21 °C

Омбудсманът на Кърджали се отчете, ГЕРБ го атакува с позиция

Изображение 1 от 4

  Общественият посредник на Община Кърджали Расим Муса се отчете пред съветниците от местния парламент днес за последната година от своя досегашен мандат. Той посочи в експозето си, че

  броят на приетите, изслушани и консултирани граждани през 2018 г. Е253. Подадените жалби и сигнали са 81,становищата с предложения и препоръки са 67, а жалбите в процес на разглеждане –5 Омбудсманът поясни, че през отчетния период са подадени 81 жалби и сигнали на граждани, в това число и съставени протоколи по устни сигнали. Положително са решени 69,1% ,а отрицателен отговор е даден на 16,1%,. Насочени към друга институция са 6,15% от жалбите. В процес на проверка и изпълнение са 6,15% от случаите. Нерешени са 2,5 % от случаите.

  Расим Муса се спря и на конкретни случаи от своята работа:Жители на микрорайон Дъждовница сезираха обществения посредник на Община Кърджали за изхвърляне на животински кости в чували по пътя водещ от Дъждовница към хижа „Боровица”. Скитащи кучета разкъсват чувалите и разнасят костите ,а с тях и зарази. Формирани са нерегламентирани сметища. Това отблъсква десетки туристи,идващи да се насладят на неповторимата природа край яз.”Кърджали”. На сигнала на обществения посредник реагираха заинтересованите институции. Отношение за решаване на проблема взеха освен РИОСВ още Община Кърджали и БАБХ.

  Институцията Обществен посредник изказа благодарност на РИОСВ-Хасково за бързата реакция по проблема- замърсяване с животински останки в район Дъждовница, който бе поставен и пред медиите. Санкционираха кланица, работеща в региона.

  В началото на годината за първи път се проведе работна среща между местните обществени посредници и Омбудсмана Мая Манолова, на която бяха планирани общи инициативи за разрешаване на отдавна дефинирани проблеми. Сред тези инициативи е и необходимостта от премахване на таксите в детските градини за децата на 5 и 6 години, които подлежат на задължителна предучилищна подготовка. В деня на детето, първи юни, Омбудсманът обяви старта на национална кампания под надслов „Без такси в детските градини“. Омбудсманът заяви, че ще настоява Министерството на образованието и науката да изготви цялостен анализ за посещаемостта на предучилищните форми в детските градини и причините за отпадане на близо 21% от децата. Мая Манолова поиска държавна подкрепа за отпадане на таксите в градините и информира, че 12 общини  у нас не събират никакви такси за децата от 2 до 6 години, а 13 общини са освободили от такси и всякакви плащания 5 и 6-годишните от задължителните предучилищни групи. През 2019 година активно ще се продължи да се постигне целта – 5 и 6 годишните в задължителната предучилищна подготовка да не плащат никаква такса .

  Институцията на Обществения посредник на Община Кърджали активно продължава да съдейства на родители на две годишно дете, български гражданин да се завърне в страната. Родителите са живели в Кралство Швеция, но са отново в Р България. В момента момиченцето е в социален дом в Швеция , под попечителството на шведските власти. То е отнето от родителите с аргумента , че те не могат да се грижат пълноценно за него. Семейството се обърнаха към институцията Обществен посредник с молба за съдействие и връщане на детето в нашата страна. Вече повече от осем месеца Обществения посредник съдейства за гладкото протичане на процеса за връщането на детето в България.

  Обществения посредник изпрати писмо до българския посланик в Стокхолм с молба за съдействие.Проведени са множество разговори с Посолството, ДАЗД и Отдел „Закрила на детето” към Социални грижи-Кърджали. На Отдел „Закрила на детето” към Социални грижи-Кърджали е възложено да проверят условията за пълноценното отглеждане на детето в нашата страна и да подготвят становище. В момента казусът е в компетенцията на шведския съд.От Държавната агенция за закрила на детето ще предоставят становище по случая.В рамките на месец се очаква развръзката на случая.

  Групата съветници на ПП ГЕРБ няма да подкрепи доклада за дейността на обществения посредник на община Кърджали за изтеклата 2018 година. Не защото не одобряваме личността на г-н Расим Муса, а защото свършеното от него не отговаря на очакванията на гражданите и не допринася за решаване на проблемите им. Този отчет наподобява инвентарен опис на въпроси, повдигнати от данъкоплатците през последната една година, които омбудсманът е препратил по компетентност. Смятаме, че работата на обществения посредник не се свежда до функцията на регулировчик, който разпределя входяща кореспонденция.Това заяви по време на сесията общинския съветник от ПП ГЕРБ Гроздан Колев. Обществения посредник трябва да е коректив на местната власт, а не неин глашатай, както е в случая. Това обезсмисля съществуването на институцията и ограничава функциите й до пощенска кутия за жалби, сигнали и предложения ,гласи прочетената от Колев позиция.

  Съветникът от БСП Георги Кючуков бе категоричен се преминава в политическо говорене за институцията обществен посредник.Това е така, защото Расим Муса е бивш общински съветник от ДПС,а Камелия Василева, вторият кандидат за поста омбудсман, е съветник от ГЕРБ.

  Мухаррем Мухаррем определи доклада на обществения посредник като критичен към общинска администрация и институциите. ГЕРБ не могат да разберат, че омбудсмана не може да се кара с всички.

  Спазвам стриктно буквата на Закона за местното самоуправление и местната администрация и Правилника за дейността на обществения посредник. От ГЕРБ не са ги прочели. Аз съм посредник между гражданите и институциите. Аз съм деполитизиран. Нямам право да воювам с институциите, подчерта в отговор Расим Муса. Той се съгласи с Георги Кючуков че има политизиране.

  Отчетът на общественият посредник Расим Муса бе приет с 23 гласа „за“,11 „против“ и 5 въздържали се.

  Георги Кулов

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 20.09.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще срещнете неразбиране и това ще създаде пречки. Приемете всяка подкрепа, не се лишавайте от предлагащи ви се улеснения. Отношенията ви с привлекателна за вас личност ще се развият според желанията ви. Нужно е още малко време преди да откриете взаимно чувствата си. Не предизвиквайте събитията с настойчивото си поведение.
  20.09.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не ви очакват препятствия при деловите ви ангажименти, а пък и партньорите ви са позитивно настроени. В личен план можете да направите нещо ново, с което да зарадвате любимия си човек. Повярвайте на грижите му и повече не подлагайте на съмнение усилията му да ви прави щастливи.
  20.09.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Пътувания, срещи или творчески търсения са сред нещата, с които предстои да се занимавате днес. Предложение за работа по нов проект или друга добра възможност ще насочи интереса ви в избраната от вас сфера. Но също така са възможни разминавания с хора, които не мислят като вас. Бъдете търпеливи.
  20.09.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Периодът на затишие скоро ще свърши. За това не пропускайте да наваксате всичко онова, за което не ви достигаше време до сега. Радвайте се на деня, защото ще ви направи щастливи с присъствието на любим човек или нова придобивка. Ще имате настроение за забавления и романтични закачки.
  20.09.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Придържайте се към програмата си днес и избягвайте рисковани инициативи. Денят не е подходящ за дръзки постъпки и мащабни начинания. Вероятността да не успеете, ако решите да ги предприемете е значителна. Личния ви живот и по-точно отношенията с любимия човек или пък желана от вас личност са източник на приятни емоции и ви носят пълно удовлетворение.
  20.09.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Поставяте си много задачи и времето може и да не ви стигне, но ентусиазмът ви е налице. На първо време се погрижете за здравето си - вашето и на близките ви. Финансови затруднения ще охладят желанието ви за харчене, както и могат да се явят препятствия по отношение на предстоящо пътуване.
  20.09.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Нерешени проблеми от миналото ще ви напомнят за себе си. Повече няма да отлагате и ще им се посветите, този път успешно. По-малко занимавайте околните със себе си, освен, ако няма да ги зарадвате с нещо приятно. Финансовите ви дела търпят развитие, за някои в положителна посока. Прагматичният ви подход дава резултати.
  20.09.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Бъдете по-ограничени и ще избегнете по-сериозни недоразумения в дома и семейството. Не се обвързвайте с нищо свързано с много хора. Помислете над стореното до тук и направете план за идните дни. Не съжалявайте за миналото. Времето днес е подходящо за усъвършенстване. Не се поддавайте на фалшиви емоции и лесно печелене на пари. Знаете истината за безплатните обеди. Помислете си кое си струва да запазите и за в бъдеще.
  20.09.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
  20.09.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
  20.09.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Стремите се да бъде добри в работата си, поради което полагате доста усилия и търпение. Това е похвално и не се учудвайте, ако ви предложат промяна на служебното ви положение.Покажете на хората, които обичате истинските си чувства.
  20.09.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Въпреки затрудненията, които срещате за момента ситуацията е доста благоприятна. Желанието ви да успеете изглежда несломимо и бавно и сигурно получавате това, към което се стремите. Ангажимент, свързан с ваш близък може би ще отнеме част от времето ви, но това няма да повлияе съществено на плановете ви. Бъдете по-умерени в думите си спрямо любимия човек.
  20.09.2019
  Последни новини