16 °C

Инж.Хасан Азис: Расим Муса направи много повече като обществен посредник, отколкото позволяваше възможността на институцията

  Расим Муса направи много повече, като обществен посредник, отколкото позволява възможността на институцията. В работата ми с него има разбиране и координация, които никога не са били за сметка на гражданите. Това заяви при приемането на отчета за мандата на омбудсмана Расим Муса, кметът на Община Кърджали инж.Хасан Азис. Градоначалникът подкрепи изцяло обществения посредник в позицията му, че общинските омбудсмани трябва да се избират с обикновено , а не квалифицирано мнозинство и, че трябва да има национален финансиращ орган, а не да са зависими от общинските бюджети. Инж.Хасан Азис припомни, че е защитил същото становище пред националния омбудсман Диана Ковачева при посещението й в Кърджали. Кметът изрази убеденост , че това ще повиши ефективността на институцията, призвана да служи за посредник между местната власт и гражданите. Инж.Хасан Азис благодари за усилията вложени от Расим Муса по време на мандата му. Той припомни,че и двамата досегашни омбудсмани на общината са били хора с висок обществен авторитет, които са го впрегнали в услуга на гражданите.

   Благодарност към Расим Муса отправи и председателят на групата съветници на Коалиция „БСП за България” Милко Багдасаров. Той също посочи, че двамата досегашни обществени посредници Хакиф Емин и Расим Муса са утвърдили авторитета на  институцията благодарение на позициите си в обществото. Багдасаров предложи да се създаде комисия, която да преразгледа Правилника за дейността на обществения посредник в Община Кърджали и да му даде повече права и възможности при избор от местния парламент.

    От ПП ГЕРБ изразиха традиционната си критична позиция към работата на институцията обществен посредник. Нещо повече, те се обявиха за нейното закриване. Ще отворим скоба и ще посочим, че по настояването на неправителствения сектор в страната възникнаха  24 офиса на местни омбудсмани. При управлението на ПП ГЕРБ те бяха сведени до 11.

    Съветничката от ГЕРБ Камелия Василева, която бе кандидат за поста обществен посредник, определи отчета на Расим Муса като шаблонен и статистически. Тя поиска да бъдат изнесени конкретни случаи. Работата на институцията не е да чака жалби на гражданите , а да поеме инициативата. Да бъде проводник на реформи и да бъде с изпреварваща, а не с догонваща функция. Председателят на групата съветници на ПП ГЕРБ Гроздан Колев отиде по далеч, като определи институцията като синекурна, имаща ролята на пощенска кутия. Той цитира местна медия и призова офисът на местния омбудсман да бъде закрит.

    Расим Муса бе лаконичен, че законът и правилникът му дават правомощия да бъде посредник между граждани и власт,а не да води войни. Не сте чели Правилникът за работа на обществения посредник на Община Кърджали,нито пълния текст на отчета ми,обърна се той към изказалите се оратори от ГЕРБ. Той бе категоричен,че в община като нашата е изключително да има още една институция, която да бъде в услуга на гражданите. Вие като общински съветници сте един вид обществени посредници и би следвало да знаете, че болните въпроси са много. Обръщам се към местния парламент да открие нова процедура за избор на местен омбудсман. Надявам се да бъде избран човек, който да има призванието да посреща и изслушва хората, подчерта Расим Муса.

   Общинският съвет прие отчета на обществения посредник с 27 гласа „за”.

  Георги Кулов

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Още новини

  Хороскоп за 28.03.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Разумни и прагматични, ще се справите с всяко предизвикателство, независимо от цената. Не позволявайте на финансовите затруднения да ограничават мисленето ви. Проблемите в семейството решавайте спокойно, като говорите и насърчавате останалите също да го правят. Бъдете открити и по-често се вслушвайте в думите им.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  С практичен подход ще отдавате предпочитание на онези хора и ситуации, от които бихте имали полза за момента. Ще усвоявате новостите в движение, без това да се отразява на темпото ви. По такъв начин ще поддържате информираността си и ще бъдете конкурентно способни във всеки един момент.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Отнасяйте се с повишено внимание към дребните неща около себе си, за да избегнете конфликтна ситуация. Имате шанс да направите добър избор от многото предложения, които ще получите, ако проявите повече далновидност. Не се колебайте да споделите вълненията си с хората, на които можете да разчитате.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  За домошари като вас, скъпи Раци този ден предлага неизброими възможности. Можете да се развихрите на не едно място и да свършите много полезна работа. Кулинарните ви способности ще бъдат достойно оценени. Държите всичко да е изрядно и правите всичко, за да е така.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Активни и уверени в себе си ще откриете нещото, което сте търсили дълго. Може би там е бъдещето ви. Отношенията с хората от обкръжението ви ще са отлични, което допълнително ще ви подтиква към действия. Ще ви вълнуват успехите на другите, а това ви прави по-добри и толерантни.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще бъдете в добро настроение и ще се радвате на взаимни чувства с близките ви. Добри вести ще ви донесат хора от далече. Запазете търпението си и не изпреварвайте събитията. Скоро ще имате причини да сте по-забързани, ще ви притиснат срокове и по-високи обороти. Починете си.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Съветът към онези, за които бизнеса е приоритет е да не рискуват излишно днес. Заложете на сигурните пътища и не оставяйте на случайността да определя хода на решенията ви. Като цяло ще се чувствате в добро здраве и с предпоставки за пълноценна изява на способностите ви.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  От действията ви днес ще зависи дали ще изживеете деня си спокойно или в напрегнато очакване. Някои ще предприемат пътуване, с което ще се опитат да уредят личните си дела. Избягвайте споровете, дори да става дума за дребни неща. Рискувате да си развалите настроението и да получите главоболие.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Рискът, който предприемат мнозина от вас е съвсем оправдан. Оставете времето да докаже правотата ви и бъдете уверени в успеха си. Доверието, което оказвате на познат човек е точно на място и няма основания за притеснение.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Промени в плановете ви за днес ви карат да търсите алтернативи, които са максимално приемливи. Това може да се окаже трудоемка задача, но вие сте упорити и не се отказвате толкова лесно. Не пренебрегвайте усилията на човек от обкръжението ви да направи нещо за вас. Ще научите нещо приятно, свързано с обекта на вашите чувства.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес събирате информация относно работата си, която ще ви бъде полезна за в бъдеще. Оставете настрана въпроси, които касаят лично околните, те само могат да ви отдалечат от целите ви. Привлечени сте от интригуваща личност, за която отделяте голяма част от времето си напоследък. Възможно е това увлечение да прерасне в дълбока сърдечна връзка.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
  28 мар 2020
  Последни новини