Главно мюфтийство подкрепи районният мюфтия в спора с недоволните мюсюлмани, имами събират подписка в негова подкрепа

Главно мюфтийство подкрепи районния мюфтия Бейхан Мехмед в спора му с недоволни мюсюлмани от Кърджали и излезе със становище адресирано до медиите. Това се наложи след разкол в местната мюсюлманска общност , когато недоволни богомолци оспориха законността на назначеното от Висшия мюсюлмански съвет ново джамийско настоятелство и поискаха  съставът му да бъде избран  на Общо събрание, като го насрочиха за 16 февруари в централния храм на Кърджали.Бе събрана и подписка до Висшия мюсюлмански съвет и Главно мюфтийство.Освен това недоволните поискаха отзоваването на районния мюфтия Бейхан Мехмед

  В отговор на 11 февруари на ежемесечното събрание на имамите от областта, провело се в централната джамия на Кърджали започна контраподписка.На събранието присъстваха наместник имамите Елхан Реджеб и Насуф Халил,както и Сезер Садулов, отговорник Иршад към Мюфтийството.Присъстващите подкрепиха категорично Бейхан Мехмед,както и решенията на ВМС и Главно мюфтийство за назначаването на новото джамийско настоятелство.

 Вчера от своя страна Главно мюфтийство излезе със становище до медиите,което публикуваме дословно:

УВАЖАЕМИ МЕДИИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЛАСТ КЪРДЖАЛИ,

Мюсюлманско изповедание в Република в България е официален представител на мюсюлманската общност в България. Представлява ги пред страната и чужбина, както и обгрижва духовният им живот. В тази връзка Мюсюлманско изповедание е създадено още през далечната 1911г. за да бъде в полза на общността. Мюсюлманско изповедание, след настъпване на промените от 1990г. и преминаването ни към демократичен режим на управление е в постоянно обновление за да оправдае доверието на мюсюлманите и да предлага качествен начин на духовен живот в синхрон със съвремието, но без да се отрича от свещения коран, суннета на Пейгамбера и богатото си минало. В тази насока последната редовна мюсюлманка конференция е осъществена на 24 Януари 2016г. и с легитимния избор на над 1000 делегати от цялата страна е избран Главен мюфтия, председател на ВМС и членове на ВМС за мандат от 5 години. Мюсюлманско изповедание е в пълна кондиция и работи с държавните институции на страната ръка за ръка за всеобщото благо на българския народ от която е съществена и неделима част Мюсюлманската общност в милата ни Родина. През последните месеци в Районно мюфтийство Кърджали срещу Районния мюфтия г-н Бейхан Мехмед от група недоброжелатели се осъществява нечестни и не прилягащи на един мюсюлманин държание и клевети, за което апелираме да се спре, защото не е в полза нито на институцията която представлява над един милион мюсюлмани в страната, нито на тази група хора. Уважаеми медии, чрез Вас Главно мюфтийство на Мюсюлманско изповедание съобщава на всички раби на Аллах в Област Кърджали, че избраното Мюсюлманско настоятелство в гр. Кърджали на 6 Януари 2019г. от Висшия мюсюлмански съвет е легитимно и не е на дневен ред каквото и да е обсъждане. Всякакви начинания и опити за дезинформация на чистото и не опетнено мюсюлманско население в областта или постъпления за осъществяване на нелегитимни и нагласени събрания са обречени и нямат никаква стойност пред Мюсюлманско изповедание нито пред българските съдилища. Времето на деребействането е отживелица и няма да се толерира в никакъв аспект по времето на това ръководство. За информация на всички заинтересовани страни и лица, информираме Ви че във връзка с устава на Мюсюлманско изповедание раздел шести „МЮСЮЛМАНСКИ НАСТОЯТЕЛСТВА“ чл. 71 ал. 4 Главния мюфтия назначава определените с решение на Висшия мюсюлмански съвет ръководства на мюсюлмански настоятелства в редица населени места в които влизат гр. Кърджали, гр. Джебел, гр. Момчилград и гр. Ардино за Област Кърджали, не може да се избира по чл. 71 ал. 3 т.е. от всеобщо събрание на мюсюлманите.

 От Главно Мюфтийство в Р България

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини