3 °C

Ердоган разделя турците - с един агресивен туит

Малко преди местните избори турското общество е дълбоко разединено. А президентът Ердоган задълбочава още повече това разделение с едно свое агресивно изявление в Туитър.

Във вторник президентът Ердоган публикува в социалните медии един туит, който разпали нова остра дискусия. Ердоган окачествява като верни и родолюбиви хора онези, които подкрепят неговата политическа коалиция "Народен алианс" (образувана от Партията на справедливостта и развитието - ПСР и Партията на националистическото действие - ПНД). Онези пък, които подкрепят опозиционния "Национален алианс",  в неговите очи са "поддръжници на терористично сдружение". Дали това е някаква тънка сметка или просто отчаян опит за мобилизиране на избирателите на ПСР? Ердоган не за пръв път прави подобни изявления. За първи път обаче той противопоставя двата лагера по този начин - с туит в социалните медии. А това е съвсем ново измерение на изборна пропаганда.

Добрите и лошите

На 31 март в Турция се провеждат местни избори. В туита си Ердоган пише, че "един срещу друг застават два алианса". Неговият алианс още по време на неуспешния опит за преврат през юли 2016 година бил показал кой обича и защитава страната. А опозиционният алианс бил продукт на тайни споразумения и политически договорки. Той следвал диктата на терористичната Ккюрдска работническа партия и на Движението на Гюлен, което според него е отговорно за преврата. Ердоган отива още по далеч - той твърди, че единствено неговият алианс е защитник на правото и спредливостта. Всички останали били лъжци и клеветници.

И това не е всичко. Ердоган твърди, че неговият "Народен алианс" искал да служи на народа, докато опозиционният "Национален алианс" бил замислен като дългата ръка на терористични организации в общинските съвети и в бюрократичния апарат. Ердоган постоянно повтаря думата съюз. При това игнорира факта, че на местните избори в Турция не може да има никакви съюзи в изборните бюлетини. Партиите обаче могат да се подкрепят взаимно и да излизат с общи кандидати.

При встъпването си в длъжност Ердоган обеща да бъде надпартиен президент на всички хора в страната. Някои експерти твърдят, че този нов наратив е подходящ по-скоро за остро поляризиране на обществото. Реакциите в Туитър потвърждават това становище. Ученият Керем Алтъпармак поставя въпроса "дали изобщо има някаква гаранция, че хората, които подкрепят един съюз на унижението, няма да бъдат подложени на наказателно преследване?" Лидерката на дясноцентриската формация "Добра партия" Мерал Акшенер написа в Туитър, че обидата срещу половината от населението на страната е абсолютно неприемлива. В традициите на турската държава подобно поведение на държавния глава е недопустимо, допълва тя.

Клетвата на президента за надпартийност

Бившият член на председателството на ПСР Осман Чан гледа на нещата другояче. "Когато Ердоган се кълне в конституцията, той си остава президент на турската република. Но на първо място той е председател на ПСР", казва Чан. Според него, Ердоаган е личност, която определя и прокарва политиката на своята партия, и в тази връзка има право да бъде партийно пристрастен. Осман Чан обаче казва, че политик, който е на власт, трябва да използва по-умерен език. "Използването на по-умерен тон увеличава шансовете за равни възможности и дава перспектива за честна надпревара", изтъква той. Може би с тези изявления Ердоган иска да принуди хората да не гласуват за опозицията. "Вместо това обаче може да си навлече гнева на собствения си електорат", казва директорът на социологическия институт Авразия Кемал Йозкирач.

Възможно е и все още нерешилите се избиратели да гласуват за опозиционните кандидати на 31 март. При това положение опозицията би могла да спечели изборите в някои от големите градове.

www.dw.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Очаквани известия, свързани с дома, децата, професионални изяви и други интересуващи ви събития ще направят деня ви забързан, но и ползотворен. Общуването с приятелите се отразява обновяващо на духа и настроението, чувствате се спокойни и заредени с добри идеи. Следващите дни ще са интересни и вълнуващи.
07 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Имате нужда от почивка, за да възстановите силите си. Заемете се с нещо, което ви е приятно и не се занимавайте с чужди проблеми. Поспортувайте, за да възвърнете добрата си физическа форма и да повишите тонуса си.
07 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обзети сте от небивал ентусиазъм. Захващате се с по няколко неща наведнъж. Действайте по-съсредоточено и определете приоритетите си. Финансовото ви състояние напоследък е блестящо, а ако не е съвсем скоро ще стане. Може би днес е денят за големият ви удар.
07 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Изостанали служебни задачи ще ви принудят да потърсите по-добри решения, за да наваксате пропуснатото. Работейки и върху квалификацията си, ще попълвате знанията си с последните новости от сферата на професионалните ви занимания. Това ще ви направи по-категорични по отношение на въпрос, интересуващ и други хора.
07 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Категорично ще отхвърлите всяка намеса в личния си живот. С действията си ще накарате другите да се вслушват в съветите ви и по-малко вие в техните. Имате силно въздействие върху обкръжението си, от вас зависи то да е положително и да ви уважават. Финансовото ви състояние ще се подобри чувствително, но бъдете по-пестеливи.
07 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Добре владеете емоциите си днес и не позволявате нещо подобно да провали изявите ви в определен момент. Имате много добри възможности, от които навреме ще се възползвате. Правите компромис при възникнал спор с близък човек и ще останете доволни от избора си. Не се колебаете излишно относно въпрос, касаещ личния ви живот.
07 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Рутината и инициативността ви ще ви подготвят за промените, които навлизат. Динамиката на събитията ще ви подтикне към нестандартни решения и още по-нестандартни действия. Наред с тях ще осъществите намеренията си и с това ще направите живота си по-добър. В лицето на партньора си имате верен съюзник, не го пренебрегвайте.
07 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Заемате се с очаквани промени. Момента е подходящ за нововъведения. Справяте се много добре със служебните си задължения и съвсем основателно можете да повдигнете въпроса за повишаване на заплатата ви. Старанието и усилията, които полагате, както в професионален, така и в личен план дават резултати.
07 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще чуете добри думи за себе си, а също и за вашите способности. Това ще ви окрили и ще увеличи доходите ви. Няма да ви липсват и публични изяви, което ще утвърди авторитета ви. Бъдете снизходителни към несъществените неща, подминавайте ги с чувство за хумор. Ще получите предложение, което трябва сами да проверите дали е близко до реалността.
07 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не очаквайте прекалено много от предстоящо събитие. Опитайте се да се съсредоточите и върху непосредствен ангажимент и да го завършите успешно. Действате твърде прибързано и припряно при опитите си да спечелите привлекателна за вас личност. Бъдете по-търпеливи и разумни в действията си и съвсем скоро ще успеете.
07 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Погледнете на случващото се, като на добра възможност да обогатите житейския си опит и в никакъв случай не зачерквайте връзки или перспективи. Ако обедините усилията си с подходящ човек, споделящ интересите и намеренията ви, ще постигнете целите си за по-кратък период от време. В семейството не всичко е както на вас ви се иска, но помислете за промени.
07 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Съзнателно ще търсите промяната, очаквайки чрез нея да разнообразите живота си. От друга стара тя ще оказва влияние и върху творческите ви виждания, което неминуемо ще се отрази на работата ви. С организаторски подход ще осъществите мероприятие, среща или изява, за които ще се говори. Работата ви в интелектуалната сфера също ще носи желаните резултати.
07 дек 2019
Последни новини