Ердоган разделя турците - с един агресивен туит

Малко преди местните избори турското общество е дълбоко разединено. А президентът Ердоган задълбочава още повече това разделение с едно свое агресивно изявление в Туитър.

Във вторник президентът Ердоган публикува в социалните медии един туит, който разпали нова остра дискусия. Ердоган окачествява като верни и родолюбиви хора онези, които подкрепят неговата политическа коалиция "Народен алианс" (образувана от Партията на справедливостта и развитието - ПСР и Партията на националистическото действие - ПНД). Онези пък, които подкрепят опозиционния "Национален алианс",  в неговите очи са "поддръжници на терористично сдружение". Дали това е някаква тънка сметка или просто отчаян опит за мобилизиране на избирателите на ПСР? Ердоган не за пръв път прави подобни изявления. За първи път обаче той противопоставя двата лагера по този начин - с туит в социалните медии. А това е съвсем ново измерение на изборна пропаганда.

Добрите и лошите

На 31 март в Турция се провеждат местни избори. В туита си Ердоган пише, че "един срещу друг застават два алианса". Неговият алианс още по време на неуспешния опит за преврат през юли 2016 година бил показал кой обича и защитава страната. А опозиционният алианс бил продукт на тайни споразумения и политически договорки. Той следвал диктата на терористичната Ккюрдска работническа партия и на Движението на Гюлен, което според него е отговорно за преврата. Ердоган отива още по далеч - той твърди, че единствено неговият алианс е защитник на правото и спредливостта. Всички останали били лъжци и клеветници.

И това не е всичко. Ердоган твърди, че неговият "Народен алианс" искал да служи на народа, докато опозиционният "Национален алианс" бил замислен като дългата ръка на терористични организации в общинските съвети и в бюрократичния апарат. Ердоган постоянно повтаря думата съюз. При това игнорира факта, че на местните избори в Турция не може да има никакви съюзи в изборните бюлетини. Партиите обаче могат да се подкрепят взаимно и да излизат с общи кандидати.

При встъпването си в длъжност Ердоган обеща да бъде надпартиен президент на всички хора в страната. Някои експерти твърдят, че този нов наратив е подходящ по-скоро за остро поляризиране на обществото. Реакциите в Туитър потвърждават това становище. Ученият Керем Алтъпармак поставя въпроса "дали изобщо има някаква гаранция, че хората, които подкрепят един съюз на унижението, няма да бъдат подложени на наказателно преследване?" Лидерката на дясноцентриската формация "Добра партия" Мерал Акшенер написа в Туитър, че обидата срещу половината от населението на страната е абсолютно неприемлива. В традициите на турската държава подобно поведение на държавния глава е недопустимо, допълва тя.

Клетвата на президента за надпартийност

Бившият член на председателството на ПСР Осман Чан гледа на нещата другояче. "Когато Ердоган се кълне в конституцията, той си остава президент на турската република. Но на първо място той е председател на ПСР", казва Чан. Според него, Ердоаган е личност, която определя и прокарва политиката на своята партия, и в тази връзка има право да бъде партийно пристрастен. Осман Чан обаче казва, че политик, който е на власт, трябва да използва по-умерен език. "Използването на по-умерен тон увеличава шансовете за равни възможности и дава перспектива за честна надпревара", изтъква той. Може би с тези изявления Ердоган иска да принуди хората да не гласуват за опозицията. "Вместо това обаче може да си навлече гнева на собствения си електорат", казва директорът на социологическия институт Авразия Кемал Йозкирач.

Възможно е и все още нерешилите се избиратели да гласуват за опозиционните кандидати на 31 март. При това положение опозицията би могла да спечели изборите в някои от големите градове.

www.dw.com

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини