19 °C

За Ботевци без маска

Приключи една, меко казано, необикновена учебна година. Ученици и родители, учители и общественост коментираха, критикуваха, ръкопляскаха. Настроенията се сменяха заедно с дните в календара. Трайно оставаше само усещането за едно невидимо зло, което се разпореждаше се с живота на всеки един от нас, налагаше нови правила и безмилостно, ден след ден, подлагаше на тест психиката и креативността на участниците в учебния процес.

Стрес-тестът за ЕГ „Христо Ботев“ премина без сътресения, без суматоха . Нещо повече- учителите и ръководството на Гимназията решиха да атакуват Covid 19 с философията на страната, в която вирусът се зароди и превърнаха кризата във възможност. Учениците от своя страна изградиха реалния образ на този шанс: първите две Национални дипломи, 14 пълни шестици на матурата по Български език и литература, Немски, Английски език и История, най-висок общ успех от двете задължителни матури през последните няколко години (5,08), 44 Немски езикови дипломи, стипендия на Немската служба за академичен обмен, две стипендии JES, две номинации на Немската служба за педагогически обмен, 13 класирани на национални олимпиади като броят на учениците с участие в олимпиади, състезания и конкурси на национално ниво надхвърля 80.

Десетките окриляващи награди дават усещането за нормалност въпреки пандемията. Естествено е в една езикова гимназия да доминират призовите места и наградите в областта на хуманитарните науки, в никакъв случай обаче не е изненада пробивът на Ботевци на Националната олимпиада по Химия и ООС. Надпреварата по астрономия, математика, природни науки, информационни технологии отдавна радва с национални постижения. На стълбичката за награждаване щеше да е още по-оживено, ако не бяха отпаднали ред значими проекти, конкурси и олимпиади.

Безпристрастната статистика категорично нарежда ЕГ „Христо Ботев“ до училищата в страната, станали символ на качествено образование. Възпитаници на Гимназията гордо превземат престижни университети в чужбина, успяват в конкуренцията за най-желаните специалности у нас. Отстрани мнозина ще отбележат, че лесно се работи с такива деца, но в действителност цената на успехите е висока. Вярно е обаче, че дори и в трудни времена лесно се работи , когато имаш подкрепата на директора, пренастроил работа на училището в онлайн-режим без паника и само в рамките на 48 часа.

Учебната година, белязана от корона-вируса, приключи. Започва надеждата за реално обучение през следващата.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
От близките си ще получите стимул и мотивация за творчески и професионални изяви. Все по-убедително ще налагате присъствието си в сфери, носещи ви пари и популярност. Съдбата ви дава благоприятни възможности, възползвайте се, за да получите това, което искате за себе си.
21 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се скъпете да харчите парите си днес, покупките ви ще са удачни и ще ви направят доволни. Имате желания, реализацията за които изисква повече яснота и подготовка. Те не са пречка, нужно ви е да вземете решение за стартирането им и да действате. В семейството ще имате повод за празнуване.
21 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Очаква ви ден, пълен с емоции и добро настроение. Пропускате проблемите покрай себе си, без да им позволявате да влияят на настроението ви. Заобиколени сте от хора, с които се работи леко и които са готови да ви съдействат по всяко време. Прекалено самонадеяни сте в личен план, по-скоро в отношението си с човек, който владее сърцето ви.
21 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Запазвайки доброто си настроение, ще отхвърляте задачите си една след друга. Започващите нов бизнес се нуждаят от допълнителна информация по интересуващите ги теми, за това ще потърсят мнението на специалисти или чрез интернет ще обогатят знанията си. Ще успеете да се включите в сроковете.
21 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще усещате в себе си сили и енергия за развиване на нови умения. С лекота ще вземате решения и ще привличате съмишленици. В спорове ще постигате лесно споразумения и ще ви се отдава да организирате другите. Няма да ви липсва подкрепа, защото привличате на своя страна силните и пробудените.
21 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изисква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
21 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Имате разнообразни планове за този ден, но най-вероятно е да успеете да осъществите само част от замислите си. Непредвидени обстоятелства ще ви попречат да го сторите, но това не бива да ви разочарова. Напротив ще ви позволи да се насочите към нещо ново и градивно. Вечерта ще станете част от интересно мероприятие, което ще ви даде възможност да се разтоварите.
21 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден е изпълнен с нови предизвикателства, които стимулират творческото във вас. Идеите ви са ценни и оригинални и ако се заемете сериозно с реализацията им, ще срещнете одобрението на всичко около вас. Подкрепата на приятел в това отношение ще ви бъде от особена полза, защото той ще ви мотивира да се захванете с нещо перспективно.
21 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днешният ден ще е сравнително натоварен, свързан е с много ангажименти, срещи и контакти. Имате достатъчно енергия и търпение да се справите с повечето си дела. В определен момент обаче ще трябва да отложите конкретни действия за по-късен етап. Вечерта ще имате нужда от тишина и спокойствие за пълноценна почивка
21 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Добре е да планирате внимателно ангажиментите си днес. Полезно ще ви е да имате повече време да реагирате адекватно на непредвидена ситуация. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви притеснява. Сърдечният партньор ви вдъхва надежда за нещо, което отдавна желаете.
21 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Имате различни ангажименти през този ден, които изискват повишеното ви внимание. Близки хора ви търсят за съвет и вие подхождате отговорно към молбите им. Може би ситуацията не е новост за вас, но все пак внимавайте. Не се обвързвайте прибързано, дайте си повече време да се запознаете с детайлите.
21 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Спокоен и приятен ден очаква онези, които не планират далечно пътуване. Занимания с вашето хоби ще ви донесат най-пълно удовлетворение. Душевното ви равновесие е стабилно и нищо не е в състояние да ви обезпокои. Ще прекарате приятна вечер вкъщи, ако поканите близки приятели на гости.
21 сеп 2020
Последни новини