Журналисти, акредитирани в столицата на Европейския съюз, снимат в Кърджалиско, интересуват се от шафрана

Изображение 1 от 3

    Журналисти, акредитирани в столицата на Европейския съюз Брюксел, снимат в Кърджалийско, интересуват се от шафрана.Шведът Давид Боати и колегата му белгиецът Филип Хюгенс пребиваваха в Източните Родопи, за да заснемат кадри за поминъка и бита на родопчани. Те правят репортажи във всички страни от Евросъюза. Кадрите им от Кърджалийско ще бъдат излъчени по Канал 1 и Канал 2 на Шведската национална телевизия. Чуждестранните журналисти бяха съпроводени и подпомагани в обиколката им от колега от всекидневника „24 часа”.

       Давид Боати и Филипс Хюгенс проявиха интерес към алтернативата на тютюна-шофрана. Те се срещнаха с Хасан Тахиров, който преди да се завърне в родна България , дълги години е живял в Швеция. Хасан Тахиров е председател на Българската национална асоциация на производителите на шафран и шафранови продукти и от години работи за налагането на минзухара като алтернативен поминък. Той има голям принос страната ни да подпише договор с Китай за износ на 640 тона шафранови луковици за три години.

      Тахиров заведе гостите в Крумовградско, за да ги запознае с фермер , отглеждащ шафран. Чуждестранните журналисти били впечатлени не само от новия поминък. Те били изненадани от това, че в 21 век в населените места все още няма течаща вода. Поразени били от това,че останали без поминък хора залагат на алкохола в безизходицата.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини