14 °C

Опозицията на нож с кмета за бюджета, съветниците на ДПС сплотени зад градоначалника

  Опозицията в местния парламент в Кърджали се обедини като един срещу предложения от кмета Хасан Азис проект за Бюджет за 2019 г. на днешната сесия на местния парламент. Червени,сини и тъмносини застанаха рамо до рамо в дебата и в гласуването срещу план-сметката на общината. Това бе констатирано от председателя на Общинския съвет Раиф Мустафа, който отбеляза, че отдавна между трите групи на опозицията в местния парламент ГЕРБ, БСП и РБ не е имало такова единодушие. Нещо повече председателят на общинската организация на социалистите в Кърджали Георги Кючуков направи комплимент на председателя на групата съветници на ГЕРБ Огнян Иванов като го охарактеризира като добър специалист финансист. На единството на опозицията не попречиха думите на Георги Кючуков за накаво задкулисие между ДПС и ГЕРБ, което е в унисон с партньорството им в Народното събрание.

  Съветникът от ДПС и председател на Постоянната комисия по бюджет и финанси Байрам Байрам заяви категорично, че ПП ГЕРБ боледува и се подпира на две патерици в местния парламент-лява в лицето на съветника социалист-Божидар Стоянов и дясна в лицето на председателя на групата на Реформаторския блок Радослав Милев.

  Обстановката в залата на Бизнесункубатора, където се провеждаше сесията се нажежи до краен предел, когато се обсъждаше списъка за капиталовите разходи, ключов в Бюджета за 2019 г. Имаше конкретни предложения от страна на БСП и ГЕРБ, имаше и конкретни въпроси от страна на Реформаторския блок.

  Кметът Хасан Азис представи в резюме рамката на план-сметката за 2019 г на Община Кърджали. Тя ще бъде рекордно голяма по размер. Бюджетът ще възлезе на 63 200 000 лева. Има ръст от 7% заради увеличението на държавния транфер и преходен остатък. Средствата от Републиканския бъджет ще са на стойност 41 131 573 лв., от които 34 850 000 за делегирани дейности. Местните приходи ще възлязат на 22 068 000 лева.

  Градоначалникът определи Бюджет 2019 г. като социално ориентиран с инвестиционна насоченост. Той акцентира върху това, че няма да се повишават данъци и такси,с изключение на този за моторните превозни средства поради промените в националното законодателство.

  Инвестиционната програма ще възлезе на близо 30 млн.лева. От тях капиталовите разходи са на стойност 12 127 000 лв. Над 3 млн. са от собствени приходи. Над 14 млн.лв. са осигурени от Европрограми.

  Тон на атаката на опозицията даде Георги Кючуков. Той бе категоричен,че БСП няма да подкрепи бюджета. Припомни,че социалистите искат безплатни детски градини и денонощна аптека. Божидар Стоянов се върна две десетилетия назад и обрисува носталгична картина на миналото преди ерата „Хасан Азис“.

  Съветниците от ГЕРБ Гроздан Колев и д-р Йорданка Господинова също бяха конкретни. Колев поиска нови плочки по тротоарите на кв.“Студен кладенец“ и осветление в междублоковите пространства там. Д-р Господинова настоя за повече средства за болни деца, онкоболни и инвитро процедури.

  Председателят на групата съветници на ГЕРБ Огнян Иванов обобщи, че проектобюджетът е неприемлив. В него липсват приоритети,а инвестиционната програма на кмета е пълен провал. Изступвали се от праха стари проекти. Кметът доказа,че не само не може да планира ,но и не умее да харчи парите на данъкоплатците, категоричен бе Огнян Иванов. Той заяви,че това е и най-слабия социален бюджет в последните години.Той припомни някои от неизпълнените предизборни обещания на градоначалника като решаването на проблем с нова детска градина във кв.“Възрожденци“, решаване на проблема с паркирането, въвеждането на Синя зона.

  Председателят на групата съветници от РБ Радослав Милев посочи,че местните приходи на общината са 6,5 млн.лв. Толкова тя харчи и за издръжка на администрацията , като в това число са включени над половин милион лева за нещатен състав от 73 души.

  Зад кмета категорично застана председателя на Общинския съвет Раиф Мустафа, неговия заместник Кадир Мустафов и общинските съветници Байрам Байрам , Бирол Мюмюн, Емин Халил.

  Раиф Мустафа припомни, че съветниците са избрани да служат на жителите на общината и техните интереси. Гласуването против бюджета е гласуване и против инвестиционната програма. Той направи предложение в капиталовите разходи да бъде включено водоснабдяване на селата Пъдарци,Черна скала,Конево,Бяла поляна и Перперек. Цитира надпис в стар завод:“Не одобряваш-предлагаш.Не предлагаш-заминаваш!“

  Кметът Хасан Азис отговори на всички конкретни предложения и критики.Той обеща спешни действия за решаване на проблемите за осветлението и денонощната аптека. Изрази задоволство от инвестиционната програма от миналата година и заяви,че е горд с планираното за тази. Той отправи критики към съветниците от опозицията, че говорят без да съзнават,че носят отговорност за думите си. Някои даже подвеждат умишлено кърджалийци.

  Бюджетът за 2019 г. бе приет с гласовете на съветниците от ДПС.

  Георги Кулов

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 22.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Започнатото през седмицата ще бъде приключено и ще можете спокойно да планирате предстоящите свободни дни. Занимания, възстановяващи здравето, грижи за външността и предпочитани релаксиращи процедури ще направят деня ви по-приятен. Обновете гардероба си с желана дреха, подарете си пътуване или друго развлечение, носещо ви настроение.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Работата ви днес ще бъде свързана с множество срещи и контакти, но вие се чувствате чудесно сред хора и се справяте отлично със задачите си. Имате възможност да се запознаете с нещо ново, което със сигурност ще ви заинтригува. Възможно е дори да отделите част от времето си за придобиването на допълнителна квалификация.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Съобразете се с желанията на близките си и организирайте заедно изпълнението им. Това ще ви позволи да изпълните поетите ангажименти и не пренебрегвате семейството си. С интелигентното си присъствие печелите доверието на партньорите си, а с налаганите от вас идеи ще направите работата ви по-ефективна.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Проявете гъвкавост, като насърчите и направлявате желанието на някого да ви подкрепя. Взаимните ви действия ще доведат до желана реализация, независимо от трудностите, с които ще се преборите заедно. Постигнатото ще ви обнадежди и ще планирате бъдещ проект, финансирането на който ще бъде осигурено.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Настроението може и да не е от най-лъчезарните днес, но затова пък сте толкова съсредоточени в работата си, че едва ли някой е в състояние да ви откъсне за дълго от нея. Това може би е породено от стремежа ви да докажете на самите себе си, че можете да се справяте със задълженията си.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Настроението ви може да бъде помрачено за кратко от административни неуредици. Въоръжете се с търпение и опитайте да не избухвате (това само би влошило положението). Неприятностите ще отминат и ще получите това, което искате. Финансовото ви състояние укрепва и ви дава възможност да си позволите някои позабравени напоследък удоволствия.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  На път сте да приключите трудна задача, за изпълнението на която ще получите добри пари. За да вървят добре делата ви и да не изоставате с работата се погрижете за организацията й. Щадете нервите си и не влизайте в излишен спор с началници и колеги. Ще се чувствате добре в присъствието на любим човек, и ако сте необвързани любовта ви ще премине в брак.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  На работното място се справяте добре със служебните си задачи и това се забелязва от когото трябва. Проявеното ви старание и търпение ще ускори повишението ви. Успехът ще е заслужен, но не се самозабравяйте. Възможно е да направите не добро впечатление на човек, от когото ще зависи бъдещ проект.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  С отворено сърце ще прегърнете една възможност, надявайки се чрез нея да си осигурите перспективни контакти и запознанства. Не загърбвайте задълженията си, колкото и отегчени да се чувствате. Разчитайте на себе си в надпреварата за позиция, която ви привлича. Имате качествата и сте подходящи за нея.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ако прецените, че трябва да рискувате, го направете, но обмислено. Бъдете сигурни в себе си и не се колебайте, а действайте. Пропорционално на усилията ви ще бъдат и резултатите. У дома запазете добрия тон, независимо от проблемите си. Към партньора бъдете нежни и не се отказвайте от ласките му. Той е вашата опора, а често и съдружник.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Изненадите днес ще дойдат по линия на професионалните задължения. Идеите ви ще се възприемат по различен начин и е възможно да се почувствате недооценени. Ролята ви на балансьори е отговорна и ще трябва да се опрете на умението си да убеждавате, за да постигнете очакваното от вас.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Денят се свързва с добри новини и развития, имащи отношение както към професионалното ви бъдеще, така и в личен план. Ще получите предложение, свързано с нова работа, пътуване или друга носеща положителни емоции вест. Материалното ви състояние видимо ще се подобри след днешното начало и дано това ви направи по-спокойни.
  22 ное 2019
  Последни новини