Инж.Хасан Азис: Расим Муса направи много повече като обществен посредник, отколкото позволяваше възможността на институцията

    Расим Муса направи много повече, като обществен посредник, отколкото позволява възможността на институцията. В работата ми с него има разбиране и координация, които никога не са били за сметка на гражданите. Това заяви при приемането на отчета за мандата на омбудсмана Расим Муса, кметът на Община Кърджали инж.Хасан Азис. Градоначалникът подкрепи изцяло обществения посредник в позицията му, че общинските омбудсмани трябва да се избират с обикновено , а не квалифицирано мнозинство и, че трябва да има национален финансиращ орган, а не да са зависими от общинските бюджети. Инж.Хасан Азис припомни, че е защитил същото становище пред националния омбудсман Диана Ковачева при посещението й в Кърджали. Кметът изрази убеденост , че това ще повиши ефективността на институцията, призвана да служи за посредник между местната власт и гражданите. Инж.Хасан Азис благодари за усилията вложени от Расим Муса по време на мандата му. Той припомни,че и двамата досегашни омбудсмани на общината са били хора с висок обществен авторитет, които са го впрегнали в услуга на гражданите.

     Благодарност към Расим Муса отправи и председателят на групата съветници на Коалиция „БСП за България” Милко Багдасаров. Той също посочи, че двамата досегашни обществени посредници Хакиф Емин и Расим Муса са утвърдили авторитета на  институцията благодарение на позициите си в обществото. Багдасаров предложи да се създаде комисия, която да преразгледа Правилника за дейността на обществения посредник в Община Кърджали и да му даде повече права и възможности при избор от местния парламент.

      От ПП ГЕРБ изразиха традиционната си критична позиция към работата на институцията обществен посредник. Нещо повече, те се обявиха за нейното закриване. Ще отворим скоба и ще посочим, че по настояването на неправителствения сектор в страната възникнаха  24 офиса на местни омбудсмани. При управлението на ПП ГЕРБ те бяха сведени до 11.

      Съветничката от ГЕРБ Камелия Василева, която бе кандидат за поста обществен посредник, определи отчета на Расим Муса като шаблонен и статистически. Тя поиска да бъдат изнесени конкретни случаи. Работата на институцията не е да чака жалби на гражданите , а да поеме инициативата. Да бъде проводник на реформи и да бъде с изпреварваща, а не с догонваща функция. Председателят на групата съветници на ПП ГЕРБ Гроздан Колев отиде по далеч, като определи институцията като синекурна, имаща ролята на пощенска кутия. Той цитира местна медия и призова офисът на местния омбудсман да бъде закрит.

      Расим Муса бе лаконичен, че законът и правилникът му дават правомощия да бъде посредник между граждани и власт,а не да води войни. Не сте чели Правилникът за работа на обществения посредник на Община Кърджали,нито пълния текст на отчета ми,обърна се той към изказалите се оратори от ГЕРБ. Той бе категоричен,че в община като нашата е изключително да има още една институция, която да бъде в услуга на гражданите. Вие като общински съветници сте един вид обществени посредници и би следвало да знаете, че болните въпроси са много. Обръщам се към местния парламент да открие нова процедура за избор на местен омбудсман. Надявам се да бъде избран човек, който да има призванието да посреща и изслушва хората, подчерта Расим Муса.

     Общинският съвет прие отчета на обществения посредник с 27 гласа „за”.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини