Ердоган: Шансът за мир в Газа засега е изгубен

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза днес, че шансът за мир в Газа след хуманитарната пауза е изгубен засега заради безкомпромисния подход на Израел, съобщи Анадолската агенция.

Ердоган говори пред репортери на борда на самолета при завръщането си от ОАЕ, където участва в конференцията на ООН за климата (КОП28).

Турският президент подчерта, че Анкара от самото начало се е застъпила за дългосрочно прекратяване на огъня, а не за „хуманитарна пауза“ в израелско-палестинския конфликт.

„Ситуацията, в резултат на незаконния подход на Израел, още веднъж показа, че бяхме прави в опасенията си. Имаше възможност за мир, но за съжаление ние пропуснахме тази възможност заради безкомпромисния подход на Израел“, каза Ердоган.

Примирието, което започна на 24 ноември, беше удължено два пъти. Но след седем дни, през които бяха освободени жени, деца, чуждестранни заложници и палестински затворници, посредниците в преговорите не успяха да намерят формула за освобождаване на още хора, отбелязва Ройтерс. Примирието между Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас" изтече вчера. Оттогава израелските въздушни удари и артилерийски обстрел поразяват южната част на Газа, като така се продължава почти двумесечната война, в която загинаха хиляди хора.

Ердоган отбеляза още, че Турция полага всички усилия да прекрати израелските атаки в Газа и да осигури дългосрочно прекратяване на огъня и няма да спре тези усилия в бъдеще.

Работейки, от една страна, за осигуряване на прекратяване на огъня в ивицата Газа, от друга страна, е необходимо да положим усилия за разрешаване на израелско-палестинския конфликт въз основа на принципа „две държави за два народа“, отбеляза президентът.

Според турския президент израелският премиер Бенямин Нетаняху се опитва да оправдае действията на Израел в Газа с „религиозна реторика“.

„Няма религиозна основа в това, което правят. Това са окупаторите, това са потисниците. В Газа се извършва мащабна терористична атака. Това е държавен тероризъм и Анкара не може да мълчи пред този държавен тероризъм“, подчерта Ердоган.

Той припомни, че около три хиляди адвокати са се обърнали към Международния наказателен съд в Хага с искане Нетаняху да бъде изправен пред съда за престъпления, извършени срещу палестинците.

Президентът Ердоган каза, че никога няма да признае "Хамас" за терористична организация.

"Моето мнение по този въпрос не се е променило, каквото и да казва някой", подчерта турският лидер.

По повод предстоящата си следващата седмица визита в Гърция, турският държавен глава коментира, че се надява да бъде отворена нова глава в отношенията между Анкара и Атина. По думите му има различия в мненията на двете страни по някои въпроси, но има и възможност за подобрение по други, предаде Ройтерс, позовавайки се на турски медии. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини