32 °C

Опозицията на нож с кмета за бюджета, съветниците на ДПС сплотени зад градоначалника

  Опозицията в местния парламент в Кърджали се обедини като един срещу предложения от кмета Хасан Азис проект за Бюджет за 2019 г. на днешната сесия на местния парламент. Червени,сини и тъмносини застанаха рамо до рамо в дебата и в гласуването срещу план-сметката на общината. Това бе констатирано от председателя на Общинския съвет Раиф Мустафа, който отбеляза, че отдавна между трите групи на опозицията в местния парламент ГЕРБ, БСП и РБ не е имало такова единодушие. Нещо повече председателят на общинската организация на социалистите в Кърджали Георги Кючуков направи комплимент на председателя на групата съветници на ГЕРБ Огнян Иванов като го охарактеризира като добър специалист финансист. На единството на опозицията не попречиха думите на Георги Кючуков за накаво задкулисие между ДПС и ГЕРБ, което е в унисон с партньорството им в Народното събрание.

  Съветникът от ДПС и председател на Постоянната комисия по бюджет и финанси Байрам Байрам заяви категорично, че ПП ГЕРБ боледува и се подпира на две патерици в местния парламент-лява в лицето на съветника социалист-Божидар Стоянов и дясна в лицето на председателя на групата на Реформаторския блок Радослав Милев.

  Обстановката в залата на Бизнесункубатора, където се провеждаше сесията се нажежи до краен предел, когато се обсъждаше списъка за капиталовите разходи, ключов в Бюджета за 2019 г. Имаше конкретни предложения от страна на БСП и ГЕРБ, имаше и конкретни въпроси от страна на Реформаторския блок.

  Кметът Хасан Азис представи в резюме рамката на план-сметката за 2019 г на Община Кърджали. Тя ще бъде рекордно голяма по размер. Бюджетът ще възлезе на 63 200 000 лева. Има ръст от 7% заради увеличението на държавния транфер и преходен остатък. Средствата от Републиканския бъджет ще са на стойност 41 131 573 лв., от които 34 850 000 за делегирани дейности. Местните приходи ще възлязат на 22 068 000 лева.

  Градоначалникът определи Бюджет 2019 г. като социално ориентиран с инвестиционна насоченост. Той акцентира върху това, че няма да се повишават данъци и такси,с изключение на този за моторните превозни средства поради промените в националното законодателство.

  Инвестиционната програма ще възлезе на близо 30 млн.лева. От тях капиталовите разходи са на стойност 12 127 000 лв. Над 3 млн. са от собствени приходи. Над 14 млн.лв. са осигурени от Европрограми.

  Тон на атаката на опозицията даде Георги Кючуков. Той бе категоричен,че БСП няма да подкрепи бюджета. Припомни,че социалистите искат безплатни детски градини и денонощна аптека. Божидар Стоянов се върна две десетилетия назад и обрисува носталгична картина на миналото преди ерата „Хасан Азис“.

  Съветниците от ГЕРБ Гроздан Колев и д-р Йорданка Господинова също бяха конкретни. Колев поиска нови плочки по тротоарите на кв.“Студен кладенец“ и осветление в междублоковите пространства там. Д-р Господинова настоя за повече средства за болни деца, онкоболни и инвитро процедури.

  Председателят на групата съветници на ГЕРБ Огнян Иванов обобщи, че проектобюджетът е неприемлив. В него липсват приоритети,а инвестиционната програма на кмета е пълен провал. Изступвали се от праха стари проекти. Кметът доказа,че не само не може да планира ,но и не умее да харчи парите на данъкоплатците, категоричен бе Огнян Иванов. Той заяви,че това е и най-слабия социален бюджет в последните години.Той припомни някои от неизпълнените предизборни обещания на градоначалника като решаването на проблем с нова детска градина във кв.“Възрожденци“, решаване на проблема с паркирането, въвеждането на Синя зона.

  Председателят на групата съветници от РБ Радослав Милев посочи,че местните приходи на общината са 6,5 млн.лв. Толкова тя харчи и за издръжка на администрацията , като в това число са включени над половин милион лева за нещатен състав от 73 души.

  Зад кмета категорично застана председателя на Общинския съвет Раиф Мустафа, неговия заместник Кадир Мустафов и общинските съветници Байрам Байрам , Бирол Мюмюн, Емин Халил.

  Раиф Мустафа припомни, че съветниците са избрани да служат на жителите на общината и техните интереси. Гласуването против бюджета е гласуване и против инвестиционната програма. Той направи предложение в капиталовите разходи да бъде включено водоснабдяване на селата Пъдарци,Черна скала,Конево,Бяла поляна и Перперек. Цитира надпис в стар завод:“Не одобряваш-предлагаш.Не предлагаш-заминаваш!“

  Кметът Хасан Азис отговори на всички конкретни предложения и критики.Той обеща спешни действия за решаване на проблемите за осветлението и денонощната аптека. Изрази задоволство от инвестиционната програма от миналата година и заяви,че е горд с планираното за тази. Той отправи критики към съветниците от опозицията, че говорят без да съзнават,че носят отговорност за думите си. Някои даже подвеждат умишлено кърджалийци.

  Бюджетът за 2019 г. бе приет с гласовете на съветниците от ДПС.

  Георги Кулов

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 07.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще се занимавате с подготовката на мероприятие от служебен, семеен или обществен характер. На работното място направете всичко, за да предотвратите назряващ конфликт. Успехите ви ще са налице, но няма да задоволят и ще продължите да преследвате целите си. Любовта ви даде сили, не я загърбвайте.
  07 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Възможно е да се получи застой в работните ви планове. Това е по причини, не зависещи от вас лично. Изчакването на по-благоприятен момент за действие само ще увеличи шансовете ви. Няма да ви липсва добро настроение. Заслугата за една придобивка ще бъде на човек, с чиято помощ ще я осъществите.
  07 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  С каквото и да се захванете днес бъдете сигурни, че ще се справите успешно. От лъха увереност и ентусиазъм за всяко нещо, с което се захващате. Ще ви се наложи да обясните бъдещите си намерения на ваш познат, който ви е разбрал погрешно. Бъдете спокойни, че нищо няма да попречи на конкретно ваше намерение днес, свързано с любимия човек. поощрение
  07 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Задълбоченото ви отношение към детайлите в работата ще подобри печалбите, но не при всички ще са високи. Поне е сигурно, че ще елиминирате възможността да сгрешите и ще се доближите до желаните резултати. Успешно ще се противопоставите на стреса с музика, спорт или друго, което душата ви иска.
  07 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Добрата атмосфера на работното място и в семейството ще направи денят ви успешен. С творчески подход ще подобрите работните си проекти, намирайки по-доброто решение за всеки от тях. Естествено, има още какво да научите и тази перспектива ви кара да не спирате в развитието си.
  07 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  С правилните си решения ще успеете да подредите делата си по начина, който желаете и това ще внесе спокойствие в душата ви. Професионалната ви подготовка е факт, с който ще се съобразяват и който ще ви доближи до успеха. В тази връзка предстои да получите оферта, която ще ви привлече с перспективите си.
  07 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Работата ви днес ще е много ползотворна. Настойчиви сте, когато искате да постигнете нещо и това ще се окаже определящо за резултатите, които постигате. Предстои ви период на утвърждаване на позициите, по време на който не трябва да пестите усилия, за да вършите както досега работата си. Очаква ви финансово стабилизиране.
  07 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не се оставяйте на течението. Вземете нещата в свои ръце и ще получите повече. Развитието на служебен въпрос ще ви направи по-нетърпеливи, но вие умеете да се въздържате. Рискът от загуби също е реален, мислете преди да подписвате важни документи. Добра развръзка на семейно събитие.
  07 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Възможно е днес да ви се наложи да заемете страна от два възможни избора, а на вас да ви се иска да комбинирате повече варианти. С повече дипломатичност и убедителни доводи имате шанс за успех, но не бива да се предавате при първия малък неуспех. Изберете онова, което е най-добро да вас и работата ви, дори да ви се наложи да правите неща, които не са ви приятни.
  07 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не са изключени трудности днес да представителите на Козирог, но възможностите ви също не са за пренебрегване. Имате избора за решите как точно да постъпите в дадена ситуация и само можете са се радвате, че не сте поставени пред свършен факт. Заедно с близък човек ще успеете да намерите най-доброто решение на възникнал въпрос. Любимия човек очаква нещо от вас.
  07 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес сте обсебени от сърдечни въпроси и не ви се мисли за работа. Имате добри шансове с представител на зодия Близнаци, но внимавайте с тяхната двойственост. Любовта ви изпълва с енергия и жизненост и нови творчески проекти.
  07 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Погълнати сте от предстоящо начинание, в което ще участвате наравно с други. Обмислете условията и се обърнете към подходящите хора или институции. Ако решите да действате самостоятелно, рискувате да се изправите пред пречки, които са трудно преодолими за сам човек. Не се лишавайте от опита на колегите си.
  07 юли 2020
  Последни новини