9 °C

Омбудсманът на Кърджали се отчете, ГЕРБ го атакува с позиция

Изображение 1 от 4

  Общественият посредник на Община Кърджали Расим Муса се отчете пред съветниците от местния парламент днес за последната година от своя досегашен мандат. Той посочи в експозето си, че

  броят на приетите, изслушани и консултирани граждани през 2018 г. Е253. Подадените жалби и сигнали са 81,становищата с предложения и препоръки са 67, а жалбите в процес на разглеждане –5 Омбудсманът поясни, че през отчетния период са подадени 81 жалби и сигнали на граждани, в това число и съставени протоколи по устни сигнали. Положително са решени 69,1% ,а отрицателен отговор е даден на 16,1%,. Насочени към друга институция са 6,15% от жалбите. В процес на проверка и изпълнение са 6,15% от случаите. Нерешени са 2,5 % от случаите.

  Расим Муса се спря и на конкретни случаи от своята работа:Жители на микрорайон Дъждовница сезираха обществения посредник на Община Кърджали за изхвърляне на животински кости в чували по пътя водещ от Дъждовница към хижа „Боровица”. Скитащи кучета разкъсват чувалите и разнасят костите ,а с тях и зарази. Формирани са нерегламентирани сметища. Това отблъсква десетки туристи,идващи да се насладят на неповторимата природа край яз.”Кърджали”. На сигнала на обществения посредник реагираха заинтересованите институции. Отношение за решаване на проблема взеха освен РИОСВ още Община Кърджали и БАБХ.

  Институцията Обществен посредник изказа благодарност на РИОСВ-Хасково за бързата реакция по проблема- замърсяване с животински останки в район Дъждовница, който бе поставен и пред медиите. Санкционираха кланица, работеща в региона.

  В началото на годината за първи път се проведе работна среща между местните обществени посредници и Омбудсмана Мая Манолова, на която бяха планирани общи инициативи за разрешаване на отдавна дефинирани проблеми. Сред тези инициативи е и необходимостта от премахване на таксите в детските градини за децата на 5 и 6 години, които подлежат на задължителна предучилищна подготовка. В деня на детето, първи юни, Омбудсманът обяви старта на национална кампания под надслов „Без такси в детските градини“. Омбудсманът заяви, че ще настоява Министерството на образованието и науката да изготви цялостен анализ за посещаемостта на предучилищните форми в детските градини и причините за отпадане на близо 21% от децата. Мая Манолова поиска държавна подкрепа за отпадане на таксите в градините и информира, че 12 общини  у нас не събират никакви такси за децата от 2 до 6 години, а 13 общини са освободили от такси и всякакви плащания 5 и 6-годишните от задължителните предучилищни групи. През 2019 година активно ще се продължи да се постигне целта – 5 и 6 годишните в задължителната предучилищна подготовка да не плащат никаква такса .

  Институцията на Обществения посредник на Община Кърджали активно продължава да съдейства на родители на две годишно дете, български гражданин да се завърне в страната. Родителите са живели в Кралство Швеция, но са отново в Р България. В момента момиченцето е в социален дом в Швеция , под попечителството на шведските власти. То е отнето от родителите с аргумента , че те не могат да се грижат пълноценно за него. Семейството се обърнаха към институцията Обществен посредник с молба за съдействие и връщане на детето в нашата страна. Вече повече от осем месеца Обществения посредник съдейства за гладкото протичане на процеса за връщането на детето в България.

  Обществения посредник изпрати писмо до българския посланик в Стокхолм с молба за съдействие.Проведени са множество разговори с Посолството, ДАЗД и Отдел „Закрила на детето” към Социални грижи-Кърджали. На Отдел „Закрила на детето” към Социални грижи-Кърджали е възложено да проверят условията за пълноценното отглеждане на детето в нашата страна и да подготвят становище. В момента казусът е в компетенцията на шведския съд.От Държавната агенция за закрила на детето ще предоставят становище по случая.В рамките на месец се очаква развръзката на случая.

  Групата съветници на ПП ГЕРБ няма да подкрепи доклада за дейността на обществения посредник на община Кърджали за изтеклата 2018 година. Не защото не одобряваме личността на г-н Расим Муса, а защото свършеното от него не отговаря на очакванията на гражданите и не допринася за решаване на проблемите им. Този отчет наподобява инвентарен опис на въпроси, повдигнати от данъкоплатците през последната една година, които омбудсманът е препратил по компетентност. Смятаме, че работата на обществения посредник не се свежда до функцията на регулировчик, който разпределя входяща кореспонденция.Това заяви по време на сесията общинския съветник от ПП ГЕРБ Гроздан Колев. Обществения посредник трябва да е коректив на местната власт, а не неин глашатай, както е в случая. Това обезсмисля съществуването на институцията и ограничава функциите й до пощенска кутия за жалби, сигнали и предложения ,гласи прочетената от Колев позиция.

  Съветникът от БСП Георги Кючуков бе категоричен се преминава в политическо говорене за институцията обществен посредник.Това е така, защото Расим Муса е бивш общински съветник от ДПС,а Камелия Василева, вторият кандидат за поста омбудсман, е съветник от ГЕРБ.

  Мухаррем Мухаррем определи доклада на обществения посредник като критичен към общинска администрация и институциите. ГЕРБ не могат да разберат, че омбудсмана не може да се кара с всички.

  Спазвам стриктно буквата на Закона за местното самоуправление и местната администрация и Правилника за дейността на обществения посредник. От ГЕРБ не са ги прочели. Аз съм посредник между гражданите и институциите. Аз съм деполитизиран. Нямам право да воювам с институциите, подчерта в отговор Расим Муса. Той се съгласи с Георги Кючуков че има политизиране.

  Отчетът на общественият посредник Расим Муса бе приет с 23 гласа „за“,11 „против“ и 5 въздържали се.

  Георги Кулов

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Още новини

  Хороскоп за 15.12.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще отстоявате интересите си, без да се страхувате от това, какво мисли този или онзи за вас. Аргументите ви са основателни, но зачитайте достойнството на опонентите си. По този начин ще затвърдите мнението за себе си, като за праволинейни и коректни хора. Не пренебрегвайте почивката си.
  15 дек 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Прекарайте този ден почивайки активно т.е. движете се, като по този начин изчиствате съзнанието си от мисли и тревоги. Движението ще се отрази благоприятно и на физическата ви форма, която напоследък е доста пренебрегвана от ваша страна.
  15 дек 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Не разгласявайте претенциите си към ваши длъжници или пък запазете в тайна начинанията, които възнамерявате да предприемете в близките дни. Има голяма вероятност някой от хората около вас макар и несъзнателно да ви попречи и доста да ви забави. Ще ви е трудно да се справите сами с голямото натоварване, което ви очаква днес, за това потърсете подкрепата на близките си.
  15 дек 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Чуден ден за вас и семейството ви. Спокойствието у дома е ненакърнимо и дори саркастичните ви забележки не могат да го развалят. Приемете професионалните предизвикателства с високо вдигната глава и разбийте конкуренцията, вие сте по-добрите.
  15 дек 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Умеете правилно и акуратно да координирате дейността на много хора. Но не изпадайте в крайности, защото всичко може да свърши зле. Някои от вас ще започнат интимна връзка, която може да прерасне в нещо по-сериозно. Вие ще прецените как да действате съобразно личните си усещания.
  15 дек 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Много от вас вече обмислят коледната си ваканция. Добрите ви финансови резултати напоследък, ще ви позволят да правите плановете си по-свободно. Консултирайте се все пак с близките си и не ги поставяйте пред свършен факт.
  15 дек 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Забавете темпото, похвално е, че имате желание за работа, но не прекалявайте. Прекалено много отговорности изтощават и без да се усетите, ще се почувствате отегчени от всичко. Работете за физическата си форма, тя ще допълни самочувствието ви. Познания, получени от интернет или други информационни източници ще ви подтикнат към нов бизнес.
  15 дек 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще се нуждаете от услугите на някого, когото сте пренебрегнали в миналото. Поправете отношението си и ще останете всички доволни. Правете добро и ще срещате признателност и радост в очите на хората. Ще се почувствате привлечени от нова личност и в душата ви ще заискри пламъчето на любовта.
  15 дек 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес сте настроени дружелюбно към всички, затова и денят ви ще мине приятно в разговори и ленива почивка. Отдавна имате нужда от разтоварване, така че се насладете напълно на свободния ден. Предотвратявайте всякакви конфликти. Не допускайте дреболии да развалят почивката ви. Посветете й се напълно.
  15 дек 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Днес ви очакват приятни емоции, тъй като сте заобиколени от хора, които обичате и се чувствате наистина добре. С каквото и да се заемете, вършите го докато не останете удовлетворени от резултата. Привлечени сте от личност, която също не е безразлична към вас. В най-скоро време ще ви се отдаде възможност да действате по-активно.
  15 дек 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Непременно отделете време за отмора, защото денят е подходящ за вътрешен живот, пречистване и осмисляне. Заредете се с положителни емоции и сила за утре. Бъдете сами, но не самотни, и не изпадайте в меланхолия. Не бъдете раздразнителни и се въздържайте от критика към хората около вас. Ако се заемете с духовни практики, у вас може да се оформят оригинални идеи, които ще намерят място в ежедневието ви.
  15 дек 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Повечето от вас днес ще трябва да се заемат с домашните задължения. Честите ви отсъствия са натрупали куп неотложни задачи. Отделете време за лични занимания или спорт. Помогнете на близките си. Можете много да облекчите положение им. Не допускайте дреболии да помрачат настроението ви днес.
  15 дек 2019
  Последни новини