Ердоган спечели, ще спечели ли Кърджали?

Реджеп Таип Ердоган спечели 11 поредна изборна победа и нов президентски мандат. Ще спечели ли Кърджали от това? Мнозина в Столицата на Източните Родопи си задават този въпрос.

По време на своята визита в Кърджали през 2008 г.тогавашният турски премиер и настоящ президент Реджеп Таип Ердоган записа в почетната книга на общината следното: „Изключително много се радвам, че съм в Кърджали, един исторически град в приятелска България. Радвам се и че съм гост на кмета на община Кърджали инж.Хасан Азис. Щастлив съм да бъда тук, град в който различни етнически и религиозни общности живеят в разбирателство и мир.
Поднасям своите най-сърдечни пожелалия за щастие на всички граждани на Кърджали, които аз приемам, като един мост за приятелство и разбирателство между Р Турция и Р България.”

На 23 октомври 2016 г.на тържествена церемония в Бурса,градът с най-много български изселници турският президент отново споменава Кърджали в своя реч,като е категоричен,че не може да става дума за прекрояване на границите:Вижте, когато днес говорим за Сирия, Ирак, Крим, Западна Тракия, Босна, някой ни гледат като паднали от небето, даже с куража на своята неграмотност, ни питат какво общо може да има Турция с Ирак и Босна. А всъщност тези земи, които споменаваме като извънземни, са част от нашата душевност. Възможно ли е да приемаме и да мислим за различни или отделени едни от други Газиантеп  и Алепо, Одрин и Гюмюрджина, Кърджали и Бурса, Скопие … ”, продължи Ердоган.

  Турският президент е категоричен,че Кърджали е знаков за него. В годините ,докато той е начело на турската държава,Анкара сериозно промени отношението си към нашия град.В съзвучие със стратегическата дълбочина на стратега Ахмед Давутоглу Турция акцентира на меката сила и целенасочено осъществява икономическо и културно проникване в региона.Държавата насърчава всяка общинска и частна инициатива на турски граждани в Кърджалийско.Стимулите са много.Макар,че няма офис в България и турската държавна агенция ТИКА реализира проекти в региона с благосклонното одобрение на българските власти.

   Ердоган спечели нов мандат с ясна стратегия за бъдещето на Турция назована „Векът на Турция”.Тя предвижда засилване на влиянието на Анкара в рамките на Османската империя. Подразбира се,че България и в частност Кърджали ще бъдат обект на активна политика.Независимо дали новата джамия в  Столицата на Източните Родопи ще бъде открита от Реджеп Таип Ердоган или не,местните жители от турски произход ще очакват нова визита на президента.

  Тук опираме до това,доколко популярен е Ердоган в Кърджали.Проучване през 2016 г. показа 56% подкрепа сред турците в областта.Авторитарните методи на управление обаче свиха процента на популярност.На първия тур на президентските избори  сега 72% от гласувалите в нашата страна подкрепиха кандидата на опозицията Кемал Калъчдароглу.Той проведе внушителен митинг в Кърджали.

  Показателен за влиянието на Ердоган е проваления опит за празнично отзнаменуване на изборната му победа на 28 май.По призива на изселническата организация Бултюрк със седалище в Истанбул жители на Кърджали се събраха в центъра за да отпразнуват със заря триумфа на Ердоган.Дъждът бе една от причините това да не се състои.

  Дистанцирането на българските турци от Ердоган е свързано със съдбата на кемализма в Р Турция.Както тук,така и в югоизточната ни съседка нашенци са за утвърждаване на светските устои на републиката ,особено сега когато се отбелязва век от създаването й.Не случайно повечето изселнически организации с изключение на Бултюрк подкрепиха кандидата за президент на опозицията.

  Времето ще покаже ,дали Ердоган ще обърне тази негативна за него тенденция в своя полза.Инвестициите и културното оживление могат да се окажат ключа към успеха в Кърджали.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Къ
    Кърджалиец
    3 0
    10:22, 30 май 2023
    Честито на Реджеб Тайип Ердоган, Честито на съседна нам РТурция! Хайърлия да е! ДПС заложи на куц кон! Срама е техен! А кмета на община Кърджали от кога е кмет и в съседна Турция?
  • 2
    За
    Запознат
    2 0
    16:44, 30 май 2023
    От изселническите организации далновидност и прозорливост единствено бултюрк, поздравления! Поздравления на другаря рафет улутюрк!
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини