12 °C

Главно мюфтийство подкрепи районният мюфтия в спора с недоволните мюсюлмани, имами събират подписка в негова подкрепа

Главно мюфтийство подкрепи районния мюфтия Бейхан Мехмед в спора му с недоволни мюсюлмани от Кърджали и излезе със становище адресирано до медиите. Това се наложи след разкол в местната мюсюлманска общност , когато недоволни богомолци оспориха законността на назначеното от Висшия мюсюлмански съвет ново джамийско настоятелство и поискаха  съставът му да бъде избран  на Общо събрание, като го насрочиха за 16 февруари в централния храм на Кърджали.Бе събрана и подписка до Висшия мюсюлмански съвет и Главно мюфтийство.Освен това недоволните поискаха отзоваването на районния мюфтия Бейхан Мехмед

  В отговор на 11 февруари на ежемесечното събрание на имамите от областта, провело се в централната джамия на Кърджали започна контраподписка.На събранието присъстваха наместник имамите Елхан Реджеб и Насуф Халил,както и Сезер Садулов, отговорник Иршад към Мюфтийството.Присъстващите подкрепиха категорично Бейхан Мехмед,както и решенията на ВМС и Главно мюфтийство за назначаването на новото джамийско настоятелство.

 Вчера от своя страна Главно мюфтийство излезе със становище до медиите,което публикуваме дословно:

УВАЖАЕМИ МЕДИИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЛАСТ КЪРДЖАЛИ,

Мюсюлманско изповедание в Република в България е официален представител на мюсюлманската общност в България. Представлява ги пред страната и чужбина, както и обгрижва духовният им живот. В тази връзка Мюсюлманско изповедание е създадено още през далечната 1911г. за да бъде в полза на общността. Мюсюлманско изповедание, след настъпване на промените от 1990г. и преминаването ни към демократичен режим на управление е в постоянно обновление за да оправдае доверието на мюсюлманите и да предлага качествен начин на духовен живот в синхрон със съвремието, но без да се отрича от свещения коран, суннета на Пейгамбера и богатото си минало. В тази насока последната редовна мюсюлманка конференция е осъществена на 24 Януари 2016г. и с легитимния избор на над 1000 делегати от цялата страна е избран Главен мюфтия, председател на ВМС и членове на ВМС за мандат от 5 години. Мюсюлманско изповедание е в пълна кондиция и работи с държавните институции на страната ръка за ръка за всеобщото благо на българския народ от която е съществена и неделима част Мюсюлманската общност в милата ни Родина. През последните месеци в Районно мюфтийство Кърджали срещу Районния мюфтия г-н Бейхан Мехмед от група недоброжелатели се осъществява нечестни и не прилягащи на един мюсюлманин държание и клевети, за което апелираме да се спре, защото не е в полза нито на институцията която представлява над един милион мюсюлмани в страната, нито на тази група хора. Уважаеми медии, чрез Вас Главно мюфтийство на Мюсюлманско изповедание съобщава на всички раби на Аллах в Област Кърджали, че избраното Мюсюлманско настоятелство в гр. Кърджали на 6 Януари 2019г. от Висшия мюсюлмански съвет е легитимно и не е на дневен ред каквото и да е обсъждане. Всякакви начинания и опити за дезинформация на чистото и не опетнено мюсюлманско население в областта или постъпления за осъществяване на нелегитимни и нагласени събрания са обречени и нямат никаква стойност пред Мюсюлманско изповедание нито пред българските съдилища. Времето на деребействането е отживелица и няма да се толерира в никакъв аспект по времето на това ръководство. За информация на всички заинтересовани страни и лица, информираме Ви че във връзка с устава на Мюсюлманско изповедание раздел шести „МЮСЮЛМАНСКИ НАСТОЯТЕЛСТВА“ чл. 71 ал. 4 Главния мюфтия назначава определените с решение на Висшия мюсюлмански съвет ръководства на мюсюлмански настоятелства в редица населени места в които влизат гр. Кърджали, гр. Джебел, гр. Момчилград и гр. Ардино за Област Кърджали, не може да се избира по чл. 71 ал. 3 т.е. от всеобщо събрание на мюсюлманите.

