14 °C

Само София и Търговище без санкции по ОП „Региони в растеж“, Крумовград - 9 проекта са с 21 корекции

От всичките 77 общини в България – бенефициенти по Оперативна програма „Региони в растеж“ (ОПРР), само на общините София и Търговище Управляващият орган не е наложил финансови корекции. По 260 проекта на градовете от първо, второ, трето и междинно ниво, както и на градовете, отговарящи на допълнителни критерии, са наложени над 500 удръжки.

С най-голям брой санкции се отличават 11 общини. Ивайловград води в класацията - за 10 проекта са й наложени 29 на брой корекции, на Крумовград - 9 проекта са с 21 корекции, Поморие – 8 проекта с 20 корекции, Бургас – 5 проекта с 19 корекции, Свиленград – 6 проекта с 16 корекции, Белоградчик – 9 проекта с 16 корекции, Нови пазар – 6 проекта с 13 корекции, Шумен – 2 проекта с 11 корекции, Хасково – 3 проекта с 11 корекции, Варна – 4 проекта с  11 санкции, и Благоевград – 8 проекта с 10 санкции. За Столична община към дата 11 февруари за три проекта са регистрирани общо шест сигнала за нередност, които са обект на проверка по Закона за управление на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове. След като приключи процедурата, Управляващият орган ще обяви дали има или няма нередности. Справките са поискани от двама депутати на „БСП за България“ – Георги Свиленски и Иван Иванов. Отговорите за 27 от 28-те области са дадени от министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Няма данни само за две общини, бенефициенти по ОПРР – Самоков и Ботевград, които попадат в София – област. За тях информация не е поискана от самите народни представители.

Само с по една санкция са общините Видин, Лом, Бяла Слатина, Тетевен, Разград, Тутракан, Кайнарджа, Велики Преслав, Гълъбово, Харманли, Асеновград и Гоце Делчев. За всяка от удръжките на конкретната община са посочени и процентите от стойността на съответните договори. Видно от публикуваните в сайта на Народното събрание справки, корекциите са с 5, 10 или 25% от стойностите на съответните договори с изпълнител. Конкретни стойности на удръжките в левове обаче не са посочени. Поради тази причина не може да се прецени стойността на щетата, която са си нанесли общините, най-често заради проблем в процедурите по възлагане на обществени поръчки. А върнатите на програмата средства всяка община трябва да осигури от своя бюджет, за да плати на изпълнителя сумата по санкционирания проект, респ. договор. „Финансовите корекции са представени като процентна стойност предвид факта, че същата е динамична величина, която се променя с верификацията на всяко искане за плащане. С оглед точността на информацията е посочен определеният процент финансова корекция, който не се променя в хода на отчитане и верификация на разходите по съответния проект“, е обяснила министър Аврамова. Важно е да се знае, че Управляващият орган е длъжен да осигури възможност на бенефициента в срок от две седмици да представи писмени възражения по основателността и размера на финансовата корекция и при необходимост да приложи доказателства.

Решенията за налагане на санкция от 2015 година насам могат да се оспорват пред съда, което по-рано по закон не бе предвидено. Поради тази причина много общини и към настоящия момент плащат огромни неустойки по договори, сключени в предишни програмни периоди.    Към настоящия момент за наложени корекции действително се водят съдебни дела. Практиката обаче на съдилищата е да не се произнасят по същество за това дали е правилно или неправилно наложената корекцията и съответно нейният размер, а само за процедурни пропуски. Обичайното становище е, че това е договор за безвъзмездна финансова помощ и щом финансиращият орган е преценил, че ще удържи пари по някакви причини, той има право на това. 

www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Чувствате се изпълнени с енергия и всявате бодрост навсякъде около вас. Днес ви се отдава прекрасна възможност да завършите нещо, което сте започнали отдавна и можете да бъдете сигурни, че удовлетворението ви ще е пълно, ако го направите.
21 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е да се разделите с хора, които са ви разочаровали. По-често се вслушвайте в съвети, не са случайни. Възможни са обрати в плановете ви за деня. В професионалната сфера имате печеливши намерения, но е важно как ще ги реализирате. Ласкателите не са ваши съмишленици и колкото по-скоро го осъзнаете, толкова по-добре за делото ви.
21 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Усетът ви днес ще ви подскаже най-доброто решение. Помислете за бъдещето си, помечтайте. Предстоят ви интересни и благоприятни за вас събития. Нужен ви е още малко хъс за да успеете. Не обръщайте внимание на дреболиите.
21 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Деловите от вас ще следват срочността на многото си задачи, което ще определя и приоритетите им. Изграденото партньорско доверие ви помага да се справите по-лесно с тях, както и да планирате следващ проект. В личният ви живот ще настъпи оживление, най-вече в интимната сфера. У дома ви очаква приятна новина.
21 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не се тревожете за бъдещето си. Очакват ви предимно радостни събития. Концентрирайте се върху настоящите си задачи и всичко ще бъде наред. Успехът ви сред противоположния пол е впечатляващ. Все пак пестете си силите и бъдете по-критични при избора си.
21 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ангажиментите, които ви занимават са прекалено много. Изкушението да се измъкнете от всичко е голямо, но не и за вас. Не избягвайте сериозните задължения, ще си помогнете много, ако се справите с тях още днес. Денят ще ви донесе приятни емоции, свързани с осъществяване на ваша мечта.
21 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Решени сте да постигнете намеренията си и ще вложите много старание, за да се докажете. Не са изключени и по-рисковани ходове, но за тях имате своите обяснения. Помислете как да задържите вниманието на някой, който вече губи търпение. Няма да се затрудните, стига да го желаете.
21 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вниманието и грижите, които влагате към някой или нещо, ще се оценят. На душата ви ще олекне, а делата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените време и енергия. Ще си дадете сметка, че сте могли много по-рано да изчистите проблема, без да задълбочавате в него. Делова среща ще ви зареди с добри очаквания.
21 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Старанието ви ще се забележи, но не го проявявайте само по тази причина. Има много други неща, заради които си заслужава да се погрижите, като на първо място покажете искреното си отношение и внимание. По-малко съветвайте, повече действайте. Вълнуващи преживявания за онези, които не са загубили усета си към романтиката.
21 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Стойте настрана от конфликти и интриги, за да запазите спокойствието на духа си. Занимавайте се с дела, които са част от общ проект и биха ви обогатили финансово и духовно. В търпението и компромисите е част от мисията ви. Децата и родителите ще напомнят за нуждите си, погрижете се.
21 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Влагайки творчество в работата си, ще се радвате на добри резултати, които ще дадат отражение не само на финансите ви, но и в отношенията с партньора ви. Връзката ви ще укрепне, ще получите повече уважение и дадете простор на чувствата си, ще ви се отрази обновяващо на самочувствието, на плановете и на живота ви.
21 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
За някои от вас денят може да бъде много ползотворен в делови план. Не оставяте много възможности на конкурентите си и си осигурявате добри позиции. Не бъдете прекалено взискателни към близките си. Критиките ви в един момент може доста да досадят и да станат повод за скандал. Ще намерите и достатъчно време за почивка в приятна компания.
21 ное 2019
Последни новини