21 °C

Хасан Азис: Общините на ДПС дават знак за модерна политика


Уважаеми Г-н Почетен Председател на Движението за права и свободи,
​Уважаеми Г-н Председател на ДПС,
​Уважаеми Учредители на ДПС,
​Ваши Превъзходителства,
​Уважаеми представители на религиозните общности,
​Уважаеми представители в Европейския и българския парламент,
​Уважаеми гости от България, Европа и света,
​Уважаеми делегати на Десетата Национална конференция на ДПС,
​Без никакво съмнение с първата си онлайн национална партийна конференция вече сме заели своето достойно място в най-новата политическа история на България, Европа и света.
​И ако „Времето е в нас и ние сме във времето“ то Движението за права и свободи отново е в най-адекватната си позиция на нашето съвремие – и като позиция, и като политики, и като ценности.
В днешния ден намираме по-големи възможности в рамките на силни ограничения и даваме знак за модерна политика в защита на здравето, демократичния избор и единството.
За обективността и полезността на нашата самооценка е необходимо все пак да обърнем поглед назад във времето и да оценим дългият ни изминат път, позицията и политиките на Движението за права и свободи за изминатата 30-годишна история.
Всеки един от нас, който има връзка с Движението за права и свободи и е подкрепял политиката на ДПС трябва да има самочувствието, че е част от демокрацията и демократичния процес на България.
Движението за права и свободи 30 години обединява, защитава човешките права и развива европейската политика на нашата страна.
30 години ДПС е една от партиите, която има своята историческа роля и постижение. Ние сме част от Алианса и Европейския съюз, факт, който историята ще го препотвърждава във всеки един от трудните моменти, през които преминаваме.
Искам да подчертая, че ДПС си остава най-привлекателната партия за младежите, които искат да бъдат част от успешна България!
Това е път, белязан с преодоляване на много трудности от различно естество и във време на исторически преход, но и път, изминат с много вяра в идеята за съхраняването на идентичността ни и необходимостта от така нужната ни заедност.
И тук е мястото да подчертаем историческата и визионерска роля на нашия почетен председател – д-р Ахмед Доган за изграждането на политически инструмент за постигането и реализирането на общочовешки и националнозначими идеи като „Българският етнически модел“, толерантност, заедност, единство и свобода!
Постигнатите високи организационни и политически резултати на българската и на европейска политическа сцена обаче ни задължават освен да запазим достигнатото си ниво, да надграждаме и да бъдем с една крачка в бъдещето! Само така можем да бъдем атрактивни, полезни и отговорни!
В условията на дълбока криза в нашето общество, белязано от пандемия, липса на политически и управленски диалог, липса на доверие между управленски елит и гражданско общество и ред други негативни диагнози погледът ни е насочен към самите нас и в собствената си отговорност. И да намерим онзи път, който да ни даде възможност да кажем, че днес е времето на ДПС!
Като зам.-председател на ДПС и с поглед към местната власт заявяваме, че ще продължим политиката за реална децентрализация като единствена алтернатива на демократично и ефективно управление. Концепцията на ДПС обхваща всички измерения на политическата, административна и фискална децентрализация. За съжаление категоричната оценка на настоящото управление е, че е силно централизирано, което поставя общините в силна зависимост от централното правителство.
И на предстоящите парламентарни избори ДПС, и всички ние, трябва да върнем властта на хората – в това се състои нашата осъзната политическа отговорност на активни и свободни граждани.
Разбира се тези измерения са взаимносвързани, и съответно взаимнозависими. Дейността на ДПС е в основата на политическата децентрализация в нашата страна, като поставя правната основа на децентрализацията, със цел укрепване на демокрацията.
Като важна и стратегическа европейска политика, върху която ще се концентрираме е развитието на българското участие в Европейския зелен пакт – за повишаване на ефективното използване на ресурсите чрез преминаване към чиста, кръгова икономика.
Това ще утвърди значението на интегрирания подход към развитие на местните власти по посока екология, климат и иновации .
“Общините на утрешния ден” ще осигурят вдъхновение за политици и практикуващи, участващи в градското развитие - на местно, регионално, национално и европейско ниво.
Гледането напред и разработването на визия за “общините на утрешния ден” се превръща във все по-важна политика на всички нива. За Движението за права и свободи развитието на общините, активната ни работа в Комитета на регионите и развиването и утвърждаването на политиките „Европа на регионите“ е определящо за бъдещето на страната ни и на Европа.
Поздравявам и благодаря от името на ръководството на партията ни, на кметовете, общинските ни съветници за отговорното и адекватно отношение и за грижата им за хората по време на пандемията.
С благодарност за заедността по общия ни път на развитие оставаме със същото силно убеждение и вяра в идеите и ценностите, които ни събраха да споделяме общата съдба, наречена „ДПС“!
Успех на Х-та Национална конференция на Движението за права и свободи!
инж.д-р Хасан Азис,зам.-председател на ДПС

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 12.06.2021

Случаен виц

Последни новини