29 °C

Само София и Търговище без санкции по ОП „Региони в растеж“, Крумовград - 9 проекта са с 21 корекции

От всичките 77 общини в България – бенефициенти по Оперативна програма „Региони в растеж“ (ОПРР), само на общините София и Търговище Управляващият орган не е наложил финансови корекции. По 260 проекта на градовете от първо, второ, трето и междинно ниво, както и на градовете, отговарящи на допълнителни критерии, са наложени над 500 удръжки.

С най-голям брой санкции се отличават 11 общини. Ивайловград води в класацията - за 10 проекта са й наложени 29 на брой корекции, на Крумовград - 9 проекта са с 21 корекции, Поморие – 8 проекта с 20 корекции, Бургас – 5 проекта с 19 корекции, Свиленград – 6 проекта с 16 корекции, Белоградчик – 9 проекта с 16 корекции, Нови пазар – 6 проекта с 13 корекции, Шумен – 2 проекта с 11 корекции, Хасково – 3 проекта с 11 корекции, Варна – 4 проекта с  11 санкции, и Благоевград – 8 проекта с 10 санкции. За Столична община към дата 11 февруари за три проекта са регистрирани общо шест сигнала за нередност, които са обект на проверка по Закона за управление на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове. След като приключи процедурата, Управляващият орган ще обяви дали има или няма нередности. Справките са поискани от двама депутати на „БСП за България“ – Георги Свиленски и Иван Иванов. Отговорите за 27 от 28-те области са дадени от министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Няма данни само за две общини, бенефициенти по ОПРР – Самоков и Ботевград, които попадат в София – област. За тях информация не е поискана от самите народни представители.

Само с по една санкция са общините Видин, Лом, Бяла Слатина, Тетевен, Разград, Тутракан, Кайнарджа, Велики Преслав, Гълъбово, Харманли, Асеновград и Гоце Делчев. За всяка от удръжките на конкретната община са посочени и процентите от стойността на съответните договори. Видно от публикуваните в сайта на Народното събрание справки, корекциите са с 5, 10 или 25% от стойностите на съответните договори с изпълнител. Конкретни стойности на удръжките в левове обаче не са посочени. Поради тази причина не може да се прецени стойността на щетата, която са си нанесли общините, най-често заради проблем в процедурите по възлагане на обществени поръчки. А върнатите на програмата средства всяка община трябва да осигури от своя бюджет, за да плати на изпълнителя сумата по санкционирания проект, респ. договор. „Финансовите корекции са представени като процентна стойност предвид факта, че същата е динамична величина, която се променя с верификацията на всяко искане за плащане. С оглед точността на информацията е посочен определеният процент финансова корекция, който не се променя в хода на отчитане и верификация на разходите по съответния проект“, е обяснила министър Аврамова. Важно е да се знае, че Управляващият орган е длъжен да осигури възможност на бенефициента в срок от две седмици да представи писмени възражения по основателността и размера на финансовата корекция и при необходимост да приложи доказателства.

Решенията за налагане на санкция от 2015 година насам могат да се оспорват пред съда, което по-рано по закон не бе предвидено. Поради тази причина много общини и към настоящия момент плащат огромни неустойки по договори, сключени в предишни програмни периоди.    Към настоящия момент за наложени корекции действително се водят съдебни дела. Практиката обаче на съдилищата е да не се произнасят по същество за това дали е правилно или неправилно наложената корекцията и съответно нейният размер, а само за процедурни пропуски. Обичайното становище е, че това е договор за безвъзмездна финансова помощ и щом финансиращият орган е преценил, че ще удържи пари по някакви причини, той има право на това. 

www.actualno.com

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят бележи материални придобивки и лични удовлетворения за много от вас. Доверието, с което ви приемат е напълно заслужено и самочувствието ви е оправдано. Запазете добронамереността си към всички от обкръжението ви, това ще ви помогне да се концентрирате върху важните за вас дела.
06 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Романтичен флирт или друго нежно чувство ще ви направи по-внимателни към интимните ви партньори. Развитията ще са във ваша полза и бързо ще получите онова, към което се стремите. Други ще са погълнати от делови задачи, но не за дълго. С прагматичен подход ще пристъпите към работа, която ще приключите в рамките на деня.
06 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Очаква ви ден, изпълнен с динамика и промени. Работата ви ще бъде свързана с множество срещи, в които вие сте водещата страна. Справяте се добре с тази роля, а и има хора, които ви оказват необходимата подкрепа. Не пренебрегвайте подробностите, на които ви обръщат внимание вашите колеги. В определен момент те могат да се окажат решаващи за нещо важно.
06 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ще останете доволни от професионалните си изяви днес. Повече съсредоточеност при работа свързана с пари. Възможни са измами и допълнително внимание ще бъде от полза. За някои изгодни предложения свързани с нова работа. Денят ще носи успех за всякакъв вид сдружения. Съвместните начинания се толерират.
06 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Денят ви ще е успешен. За много от вас той се свързва с добри реализации, бизнесът ще ви донесе повече вълнения, но и финансови придобивки. Приятели от чужбина ще разнообразят ежедневието на някои от вас. Очаквана среща ще ви донесе положителни емоции, за други спокойна почивка.
06 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Някои от вас съвсем основателно ще отделят повече време за подготовка на предстоящо събитие. Чувствате се достатъчно уверени в себе си, за да действате по собствено усмотрение. Моментът е подходящ за конкретни стъпки, така че не се колебайте. Време е да действате. Можете да напреднете в много кратки срокове.
06 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Мнозина от вас ще съсредоточат усилията си към повишаване на квалификацията си. Това ще ги направи конкурентноспособни и по-успешни в професионалната им кариера. Не се лутайте в търсене на подходящо занимание, имате ясна цел – следвайте я. Една среща ще остави следа в живота ви.
06 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят ви предлага доста разнообразни събития. На някои от вас може да се наложи да избират между няколко еднакво изкусителни възможности. Не се колебайте твърде дълго и се възползвайте изцяло от случая. Денят бележи и желано избавление от сърдечните терзания за мнозина от вас.
06 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес е добре да владеете емоциите си и да подхождате трезво към задачите си. Здравето е възможно да ви създава проблеми. Любовният ви живот е наситен с вълнуващи преживявания и интересни разговори с вашата половинка.
06 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поставяйки разбирателството с другите, като водещо начало, ще прозрете, че съдбата ви толерира и дава привилегии. Това е верния път. Обстоятелствата ще бъдат във ваша полза и ще ви дадат възможности да погледнете на проблемите си от по-различен ъгъл, и да решите бързо загадката.
06 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Избягвайте всякакви спорове днес, дори да сте сигурни в правотата си. Спокойствието взима връх над всичко и днес никой няма да е в състояние да ви изнерви.Отдайте се на любимото си занимание и не се занимавайте с чужди проблеми. Ще имате възможност да наситите душата си с хубави емоции, ако разбира се това ви вълнува.
06 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Овладейте емоциите си и се заемете сериозно със задачите си. Отдавате прекалено голямо значение на нечие поведение, а можете просто да го пропуснете покрай себе си. В същото време не бъдете недостъпни за човек, който ви показва добрите си чувства. Възможно е здравето ви да ви създаде грижи.
06 авг 2020
Последни новини