18 °C

Инж.Хасан Азис: Расим Муса направи много повече като обществен посредник, отколкото позволяваше възможността на институцията

  Расим Муса направи много повече, като обществен посредник, отколкото позволява възможността на институцията. В работата ми с него има разбиране и координация, които никога не са били за сметка на гражданите. Това заяви при приемането на отчета за мандата на омбудсмана Расим Муса, кметът на Община Кърджали инж.Хасан Азис. Градоначалникът подкрепи изцяло обществения посредник в позицията му, че общинските омбудсмани трябва да се избират с обикновено , а не квалифицирано мнозинство и, че трябва да има национален финансиращ орган, а не да са зависими от общинските бюджети. Инж.Хасан Азис припомни, че е защитил същото становище пред националния омбудсман Диана Ковачева при посещението й в Кърджали. Кметът изрази убеденост , че това ще повиши ефективността на институцията, призвана да служи за посредник между местната власт и гражданите. Инж.Хасан Азис благодари за усилията вложени от Расим Муса по време на мандата му. Той припомни,че и двамата досегашни омбудсмани на общината са били хора с висок обществен авторитет, които са го впрегнали в услуга на гражданите.

   Благодарност към Расим Муса отправи и председателят на групата съветници на Коалиция „БСП за България” Милко Багдасаров. Той също посочи, че двамата досегашни обществени посредници Хакиф Емин и Расим Муса са утвърдили авторитета на  институцията благодарение на позициите си в обществото. Багдасаров предложи да се създаде комисия, която да преразгледа Правилника за дейността на обществения посредник в Община Кърджали и да му даде повече права и възможности при избор от местния парламент.

    От ПП ГЕРБ изразиха традиционната си критична позиция към работата на институцията обществен посредник. Нещо повече, те се обявиха за нейното закриване. Ще отворим скоба и ще посочим, че по настояването на неправителствения сектор в страната възникнаха  24 офиса на местни омбудсмани. При управлението на ПП ГЕРБ те бяха сведени до 11.

    Съветничката от ГЕРБ Камелия Василева, която бе кандидат за поста обществен посредник, определи отчета на Расим Муса като шаблонен и статистически. Тя поиска да бъдат изнесени конкретни случаи. Работата на институцията не е да чака жалби на гражданите , а да поеме инициативата. Да бъде проводник на реформи и да бъде с изпреварваща, а не с догонваща функция. Председателят на групата съветници на ПП ГЕРБ Гроздан Колев отиде по далеч, като определи институцията като синекурна, имаща ролята на пощенска кутия. Той цитира местна медия и призова офисът на местния омбудсман да бъде закрит.

    Расим Муса бе лаконичен, че законът и правилникът му дават правомощия да бъде посредник между граждани и власт,а не да води войни. Не сте чели Правилникът за работа на обществения посредник на Община Кърджали,нито пълния текст на отчета ми,обърна се той към изказалите се оратори от ГЕРБ. Той бе категоричен,че в община като нашата е изключително да има още една институция, която да бъде в услуга на гражданите. Вие като общински съветници сте един вид обществени посредници и би следвало да знаете, че болните въпроси са много. Обръщам се към местния парламент да открие нова процедура за избор на местен омбудсман. Надявам се да бъде избран човек, който да има призванието да посреща и изслушва хората, подчерта Расим Муса.

   Общинският съвет прие отчета на обществения посредник с 27 гласа „за”.

  Георги Кулов

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Още новини

  Хороскоп за 05.03.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще се погрижите за делата си, така, че да не изоставате в новостите. Благодарение на разумните си действия ще се ползвате от благоприятна ситуация и с възможност да избирате. Очакванията ви ще са основателни и резултатите няма да закъснеят. Бъдете умерени във всичко.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Правилно насочени, финансите ви ще се увеличат и без да търсите помощта на хората от властта. Разчитайте повече на себе си и по-малко на онези, които ви обещават бързи сделки. Има опасност от измами от недобре настроени към вас. В компанията на любимите си същества ще прекарате една чудесна вечер.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Отстрани делата ви изглеждат малко рисковани, но вие сте разумни и няма да се подведете на емоциите си. Напредък ще отбележите в делови преговори и бизнес-начинания. Не поставяйте интимните си отношения с партньора на втори план, много скоро може да съжалявате за това. Предизвикателства за творците.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Очакват ви големи успехи през този ден. Успявате да внесете организация навсякъде около себе си днес, дори това да не се хареса на някои хора. Действате независимо и твърдо преследвате целите си. Възможно е да ви се наложи да пристъпите към крачка, която ще изисква пълната ви концентрация през следващите дни. Не се отказвайте от намеренията си.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Златната среда днес е верния път във всичко, което имате намерение да правите. Потиснете желанието си да давате оценка на хората в обкръжението си, може да подцените някого, от когото ще зависите в бъдеще. Стремежът ви към успех на всяка цена няма да ви донесе очакваното. Делата ви на работното място ще се развиват според вложената в тях енергия, което значи без особени затруднения.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Този ден ще ви предостави шанса да тръгнете по нов път, който отдавна очаквате. Част от амбициите ви ще се увенчаят с успех още днес, когато ще имате възможност да постигнете значителен напредък в професионален план. Хората, с които работите ще останат доволни от начина, по който се справяте с работата си. В личен план се радвате на разбирателство.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Самочувствието ви днес е особено и високо и това е напълно закономерно с оглед на успехите ви през деня. Постигате напредък в области, които досега сте срещали сериозни трудности. Не се предоверявайте на познати. Споделеното от вас в непринуден разговор, може да бъде използвано за да ви злепоставят. Преодолявате здравословен проблем.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  С идеите и поведението си успявате да впечатлите важен за деловите ви начинания човек. Най-вероятно ще успеете да получите искан от вас кредит или някакъв вид материална подкрепа и ще преминете към осъществяване на замисленото. Бъдете по-гъвкави в личните си взаимоотношения и оставяйте повече пространство на човека срещу вас. Ако проявите разбиране ще постигнете много повече.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Чудесна седмица за всички представители на вашата зодия. Независимо дали посвещавате времето си на делова активност или просто безделничите очакват ви много приятни дни. Не се тормозете просто се наслаждавайте на късмета си и хубавото време.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  С интерес ще се отнесете към задача, чиито финансов еквивалент ви прави по - напористи в изпълнението й. Откритостта в поведението ви прави възможно постигането и на други ангажименти. Това може и да не се хареса на някои, но вие ще се почувствате удовлетворени и с амбицията да продължите.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ако не въздържате емоциите си днес, рискувате целият ден да се изнерви и да не успеете да свършите почти нищо съществено. Въпреки трудностите, които се изпречват на пътя ви, имате възможност да подобрите положението си с повече търпение и добре премислени маневри. Вечерта ликвидирайте излишното напрежение в приятелска компания.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Предстои ви много работа, но не разчитайте тя да е непременно свързана със значителни финансови постъпления. Поводът за празнуване ще дойде от другаде. Работете целеустремено, защото скоро ще имате повод за радост. Очакват ви хармонични отношения в семейството.
  05 мар 2021
  Последни новини