекватно справяне със ситуацията. Ще подобрите отношенията си с хора, които желаете за свои приятели, или ще финализирате търговска сделка. Активни и делови, ще се посветите на целите си и ще ги реализирате.
07 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Потънали сте в отдаденост на професионалната си работа. Това нарушава спокойният ви ритъм, внася и напрежение, но със сигурност си заслужава. Плановете ви бавно, но сигурно вървят към реализация. Желанието ви за разнообразие и забавления ще ви срещнат с нови хора и ще променят отношението ви към спорни въпроси.
07 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Посветете се на задачите си, които повече не търпят отлагане. Възможно е объркване и е нужно по-внимателно да обмисляте ходовете си. Ще успеете, но с цената на какво, зависи само от вас. Вслушвайте се в интуицията си, ще ви подскаже верния път. Не прибързвайте и правете добре нещата.
07 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Въпреки възможните неблагоприятни обстоятелства почивните ви дни ще надхвърлят очакванията ви. Не пропускайте възможността да прекарате времето си сред близки приятели. Прави ви впечатление повишеното внимание, което получавате от човек от обкръжението ви. Ще бъдете приятно изненадани и за в бъдеще.
07 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако имате избор за това какво да изберете за да направите деня си интересен, то най-напред се допитайте до себе си. Оставете настрана проблемите, които ви пречат да се отпуснете. Имате нужда да забравите, дори за ден, тревогите и да се възстановите пълноценно. Ще преоткриете отново добър приятел и това ще ви донесе повече настроение.
07 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Благоприятно развитие на делата ви ще ви даде повод да празнувате. Склонни сте към отпускане, а точно днес не бива да си ги позволявате. Близките ви гласуват пълно доверие, което допълнително ви стимулира. Проявеното съчувствие е израз на съпричастност и това се помни дълго.
07 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Затрупани сте с домашни задължения и няма да може да отделите много време за себе си, а имате нужда. Преценете дали работата по дома е толкова важна и дали ще можете да се справите с упреците на близките си, ако решите да я пренебрегнете. Финансови постъпления може да ви помогнат да се справите по-лесно с броженията у дома.
07 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С прагматичен подход ще накарате обстоятелствата да работят за вас, но не влизайте в конфликт с близките си. От способността ви да отстъпвате ще зависят добрите отношения с тях и паралелно с това не позволявайте на никого да се качва на главата ви. Радостни вълнения, свързани с лични постижения или на близък човек.
07 мар 2021
Последни новини