Ердоган: Европа дължи сигурността си на Турция

"Европа дължи сигурността си на жертвите, които прави Турция и нейния народ", заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от близкия до властта вестник Yeni Safak.

На митинг в югоизточната провинция Кахраманмарас Ердоган каза, че сирийците, които са избягали от гражданската война в страната си и са намерили убежище в Турция, "тъгуват за страната си" и искат да се върнат там по-скоро.

Турският президент каза, че около 311 000 сирийци са се върнали в райони в Африн, Джараблус и Идлиб, които са освободени от терористи от турските сили и техните съюзници.

Ердоган отбеляза, че Турция настоява да направи региона на Идлиб напълно сигурен и заяви, че Анкара е постигнала "значителен напредък" в преговорите с Русия и Иран в това отношение.

Той подчерта, че ако сътрудничеството от тези страни не беше възможно, Анкара е решена да постигне тази цел чрез собствените си усилия. Призовавайки за подкрепа на усилията на Турция за улесняване на завръщането на сирийци в тяхната страна, Ердоган подчерта, че поне 500 000 сирийци очакват Турция да защити северния сирийски град Манбидж - понастоящем под контрола на терористичната група „Отряди за народна самообрана“ (ОНС). Градът е под контрола на кюрдите, които Турция счита за крило на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК).

"Милиони сирийци ще се върнат у дома, когато осигурим земите на изток от река Ефрат", каза Ердоган. Турция обеща антитерористична операция на изток от Ефрат в северна Сирия, след две подобни успешни по неговите думи операции от 2016 г. насам.

fakti.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини