27 °C

Инж.Хасан Азис: Расим Муса направи много повече като обществен посредник, отколкото позволяваше възможността на институцията

  Расим Муса направи много повече, като обществен посредник, отколкото позволява възможността на институцията. В работата ми с него има разбиране и координация, които никога не са били за сметка на гражданите. Това заяви при приемането на отчета за мандата на омбудсмана Расим Муса, кметът на Община Кърджали инж.Хасан Азис. Градоначалникът подкрепи изцяло обществения посредник в позицията му, че общинските омбудсмани трябва да се избират с обикновено , а не квалифицирано мнозинство и, че трябва да има национален финансиращ орган, а не да са зависими от общинските бюджети. Инж.Хасан Азис припомни, че е защитил същото становище пред националния омбудсман Диана Ковачева при посещението й в Кърджали. Кметът изрази убеденост , че това ще повиши ефективността на институцията, призвана да служи за посредник между местната власт и гражданите. Инж.Хасан Азис благодари за усилията вложени от Расим Муса по време на мандата му. Той припомни,че и двамата досегашни омбудсмани на общината са били хора с висок обществен авторитет, които са го впрегнали в услуга на гражданите.

   Благодарност към Расим Муса отправи и председателят на групата съветници на Коалиция „БСП за България” Милко Багдасаров. Той също посочи, че двамата досегашни обществени посредници Хакиф Емин и Расим Муса са утвърдили авторитета на  институцията благодарение на позициите си в обществото. Багдасаров предложи да се създаде комисия, която да преразгледа Правилника за дейността на обществения посредник в Община Кърджали и да му даде повече права и възможности при избор от местния парламент.

    От ПП ГЕРБ изразиха традиционната си критична позиция към работата на институцията обществен посредник. Нещо повече, те се обявиха за нейното закриване. Ще отворим скоба и ще посочим, че по настояването на неправителствения сектор в страната възникнаха  24 офиса на местни омбудсмани. При управлението на ПП ГЕРБ те бяха сведени до 11.

    Съветничката от ГЕРБ Камелия Василева, която бе кандидат за поста обществен посредник, определи отчета на Расим Муса като шаблонен и статистически. Тя поиска да бъдат изнесени конкретни случаи. Работата на институцията не е да чака жалби на гражданите , а да поеме инициативата. Да бъде проводник на реформи и да бъде с изпреварваща, а не с догонваща функция. Председателят на групата съветници на ПП ГЕРБ Гроздан Колев отиде по далеч, като определи институцията като синекурна, имаща ролята на пощенска кутия. Той цитира местна медия и призова офисът на местния омбудсман да бъде закрит.

    Расим Муса бе лаконичен, че законът и правилникът му дават правомощия да бъде посредник между граждани и власт,а не да води войни. Не сте чели Правилникът за работа на обществения посредник на Община Кърджали,нито пълния текст на отчета ми,обърна се той към изказалите се оратори от ГЕРБ. Той бе категоричен,че в община като нашата е изключително да има още една институция, която да бъде в услуга на гражданите. Вие като общински съветници сте един вид обществени посредници и би следвало да знаете, че болните въпроси са много. Обръщам се към местния парламент да открие нова процедура за избор на местен омбудсман. Надявам се да бъде избран човек, който да има призванието да посреща и изслушва хората, подчерта Расим Муса.

   Общинският съвет прие отчета на обществения посредник с 27 гласа „за”.

  Георги Кулов

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Още новини

  Хороскоп за 14.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Проявете повече гъвкавост и разбиране в отношенията с партньора ви и ще ви бъде по-лесно да осъществите намеренията си. Правете по-често компромиси, за да запазите атмосферата приятна за всички. На работното място делата ви ще се развиват според очакванията и изненади не се предвиждат. Предстои ви пътуване, погрижете се за подробностите.
  14 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  По финансови или по други причини може да се осуети желано пътуване, но то няма да промени отношението ви към околните. В замяна на това късметът ви ще проработи в друга посока и ще получите придобивки, които ще повишат духа ви. Добрите ви идеи се нуждаят от подходящ екип, с който да ги реализирате.
  14 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Потърсете причините за безпорядъка наоколо и в самите себе си. Поведението ви не винаги съответства на високите ви изисквания, не мислите ли. Подобрете организацията си на работа и потърсете нови форми за изява на уменията си, промяна ще се отрази благотворно върху финансите ви.
  14 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес ще бъдете в стихията си. Чувствате се свежи и изпълнени с енергия за работа. Това ще подейства заразително и на околните, те ще черпят от вашето слънчево настроение. В края на деня помислете как да зарадвате семейството си.
  14 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Направете необходимото странични занимания да не ви отдалечават от работата ви и да ви отнемат от времето. Ще останете удовлетворени от своя постъпка, която ще бъде в интерес и на ваши колеги. Очаквате прекалено много от определено събитие, но е възможно да останете разочаровани.
  14 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Наясно сте със собствените си възможности и нищо не може да ви изненада. Увереността ви помага да се справите по-леко с възникващите затруднения и да постигате намеренията си. Радостни вести ще повишат настроението ви, ще ви потопят в атмосфера на сбъднати мечти и желания.
  14 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Делова среща ще ви помогне да стигнете бързо до решения, свързани с бизнеса ви. Ще получите подкрепа и ще дадете ход на смелите си идеи. Няма да съжалявате, но трябва да покажете активност и умение да поемате рискове. Перспективите са добри, действайте. Вечерта се съберете с приятели и разпускайте.
  14 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Възможни са технически пречки или зле организирани действия да възпрепятстват работата ви днес. Но ще се справите с трудностите и ще продължите, подготвени сте за всякакви ситуации. Вълнения, породени от нечие специално отношение към вас ще ви направят по-добри и ще повишат активността ви.
  14 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
  14 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Приятел ще ви предложи помощта си. Приемете я, за ваше добро е. Не бъдете високомерни и в случай на нужда потърсете компетентна оценка. Ще бъдете обзети от силни чувства към човек, който нехае за тях. А в същото време не забелязвате интереса на друг, истински влюбен във вас човек.
  14 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Желанията ви днес ще се сбъдват. Паричните ви нужди ще бъдат задоволени, а романтични вълнения ще ви накарат да полетите. Въпроси, имащи отношение към бъдещето ви, ще ви се прояснят, и уверени в него, ще направите деня си красив. Позитивизма ви ще обгърне и други, трасирайки пътя на доброто.
  14 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Готовността ви да се включите в обща задача ще ви изправи пред трудности, които ще се отразят по различен начин на ентусиазма ви. Добре помислете, най-вече за себе си и чак след това вземете решение. Оставащите дни до началото на очаквано събитие използвайте за подготовка и достойно представяне, защото няма съмнение, че ще бъде такова.
  14 юли 2020
  Последни новини