20 °C

Кучето Беър, което спасява коали - по Viasat Nature

Куинсланд, Австралия бе ударен от опостушителни пожари в австралийското лято на 2020-та, които отнеха живота на около милиард животни. Не само пожарникарите се бореха с този истински ад, обаче. 

Новият документален филм по Viasat Nature „Беър: Героят на коалите“, който дебютира на 2 януари в 13:00 часа, показва героичната битка на смел екип. Интегрална част от него е Беър (Мечка) – невероятно куче, търсач на коали, на когото много малки космати приятели дължат живота си. 

Водещият, блогър и активист в дивата природа Тайсън Майр проследява невероятната работа на кучето Беър и екипа му, докато спасяват и помагат на ранени коали в опожарената пустош. Ето малко повече за това:

Кой е Беър, "Героят на коалите"?

Беър е коли, смесен порода австралийско работно куче; той е обучаван в продължение на две години да открива коали. Невероятно енергичен е и се чувства най-добре, когато работи, защото носът му е дресиран да открива миризми, които го водят до коалите. Първоначално е обучаван да помага при изучаване на живота на коалите, но сега е дори още по-полезен. Той е различен от другите кучета търсачи и спасители, понеже е обучаван да търси коали по миризмата на козината им, а не на изпражненията. По този начин има по-голям шанс да ги отрие докато са живи. 

Защо е важно спасяването на коалите?

Коалите са единствени по рода си и се намират само в източната част на Австралия. В началото на 20-ти век видът почти изчезва поради лова заради кожите им, но за щастие в последствие са защитени като „застрашен вид“. 
Те се хранят единствено с евкалиптови листа, не могат да мигрират и могат да създават потомство от само една коала на година, след като станат над две-годишни. 

Живеят на колонии и са особено застрашени от пожарите, които опостушават континента. Тъй като метаболизмът им е бавен, като цяло са бавно подвижни, което още повече ги затруднява да избягват пламъците. 

Наистина ли има толкова много пожари в Австралия?

Пожари се случват доста често на австралийския континент, те са част от промените в климата, но пожарите от края на 2019-та и началото на 2020-та (вече печално известно като „Черното лято“) бяха по-интензивни: над 18 млн. хектара земя бяха обгорени, над  6,000 сгради – унищожени, а 34 души загинаха, включително някои от пожарникарите, борещи се със стихията. Но най-големият и катастрофален удар бе за животните!

За щастие съществува Беър, изключително куче – търсач и спасител, което може да открие до 15 коали само за няколко дни, за да бъдат откарани в болница, където още хиляди ранени животни като тях получават помощ. Около половината от коалите, лекувани в болниците, в крайна сметка биват върнати обратно в дивата природа, където могат да се възпроизвеждат. 

Благодарение на Беър и други негови четириноги „колеги“ може и да имаме шанс да престанем да използваме думите „застрашени“ и „изчезнали“, когато говорим за коалите. 

Присъединете се към „Беър: Героят на коалите“ от 13 часа на 2, 10 и 17 януари, само по Viasat Nature.

Рубрика на Viasat Nature: Дивата Астралия
Всяка събота и неделя в 13:00 часа, от 2 януари

Този месец показваме премиерата на "Беър: Героят на коалите" - забележителната история на куче спасител на коали на име Беър. Ще направим и посещение в зоопарка "Таронга" и на Големия бариерен риф. Научаваме повече за смъртоносните хищници, екстремното време и живота на ветеринарите в австралийската пустош.

Не пропускайте новия сезон на „Ветеринар в пустошта“
Всеки делничен следобед от понеделник, 11 януари, в 16:30 часа

Вижте дивите и домашни животни през погледа на семейство ветеринари, посветено да се грижи за тях. От симпатични домашни любимци до смъртоносни каменни риби и застрашени китови акули "Ветеринар в пустошта" е за всички животни в дивата пустош на Западна Австралия. 

Зъби, нокти, екшън и приключения, през очите на поколения - 70-годишния ветеринар, сина му, който е морски биолог, и дъщеря му, която също е ветеринар. Във втория сезон на поредицата се завръщаме във ветеринарната болница и трогателните истории на животни и хора, разкриваща очарователен и обикновено недостъпен свят.

Viasat Nature оставя природата да разкаже собствената си вдъхновяваща приказка – красива и удивително жестока. С убедителни истории от хора, които са свидетели на събитията, отблизо, лично и с много емоция. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Справяте се много добре със задачите си днес и съвсем естествено се радвате на впечатляващи резултати. Усилията ви по разрешаването на даден проблем най-сетне се увенчават с успех. Ваш партньор може дави даде много ценна идея. Заслужава си да помислите за осъществяването й. Вечерта може да бъде много по-приятна, ако я споделите с приятели. Условията за това са идеални, но поемете вие инициативата.
16 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Не се поддавайте на изкушението да напътствате, оценявате и съдите. Във ваш интерес е да запазите добрия тон и ще спечелите. Имате перспективни планове, остава да намерите подходящите хора, с които да ги реализирате. Професионална оферта ще провокира активността ви в стремежа да спазите договорените срокове.
16 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
16 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес ще е свързана с различни срещи и ангажименти, и от вас ще се изисква да бъдете готови по всяко време да реагирате адекватно на ситуацията. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви тревожи. Скорошните финансови постъпления ще компенсират времето ви напоследък.
16 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се наложи да решавате проблеми предизвикани от ваши близки. Това може да отнеме голяма част от времето ви днес. Опитайте да разберете всяка от двете страни, но в никакъв случай не се изкушавайте да съдите. Праволинейността ви ще е достатъчна за да обърнете в положителна посока развитието на конфликта.
16 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще бъде добре, ако умеете да използвате подкрепата на звездите, разчитайки знаците на съдбата. Вашият оптимизъм е най-големият ви коз. Предстои ви добро представяне на изпити или на друго важно събитие за вас. Иска ви се да подновите дома си, сега е момента да го направите, увличайки и близките си в това начинание.
16 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Делови причини могат да променят плановете ви за деня. Решаване на финансов въпрос ще ви направи активни, но случаят не е за изпускане. Амбицирани сте да дадете всичко от себе си, осигурявайки си по-добра печалба. Близките ви ще поемат от грижите по дома, предвид заетостта ви.
16 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
От днес ще започне процес на преобразувание на работното ви място, който е наложителен за постигането на по-високи резултати. Включете се активно в тази акция, тъй като със сигурност бихте могли да бъдете много полезни. Предстои ви важен разговор, в който ще трябва добре да изложите позициите си. От това ще зависи вашият бъдещ авторитет.
16 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Доста емоции ви се събират напоследък, затова днес си починете и не мислете за работа. Въпреки, че не е характерно за вас, помързелувайте и се отдайте на любимите си занимания. Отношенията ви с вашия партньор са спокойни и безоблачни.
16 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпълнени сте с добри намерения и от вас зависи те да се случат. Търсещите разнообразие ще имат срещи и ще се радват на приятелска компания. Започнатата подготовка по важна задача върви към края си. Предстои ви същинската работа и това ще ви ангажира цялото внимание.
16 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможни са промени, които няма да са в негативен план. Денят не е подходящ за финансови сделки и каквито и да е операции, свързани с пари. От вас струи бодрост, която се предава и на околните. Мислете за красиви неща и светът ще ви отвърне със същото. Нямате основания за недоволство.
16 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Грижите по семейството не спират за вас. И днес ще се занимавате с чуждите проблеми, а своите ще пренебрегнете. Намерет време за себе си. Имате нужда да се погрижите както за здравето си, така и личните си предпочитания. Всяко пренебрежение може да ви изведе от кондиция и да ви навреди.
16 юни 2021
Последни новини