 От Главно Мюфтийство в Р България

Георги Кулов

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 17.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Имате нужда от разнообразие днес, затова го търсите на най-разнообразни места. Едва ли повечето от вас ще прекарат този ден у дома си. Предпочитате движението и срещите с приятни и близки хора. Отношенията ви с любимия човек все повече ви радват. Имате голяма заслуга да това да се разбирате чудесно с хората около вас. Починете си вечерта.
17 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Ще търсите компанията на хора, с които ви свързват еднакви интереси и ще изпитате душевна наслада от близостта им. Високите ви изисквания са трудно осъществими от хора, отличаващи се от вашето интелектуално, духовно и финансово състояние. Там и търсете причините за собствената си неудовлетвореност.
17 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Активността ви е очевидна и това ще се отрази на работата ви. Намерете сили в себе си, за да преодолеете емоциите и да придвижите напред личен ангажимент. Предстоят ви сериозни ходове, които не трябва да отлагате. Приятелска подкрепа и направления към новости и по-високи доходи.
17 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Наистина, нуждаете се от пълно възстановяване и нови сили. Предстоящата седмица ще ви предостави предизвикателства и трябва да сте готови за тях. Сега е важно да си дадете реална преценка за ситуацията, не се притеснявайте излишно и не правете драми от тривиални неща.
17 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отдавна планирате почивка, която едновременно да е вид разнообразие и да е ефективна. Най-удачният вариант е екскурзията до някое място, което ви е напълно непознато. Едва ли друго нещо ще ви зареди със сили и енергия толкова успешно.
17 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ще търсите приятни и отморяващи ви занимания. За бизнесмените се очертават срещи, резултатите от които ще зависят от вашето коректно поведение и излъчване. Можете да постигнете желанията си, отстоявайте интересите си. Това няма да ви коства много усилия, защото е от силните ви страни.
17 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Започвате многообещаващ период от живота си, начало на който е днешният ден. Предстои ви комплекс от положителни промени, за част от които обаче ще ви се наложи да проявите повече търпение. И тъй като именно това е силното ви място, сте щастливци, които умеят да се радват на мига. А такива няма да ви липсват.
17 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес ви очаква вълнуващо приключение, което ще завърши положително за вас. Преминавате през различни перипетии, докато накрая не постигнете своята цел, макар и на висока цена. Имате подкрепата на част от близките си, а това е достатъчно за вас, за да покажете на какво сте способни. Вечерта ще получите интересно предложение, което ще ви въодушеви.
17 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Около вас съществува атмосфера, която не е по вкуса ви. Ще ви терзаят противоречиви чувства, не се поддавайте на чужди влияния. Предстои ви среща с приятел, когото отдавна не сте виждали. Не унивайте, очаква ви стабилизиране както във финансов план, така и в личния ви живот.
17 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Умеете да цените времето си и днес това ще си проличи. Ще обърнете внимание на вътрешните си потребности, имате нужда от повече духовност в общуването. Вечерта ви ще бъде приятна, но не чакайте друг да се погрижи за това, вземете нещата в свои ръце. Мило тържество ще ви срещне с обичани хора.
17 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Амбицията ви и постоянната вътрешна борба, която водите напоследък са доста изтощителни. Намерете време за любими занимания, отпуснете се. Денят е подходящ да преосмислите целите си и начинанията, с които сте се заели в момента. Не бързайте да поемате нови ангажименти. В близките дни ви се очертават доста сериозни натоварвания.
17 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Любовта ви окрилява, чувствате се изпълнени с енергия. Доброто ви настроение е заразяващо и мнозина ще потърсят компанията ви. Вероятно ще се отдадете на планове за бъдещето. Забравете проблемите предстои ви много успешен период.
17 ное 2019
Последни новини