Успехи по време на карантина или онлайн за образованието в Кърджали

    Гимназистът Борислав Енчев от Езиковата жъне успехи на международно ниво по немски език

    За качеството на онлайн обучението по време на пандемия се чуват различни позиции - от одобрение до пълно отричане. Фактите от последните няколко дни за пореден път потвърждават тезата, че който има желание да следва мечтите си, успява.

    Борислав Енчев, от Езиковата гимназия „Христо Ботев“ – град Кърджали,  е поредното доказателство за качеството на чуждоезиковото обучение в област Кърджали, а постиженията му на международната сцена са атестат за перфектните познания на езика на Гьоте и Шилер в конкурентната среда извън родината.

    Пандемията от COVID-19 не се оказва предизвикателство, а поредната възможност за Борислав да презентира своите знания пред Немската служба за педагогически обмен и Организацията на училищата в чужбина, работещи по програмата за придобиване на немска езикова диплома.

    Публикацията на тема „Моето училище – обменни практики за успели ученици“ е единствената от България и така Борислав се превърна в посланик на училището си и града сред немските читатели на медията, която излиза два пъти в годината. Цели две страници са отделени на успешния ботевец в декемврийското издание на списанието.След участието си в проект за обменни практики, Борислав получи и признанието на своя връстник от Германия, който споделя мнението си в статията: „Смятам, че Борислав учи в училище за деца със свръхизявени способности за изучаването на чужди езици и някой ден го виждам като дипломат.”– това са думите на Емил, който живее  на повече от 2000 км. и участва в онлайн обмяна между Германия и България в периода май-октомври заради невъзможността стипендиантската програма да бъде проведена тази година.

    Денят, в който пристига списанието от Бон, стана ясно, че Борислав печели пето място в целия Европейски съюз в състезанието "PASCHeuropachallenge", организирано от организацията на училищата в чужбина, подготвящи се за немска езикова диплома. Състезанието е организирано по повод поемане на Председателството на Съвета на ЕС от Германия през втората половина на 2020г. Акцентът на клиповете на участниците трябваше да бъде върху екологичните проблеми, последиците от настоящата пандемия или дигитализацията, като Борислав използва прекрасно възможността да покаже част от красотите на Родопите.

    Освен това той успява да се представи по забележителен начин пред Немското министерство на външните работи заедно със своите съученички Нарин Мехмед и Селин Асенова. Ежегодно то организира международен конкурс за издаване на електронна книга със стихотворения, разкази и есета. Тази година конкурсът беше под надслов “Имам мечтата да...”, като конкуренцията както винаги е изключителна сериозна, защото участват ученици от шест континента. От над 1000 изпратени творби тримата ученици от Езиковата получават честта произведенията им да бъдат публикувани в елитния сборник.

    Обявяването на първите три места в световното класиране ще се състои през месец февруари, но от ръководството на Гимназията са радостни, че малко преди Коледа ще можем да се насладим на дългоочакваната книга. Пожелаваме на учениците ни винаги да бъдат толкова вдъхновени и мотивирани!

    Това съобщиха от ръководството на Езиковата гимназия.

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини