17 °C

Инж.Хасан Азис: Расим Муса направи много повече като обществен посредник, отколкото позволяваше възможността на институцията

  Расим Муса направи много повече, като обществен посредник, отколкото позволява възможността на институцията. В работата ми с него има разбиране и координация, които никога не са били за сметка на гражданите. Това заяви при приемането на отчета за мандата на омбудсмана Расим Муса, кметът на Община Кърджали инж.Хасан Азис. Градоначалникът подкрепи изцяло обществения посредник в позицията му, че общинските омбудсмани трябва да се избират с обикновено , а не квалифицирано мнозинство и, че трябва да има национален финансиращ орган, а не да са зависими от общинските бюджети. Инж.Хасан Азис припомни, че е защитил същото становище пред националния омбудсман Диана Ковачева при посещението й в Кърджали. Кметът изрази убеденост , че това ще повиши ефективността на институцията, призвана да служи за посредник между местната власт и гражданите. Инж.Хасан Азис благодари за усилията вложени от Расим Муса по време на мандата му. Той припомни,че и двамата досегашни омбудсмани на общината са били хора с висок обществен авторитет, които са го впрегнали в услуга на гражданите.

   Благодарност към Расим Муса отправи и председателят на групата съветници на Коалиция „БСП за България” Милко Багдасаров. Той също посочи, че двамата досегашни обществени посредници Хакиф Емин и Расим Муса са утвърдили авторитета на  институцията благодарение на позициите си в обществото. Багдасаров предложи да се създаде комисия, която да преразгледа Правилника за дейността на обществения посредник в Община Кърджали и да му даде повече права и възможности при избор от местния парламент.

    От ПП ГЕРБ изразиха традиционната си критична позиция към работата на институцията обществен посредник. Нещо повече, те се обявиха за нейното закриване. Ще отворим скоба и ще посочим, че по настояването на неправителствения сектор в страната възникнаха  24 офиса на местни омбудсмани. При управлението на ПП ГЕРБ те бяха сведени до 11.

    Съветничката от ГЕРБ Камелия Василева, която бе кандидат за поста обществен посредник, определи отчета на Расим Муса като шаблонен и статистически. Тя поиска да бъдат изнесени конкретни случаи. Работата на институцията не е да чака жалби на гражданите , а да поеме инициативата. Да бъде проводник на реформи и да бъде с изпреварваща, а не с догонваща функция. Председателят на групата съветници на ПП ГЕРБ Гроздан Колев отиде по далеч, като определи институцията като синекурна, имаща ролята на пощенска кутия. Той цитира местна медия и призова офисът на местния омбудсман да бъде закрит.

    Расим Муса бе лаконичен, че законът и правилникът му дават правомощия да бъде посредник между граждани и власт,а не да води войни. Не сте чели Правилникът за работа на обществения посредник на Община Кърджали,нито пълния текст на отчета ми,обърна се той към изказалите се оратори от ГЕРБ. Той бе категоричен,че в община като нашата е изключително да има още една институция, която да бъде в услуга на гражданите. Вие като общински съветници сте един вид обществени посредници и би следвало да знаете, че болните въпроси са много. Обръщам се към местния парламент да открие нова процедура за избор на местен омбудсман. Надявам се да бъде избран човек, който да има призванието да посреща и изслушва хората, подчерта Расим Муса.

   Общинският съвет прие отчета на обществения посредник с 27 гласа „за”.

  Георги Кулов

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Още новини

  Хороскоп за 28.10.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Отнасяйте се с повече търпение към хората и нещата, които не са по вкуса ви. С такт и добро желание със сигурност ще постигнете повече, в противен случай ще си създадете напрежение и няма да постигнете целите си. Приятел ще ви предложи идея, което ще ви амбицира, но и затрудни.
  28 окт 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес бъдете добронамерени към по-низшестоящите от вас, не знаете кога ще имате нужда от услугите им. Не е изключено незаетите да имат късмет през този ден и да си намерят подходяща работа. Общуването ви с приятели ще бъде особено приятно.
  28 окт 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Следете внимателно какво се случва около вас и преценете кога да се включите с активни действия. Не допускайте обаче превръщането си в обикновени наблюдатели на събитията, тъй като имате много възможности и ще е жалко ако не ги осъществите. Наложете си да не се занимавате с работа, която не е наложителна за дадения момент и се постарайте да се съсредоточите върху най-важното. Предстоят ви добри новини в личен план.
  28 окт 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ако разнообразите деня си с пътувания и други приятни занимания, ще обновите духа, здравето и психиката си. Общуването ви с хора, с които ви е приятно да бъдете, ще се отрази и на работата ви, по косвен или пряк начин. Равновесието може да бъде постигнато, стига то да не е в противоречие с чувството ви за свобода.
  28 окт 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес ще постигнете голям делови успех, който ще затвърди положението ви на работното ви място. Имате основания за радост, но не бива да забравяте и за следващата си стъпка, която може да се окаже решаваща. Харчете разумно, не купувайте излишни вещи.
  28 окт 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще търсите нови форми за изява на талантите си, преминавайки през деня в забързано темпо. Ще получите известия, които ще ускорят процесите в живота ви. Запознанство или утвърдена връзка ще ви създаде приятни емоции. С внимание ще се отнесете към проблемите на близък човек и ще му помогнете да ги преодолее.
  28 окт 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  В професионален план денят е прекрасен и на мнозина им предстои служебно повишение. Ако сте безработни днес имате много добри шансове да промените това положение. Бъдете упорити и настоятелни. Със сигурност ще успеете.
  28 окт 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Изразете доброто си отношение към хората, с които общувате и делата ви ще се подреждат така, както ги предвиждате. С настроение ще разгърнете сили в много посоки, което неминуемо ще се отрази на живота ви. Не сте от хората, които чакат на готово и днес ще го потвърдите отново.
  28 окт 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще откриете перспектива за себе си в разработването на нов проект и акуратно ще се захванете с него. Без да губите време, ще направите нужните проучвания и ще намерите хората, с чиято финансова подкрепа ще го реализирате. Отношенията ви с постоянния партньор са променливи, проявете повече активност и не чакайте наготово решенията му.
  28 окт 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ще фокусирате върху себе си вниманието на много хора, което ще повдигне и без това високото ви самочувствие. Лесно ще създавате нови приятелства и връзки. Работата ще ви отрезви, налагайки ви строг и делови подход към текущите ви задачи. Не се щадете, когато трябва да покажете готовност за взаимопомощ.
  28 окт 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще защитите позицията си по въпроси, касаещи бизнеса, финансите и не на последно място личния ви живот. Ще работите по осъществяване на програмата си и по-малко ще се съобразявате с мнението на другите. Но ще ви се наложи да проявите разбиране и към обща тема, зачитайки и мнението на партньорите си.
  28 окт 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Предприемате рискована операция, но сте силно убедени в успеха си. Ще сполучите, ако не действате прибързано и не правите непременно онова, което сте решили. Много биха ви помогнали съветите на близки и колеги, особено на онези от тях с повече опит. Мислете в перспектива, а не единствено в настоящето, това ще ви помогне да вземете правилното решение.
  28 окт 2020
  Последни новини