Опозицията на нож с кмета за бюджета, съветниците на ДПС сплотени зад градоначалника

    Опозицията в местния парламент в Кърджали се обедини като един срещу предложения от кмета Хасан Азис проект за Бюджет за 2019 г. на днешната сесия на местния парламент. Червени,сини и тъмносини застанаха рамо до рамо в дебата и в гласуването срещу план-сметката на общината. Това бе констатирано от председателя на Общинския съвет Раиф Мустафа, който отбеляза, че отдавна между трите групи на опозицията в местния парламент ГЕРБ, БСП и РБ не е имало такова единодушие. Нещо повече председателят на общинската организация на социалистите в Кърджали Георги Кючуков направи комплимент на председателя на групата съветници на ГЕРБ Огнян Иванов като го охарактеризира като добър специалист финансист. На единството на опозицията не попречиха думите на Георги Кючуков за накаво задкулисие между ДПС и ГЕРБ, което е в унисон с партньорството им в Народното събрание.

    Съветникът от ДПС и председател на Постоянната комисия по бюджет и финанси Байрам Байрам заяви категорично, че ПП ГЕРБ боледува и се подпира на две патерици в местния парламент-лява в лицето на съветника социалист-Божидар Стоянов и дясна в лицето на председателя на групата на Реформаторския блок Радослав Милев.

    Обстановката в залата на Бизнесункубатора, където се провеждаше сесията се нажежи до краен предел, когато се обсъждаше списъка за капиталовите разходи, ключов в Бюджета за 2019 г. Имаше конкретни предложения от страна на БСП и ГЕРБ, имаше и конкретни въпроси от страна на Реформаторския блок.

    Кметът Хасан Азис представи в резюме рамката на план-сметката за 2019 г на Община Кърджали. Тя ще бъде рекордно голяма по размер. Бюджетът ще възлезе на 63 200 000 лева. Има ръст от 7% заради увеличението на държавния транфер и преходен остатък. Средствата от Републиканския бъджет ще са на стойност 41 131 573 лв., от които 34 850 000 за делегирани дейности. Местните приходи ще възлязат на 22 068 000 лева.

    Градоначалникът определи Бюджет 2019 г. като социално ориентиран с инвестиционна насоченост. Той акцентира върху това, че няма да се повишават данъци и такси,с изключение на този за моторните превозни средства поради промените в националното законодателство.

    Инвестиционната програма ще възлезе на близо 30 млн.лева. От тях капиталовите разходи са на стойност 12 127 000 лв. Над 3 млн. са от собствени приходи. Над 14 млн.лв. са осигурени от Европрограми.

    Тон на атаката на опозицията даде Георги Кючуков. Той бе категоричен,че БСП няма да подкрепи бюджета. Припомни,че социалистите искат безплатни детски градини и денонощна аптека. Божидар Стоянов се върна две десетилетия назад и обрисува носталгична картина на миналото преди ерата „Хасан Азис“.

    Съветниците от ГЕРБ Гроздан Колев и д-р Йорданка Господинова също бяха конкретни. Колев поиска нови плочки по тротоарите на кв.“Студен кладенец“ и осветление в междублоковите пространства там. Д-р Господинова настоя за повече средства за болни деца, онкоболни и инвитро процедури.

    Председателят на групата съветници на ГЕРБ Огнян Иванов обобщи, че проектобюджетът е неприемлив. В него липсват приоритети,а инвестиционната програма на кмета е пълен провал. Изступвали се от праха стари проекти. Кметът доказа,че не само не може да планира ,но и не умее да харчи парите на данъкоплатците, категоричен бе Огнян Иванов. Той заяви,че това е и най-слабия социален бюджет в последните години.Той припомни някои от неизпълнените предизборни обещания на градоначалника като решаването на проблем с нова детска градина във кв.“Възрожденци“, решаване на проблема с паркирането, въвеждането на Синя зона.

    Председателят на групата съветници от РБ Радослав Милев посочи,че местните приходи на общината са 6,5 млн.лв. Толкова тя харчи и за издръжка на администрацията , като в това число са включени над половин милион лева за нещатен състав от 73 души.

    Зад кмета категорично застана председателя на Общинския съвет Раиф Мустафа, неговия заместник Кадир Мустафов и общинските съветници Байрам Байрам , Бирол Мюмюн, Емин Халил.

    Раиф Мустафа припомни, че съветниците са избрани да служат на жителите на общината и техните интереси. Гласуването против бюджета е гласуване и против инвестиционната програма. Той направи предложение в капиталовите разходи да бъде включено водоснабдяване на селата Пъдарци,Черна скала,Конево,Бяла поляна и Перперек. Цитира надпис в стар завод:“Не одобряваш-предлагаш.Не предлагаш-заминаваш!“

    Кметът Хасан Азис отговори на всички конкретни предложения и критики.Той обеща спешни действия за решаване на проблемите за осветлението и денонощната аптека. Изрази задоволство от инвестиционната програма от миналата година и заяви,че е горд с планираното за тази. Той отправи критики към съветниците от опозицията, че говорят без да съзнават,че носят отговорност за думите си. Някои даже подвеждат умишлено кърджалийци.

    Бюджетът за 2019 г. бе приет с гласовете на съветниците от ДПС.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини