4 °C

Главно мюфтийство подкрепи районният мюфтия в спора с недоволните мюсюлмани, имами събират подписка в негова подкрепа

Главно мюфтийство подкрепи районния мюфтия Бейхан Мехмед в спора му с недоволни мюсюлмани от Кърджали и излезе със становище адресирано до медиите. Това се наложи след разкол в местната мюсюлманска общност , когато недоволни богомолци оспориха законността на назначеното от Висшия мюсюлмански съвет ново джамийско настоятелство и поискаха  съставът му да бъде избран  на Общо събрание, като го насрочиха за 16 февруари в централния храм на Кърджали.Бе събрана и подписка до Висшия мюсюлмански съвет и Главно мюфтийство.Освен това недоволните поискаха отзоваването на районния мюфтия Бейхан Мехмед

  В отговор на 11 февруари на ежемесечното събрание на имамите от областта, провело се в централната джамия на Кърджали започна контраподписка.На събранието присъстваха наместник имамите Елхан Реджеб и Насуф Халил,както и Сезер Садулов, отговорник Иршад към Мюфтийството.Присъстващите подкрепиха категорично Бейхан Мехмед,както и решенията на ВМС и Главно мюфтийство за назначаването на новото джамийско настоятелство.

 Вчера от своя страна Главно мюфтийство излезе със становище до медиите,което публикуваме дословно:

УВАЖАЕМИ МЕДИИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЛАСТ КЪРДЖАЛИ,

Мюсюлманско изповедание в Република в България е официален представител на мюсюлманската общност в България. Представлява ги пред страната и чужбина, както и обгрижва духовният им живот. В тази връзка Мюсюлманско изповедание е създадено още през далечната 1911г. за да бъде в полза на общността. Мюсюлманско изповедание, след настъпване на промените от 1990г. и преминаването ни към демократичен режим на управление е в постоянно обновление за да оправдае доверието на мюсюлманите и да предлага качествен начин на духовен живот в синхрон със съвремието, но без да се отрича от свещения коран, суннета на Пейгамбера и богатото си минало. В тази насока последната редовна мюсюлманка конференция е осъществена на 24 Януари 2016г. и с легитимния избор на над 1000 делегати от цялата страна е избран Главен мюфтия, председател на ВМС и членове на ВМС за мандат от 5 години. Мюсюлманско изповедание е в пълна кондиция и работи с държавните институции на страната ръка за ръка за всеобщото благо на българския народ от която е съществена и неделима част Мюсюлманската общност в милата ни Родина. През последните месеци в Районно мюфтийство Кърджали срещу Районния мюфтия г-н Бейхан Мехмед от група недоброжелатели се осъществява нечестни и не прилягащи на един мюсюлманин държание и клевети, за което апелираме да се спре, защото не е в полза нито на институцията която представлява над един милион мюсюлмани в страната, нито на тази група хора. Уважаеми медии, чрез Вас Главно мюфтийство на Мюсюлманско изповедание съобщава на всички раби на Аллах в Област Кърджали, че избраното Мюсюлманско настоятелство в гр. Кърджали на 6 Януари 2019г. от Висшия мюсюлмански съвет е легитимно и не е на дневен ред каквото и да е обсъждане. Всякакви начинания и опити за дезинформация на чистото и не опетнено мюсюлманско население в областта или постъпления за осъществяване на нелегитимни и нагласени събрания са обречени и нямат никаква стойност пред Мюсюлманско изповедание нито пред българските съдилища. Времето на деребействането е отживелица и няма да се толерира в никакъв аспект по времето на това ръководство. За информация на всички заинтересовани страни и лица, информираме Ви че във връзка с устава на Мюсюлманско изповедание раздел шести „МЮСЮЛМАНСКИ НАСТОЯТЕЛСТВА“ чл. 71 ал. 4 Главния мюфтия назначава определените с решение на Висшия мюсюлмански съвет ръководства на мюсюлмански настоятелства в редица населени места в които влизат гр. Кърджали, гр. Джебел, гр. Момчилград и гр. Ардино за Област Кърджали, не може да се избира по чл. 71 ал. 3 т.е. от всеобщо събрание на мюсюлманите.

 От Главно Мюфтийство в Р България

Георги Кулов

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 23.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Този ден едва ли ще е лек, но вие изпълнени с енергия и ентусиазъм относно делата, с които се занимавате. Запазвате самообладание в трудни ситуации и се опитвате са намерите най-доброто решение за вас и вашите колеги. Околните могат да разчитат на готовността ви да помогнете и да дадете съвет. В личен план имате повод за радост.
23 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще получите повече информация по интересуващ ви въпрос, което ще благоприятства работата ви по него. Ще се възползвате от нечие благоразположение и то ще има положително въздействие върху вас, най-силно изразено в сферата на финансите или в друга, интересуваща ви област. Все пак бъдете внимателни и не предприемайте нищо, без да сте го обмислили добре.
23 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Възможно е да почувствате раздразнение от нечие изказване по ваш адрес. Не давайте воля на емоциите си, запазете спокойствие. Деловите ви занимания ще донесат резултати, но на по-късен етап. С младежко дръзновение ще прегърнете една идея и ще се отдадете на реализацията й.
23 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ще ви се отдава да успявате там, където други зациклят. Усърдно ще се заемете с реализацията на идеите си и скоро ще постигнете резултатите, които преследвате. С добро чувство ще се отнесете и към хората, с които работите. Служебни пътувания.
23 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Гледайте отговорно на задачите си, с много от тях ще си осигурите по-добри финанси. От срещите си ще получите добра перспектива за професионалното си развитие и ще трасирате за дълго пътя си напред. Няма да ви липсва и късмет, но той идва защото сте му помогнали. Обърнете внимание на отношенията в семейството си.
23 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днес сте сантиментално настроени и е възможно дори да проявявате несвойствената за вас разсеяност. Съсредоточете силата си в едно направление и ще постигнете онова, което желаете. Стараете се да се харесате на околните, но това ви пречи, а и ви създава повече напрежение. Пазете се от настинки и инфекции.
23 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Задава се подобряване на материалното ви положение, но до тогава не прекалявайте. С повече усилия на работното място ще направите заявка за издигането си. С колегите и партньорите бъдете толерантни. Здравословното ви състояние изисква да сте отговорни към себе си. Някои от вас ще имат придобивки, идващи им като подарък от съдбата.
23 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Заети сте с много работа днес, но това няма да ви тежи, тъй като виждате раздвижването и добрите перспективи при професионалните ви дела. Работите прецизно и изисквате същото от другите, но не бъдете прекалени педанти - това не би се отразило добре на отношенията ви с колегите. Ще чуете добри новини за ваш близък, които много ще ви зарадват. Изобщо очаква ви хубав ден.
23 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В надпревара с времето ще се стремите да свършите повече работа, което в крайна сметка ще се отрази на настроението и здравето ви. Динамиката в професионалния ви живот ще изкара на преден план нови въпроси, по-важни и срочни. Изкушения също няма да липсват, без това да ви ангажира непременно с тях, но като наблюдатели.
23 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
В спокойна атмосфера ще подреждате приоритетите си и това ще благоприятства реализацията им. Повече време ще отделите и на хората, с които възнамерявате да работите, от опит знаете, че този въпрос не е маловажен за вас. Идеите ви са осъществими и това се споделя от всички, а на вас носи удовлетворение.
23 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Събития, които значително ще увеличат благосъстоянието ви очакват днес. Постиженията ви в деловата сфера ви помагат да укрепите позициите си и са добра основа за бъдещи смели проекти. Потърсете достатъчно време и за почивка. Напоследък ви се събират доста задачи, които не сте предвиждали.
23 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще споделите времето си с приятни хора, така, че на всички ви да е приятно и забавно. Не бъдете прекалено резервирани към доброжелателите си, отпуснете се и ги приемете. При някои от вас са възможни стомашни или други неразположения. Вземете мерки преди да са се усложнили нещата.
23 яну 2020
Последни новини