Дадоха нормативен старт на Синята зона в Кърджали,ще заработи през декември

Днес Общинският съвет в Кърджали даде нормативен старт за Синята зона в Кърджали като гласува промени в Наредбата за транспортната дейност.Докладна за това внесе на днешното заседание на местния парламент градоначалника инж.д-р Хасан Азис.

  Съветникът от опозицията Радослав Милев направи редица предложения за организацията на Синята зона.Той предложи всички улици затворени в чертите на зоната,както и паркингите на блоковете  да станат част от нея.Милев се спря на включването и на улица „Стадионска”.Той предложи корекциите да бъдат нанесени сега,преди зоната да заработи.

 Общинският съветник от ДПС Мустафа Ахмед подчерта,че проекта и  отворен и в зависимост от възникналите проблеми могат да се правят корекции.
Веселина Юрукова от ГЕРБ подчерта,че е необходимо приходите от Синята зона да се използват за подобряването на инфраструктурата на града.

Градоначалникът се врече,че получените средства ще се използват за купуването на репатриращ автомобил.На втори етап ще се нанесат и корекции,в зависимост от възникващите проблеми.

Той се аргументира със следните доводи:

С Решение № 151, прието с Протокол № 8/26.07.2018г. на Общински съвет – Кърджали беше приета нова Наредба за организация на транспортната дейност и безопасността на движението на територията на община Кърджали. Основен акцент е въвеждането на почасово платено паркиране /Синя зона/, изключително в идеалния център, заключен на територията между ул.“Булаир”, ул. “Републиканска”, ул.”Дж.Вашингтон”, ул.”Македония”, ул.”Климент Охридски”, ул.”Беласица”, бул.”България”, бул.”Тракия”, ул.”Сан Стефано”.

        Изготвен е работен проект с предмет: ”Проектиране на почасово платено паркиране /Синя зона/ в централната част на гр. Кърджали, който е съгласуван от сектор „ПП” при ОД на МВР – Кърджали.

        Със Заповед № 1160/13.11.2020г. на Кмета на община Кърджали беше назначена комисия, която представи конкретни стъпки за реализиране на изготвеният работен проект.

         След изискани оферти е избрана най-изгодната от тях за доставка на пътни знаци и табели за сигнализиране на зоните с почасово платено паркиране/Синя зона/. Сключен е договор за доставка и полагане на надлъжна и напречна пътна маркировка, както и за демонтаж на старите и монтаж на новите пътни знаци и табели.

        В община Кърджали беше представена и приета оферта от „Мобика” ООД гр. София за заплащане на таксите за платено почасово паркиране чрез SMS – таксуване и въведен софтуер за централизирано управление Mobzzo, с приета оферта от „Булснайт” ЕООД гр. София. Системата е въведена и функционира успешно в община Габрово, община Хасково, община Сандански и община Копривщица.

        Основните предимства на софтуера са:

Изисква по-малък личен състав на управление и контрол на почасовото платено паркиране.
Автоматизиране на проверките на автомобилите чрез LPR/разпознаване на регистрационен номер чрез снимка/
Автоматично отпечатване на документи на терен.
Изнасяне на плащанията за закупуване на билет за паркиране извън служителите.
Оптимизация на работата на екип „Скоби”.
Автоматични справки и отчети.
Осъществяване на контрол на служителите на терен в реално време.
Издаване на електронни билети за паркиране.
Издаване на електронни абонаменти за паркиране.

Предвид предстоящото сключване на договор с „Булснайт” ЕООД гр. София за възмездно ползване на софтуер за централизирано управление се налагат и някои изменения и допълнения в Наредбата за организация на транспортната дейност и безопасността на движението на територията на община Кърджали, свързани главно с възможността за електронно заплащане на паркирането в Синя зона.

За по добра организация и ефективност е предложено и изменение на Приложение № 1 от наредбата, което е изразено с разделяне на шест зони на обхвата на Синята зона.

По този начин ще се оптимизира и осъществява по ефективен контрол за платеното паркиране по постоянен и/или настоящ адрес,завърши градоначалникът.

Кърджали бг вести

         

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ин
    Информиран
    1 0
    19:01, 14 окт 2021
    Синя зона въвеждаш ли инж. д-р Хасан за предстоящите бебчета от гаджетата ти? Колко станаха Сф, кж,...?Зимните идат ли?
  • 2
    Бр
    Браво
    0 -1
    20:28, 14 окт 2021
    Ашколсун на Хасан, майстор е бе

Още новини

Последни новини