4 °C

Ердоган разделя турците - с един агресивен туит

Малко преди местните избори турското общество е дълбоко разединено. А президентът Ердоган задълбочава още повече това разделение с едно свое агресивно изявление в Туитър.

Във вторник президентът Ердоган публикува в социалните медии един туит, който разпали нова остра дискусия. Ердоган окачествява като верни и родолюбиви хора онези, които подкрепят неговата политическа коалиция "Народен алианс" (образувана от Партията на справедливостта и развитието - ПСР и Партията на националистическото действие - ПНД). Онези пък, които подкрепят опозиционния "Национален алианс",  в неговите очи са "поддръжници на терористично сдружение". Дали това е някаква тънка сметка или просто отчаян опит за мобилизиране на избирателите на ПСР? Ердоган не за пръв път прави подобни изявления. За първи път обаче той противопоставя двата лагера по този начин - с туит в социалните медии. А това е съвсем ново измерение на изборна пропаганда.

Добрите и лошите

На 31 март в Турция се провеждат местни избори. В туита си Ердоган пише, че "един срещу друг застават два алианса". Неговият алианс още по време на неуспешния опит за преврат през юли 2016 година бил показал кой обича и защитава страната. А опозиционният алианс бил продукт на тайни споразумения и политически договорки. Той следвал диктата на терористичната Ккюрдска работническа партия и на Движението на Гюлен, което според него е отговорно за преврата. Ердоган отива още по далеч - той твърди, че единствено неговият алианс е защитник на правото и спредливостта. Всички останали били лъжци и клеветници.

И това не е всичко. Ердоган твърди, че неговият "Народен алианс" искал да служи на народа, докато опозиционният "Национален алианс" бил замислен като дългата ръка на терористични организации в общинските съвети и в бюрократичния апарат. Ердоган постоянно повтаря думата съюз. При това игнорира факта, че на местните избори в Турция не може да има никакви съюзи в изборните бюлетини. Партиите обаче могат да се подкрепят взаимно и да излизат с общи кандидати.

При встъпването си в длъжност Ердоган обеща да бъде надпартиен президент на всички хора в страната. Някои експерти твърдят, че този нов наратив е подходящ по-скоро за остро поляризиране на обществото. Реакциите в Туитър потвърждават това становище. Ученият Керем Алтъпармак поставя въпроса "дали изобщо има някаква гаранция, че хората, които подкрепят един съюз на унижението, няма да бъдат подложени на наказателно преследване?" Лидерката на дясноцентриската формация "Добра партия" Мерал Акшенер написа в Туитър, че обидата срещу половината от населението на страната е абсолютно неприемлива. В традициите на турската държава подобно поведение на държавния глава е недопустимо, допълва тя.

Клетвата на президента за надпартийност

Бившият член на председателството на ПСР Осман Чан гледа на нещата другояче. "Когато Ердоган се кълне в конституцията, той си остава президент на турската република. Но на първо място той е председател на ПСР", казва Чан. Според него, Ердоаган е личност, която определя и прокарва политиката на своята партия, и в тази връзка има право да бъде партийно пристрастен. Осман Чан обаче казва, че политик, който е на власт, трябва да използва по-умерен език. "Използването на по-умерен тон увеличава шансовете за равни възможности и дава перспектива за честна надпревара", изтъква той. Може би с тези изявления Ердоган иска да принуди хората да не гласуват за опозицията. "Вместо това обаче може да си навлече гнева на собствения си електорат", казва директорът на социологическия институт Авразия Кемал Йозкирач.

Възможно е и все още нерешилите се избиратели да гласуват за опозиционните кандидати на 31 март. При това положение опозицията би могла да спечели изборите в някои от големите градове.

www.dw.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 09.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Бъдете открити в общуването си и ще постигнете договореностите, които желаете. Домашните занимания ще ви натоварят повече физически, но ще се справите. Не се отказвайте да посетите място, което ви зарежда с добра енергия, ще останете доволни и с обновени сили ще продължите напред.
09 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще отделите повече внимание на семейните и лични проблеми. Може да ви натоварят повече и да се почувствате уморени, но по-важно е, че ще решите голяма част от тях. Отговорността ви е факт, с който всички се съобразяват и не ви провокират с изкушения. В служебен план ще предприемете стъпки към реорганизация на работното място.
09 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Прагматично ще потърсите мнението на хора, от които бихте научили нови и полезни за вас неща и няма да съжалявате. То ще ви мотивира за реализацията на идея, а също и да разкриете творческите си способности и организаторски умения. Освободени в мислите, ще дадете простор на действията си.
09 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Създайте си занимания, които ви носят настроение. Само от вас самите ще зависи добрия изход на делата ви. За това бъдете смирени, но и практични. Избягвайте рисковани начинания. Моментът не е добър за подобен род дела. Дарованията ви ще напомнят силно за себе си и ще имате интересни изяви.
09 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Подхождате великодушно към грешките на другите. Въпреки, че и вие сте засегнати, запазвате доброто си отношение. Печелите симпатиите и доверието на околните. Помагате на някой да излезе от трудното положение, в което се намира в момента. Съвсем скоро той ще ви се реваншира по впечатляващ начин. Добротворчеството днес особено ви се отдава.
09 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
За разлика от други вие ще сте във форма за работа, срещи и пътувания. Знаете как да организирате работата и екипа си, за да постигнете повече. Уреждане на битов въпрос също влиза в програмата ви, но все пак щадете здравето и нервите си. Любовта ще ви донесе много и хубави изживявания днес, като подготовка за утрешния ден.
09 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Вълнувате се прекалено много от нещата, които се случват около вас. Това може бързо да ви изтощи както емоционално, така и физически, затова намерете време за почивка от всякакви емоции. Ще попаднете на интересна информация, която за дълго ще ангажира вниманието ви. Потърсете подходящи контакти за осъществяването на идеите, които имате.
09 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не позволявайте притесняващите ви мисли да унищожат деня ви. За всичко се намира изход, стига да сме балансирани и в мир със себе си. Починете си и споделете желанието си за развлечения с любимите ви хора. Занимания с приятни неща и любовта на близките ви ще ви дадат енергия и желание да се справите с всичко.
09 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Рискът, който предприемат мнозина от вас е съвсем оправдан. Оставете времето да докаже правотата ви и бъдете уверени в успеха си. Доверието, което оказвате на познат човек е точно на място и няма основания за притеснение.
09 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предпочитате да си останете у дома днес и да прекарате повече време сред семейството си. Работата по дома ще ви се стори приятна и разтоварваща. Заемате се с нещо, което не сте правили досега, но сте особено въодушевени да се научите. Поощренията на околните съдействат за успеха ви. Приятел иска услуга от вас, не му отказвайте.
09 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Бъдете резервирани към хора, които ви предлагат много срещу нищо. Не влагайте пари и време в съмнителни начинания. Ако пък ще купувате три пъти помислете преди да решите. Пазете се от документна измама. Очертава се пътуване за някои. Но най-много ще ви се иска да потънете в спокойствието на своя интимен свят. Съумейте да съхраните енергията си и да не я разпилявате без нужда.
09 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Денят ви предлага разнообразни възможности за прекарване на свободното време. Някои от вас вероятно ще предпочетат да оползотворят времето си с работа и естествено няма да сбъркат. Други имат намерение да се отдадат на заслужена почивка в приятна компания. Помислете как да подобрите физическата си форма, за да се почувствате по-освежени можете да поспортувате.
09 дек 2019
Последни новини