18 °C

Опозицията на нож с кмета за бюджета, съветниците на ДПС сплотени зад градоначалника

  Опозицията в местния парламент в Кърджали се обедини като един срещу предложения от кмета Хасан Азис проект за Бюджет за 2019 г. на днешната сесия на местния парламент. Червени,сини и тъмносини застанаха рамо до рамо в дебата и в гласуването срещу план-сметката на общината. Това бе констатирано от председателя на Общинския съвет Раиф Мустафа, който отбеляза, че отдавна между трите групи на опозицията в местния парламент ГЕРБ, БСП и РБ не е имало такова единодушие. Нещо повече председателят на общинската организация на социалистите в Кърджали Георги Кючуков направи комплимент на председателя на групата съветници на ГЕРБ Огнян Иванов като го охарактеризира като добър специалист финансист. На единството на опозицията не попречиха думите на Георги Кючуков за накаво задкулисие между ДПС и ГЕРБ, което е в унисон с партньорството им в Народното събрание.

  Съветникът от ДПС и председател на Постоянната комисия по бюджет и финанси Байрам Байрам заяви категорично, че ПП ГЕРБ боледува и се подпира на две патерици в местния парламент-лява в лицето на съветника социалист-Божидар Стоянов и дясна в лицето на председателя на групата на Реформаторския блок Радослав Милев.

  Обстановката в залата на Бизнесункубатора, където се провеждаше сесията се нажежи до краен предел, когато се обсъждаше списъка за капиталовите разходи, ключов в Бюджета за 2019 г. Имаше конкретни предложения от страна на БСП и ГЕРБ, имаше и конкретни въпроси от страна на Реформаторския блок.

  Кметът Хасан Азис представи в резюме рамката на план-сметката за 2019 г на Община Кърджали. Тя ще бъде рекордно голяма по размер. Бюджетът ще възлезе на 63 200 000 лева. Има ръст от 7% заради увеличението на държавния транфер и преходен остатък. Средствата от Републиканския бъджет ще са на стойност 41 131 573 лв., от които 34 850 000 за делегирани дейности. Местните приходи ще възлязат на 22 068 000 лева.

  Градоначалникът определи Бюджет 2019 г. като социално ориентиран с инвестиционна насоченост. Той акцентира върху това, че няма да се повишават данъци и такси,с изключение на този за моторните превозни средства поради промените в националното законодателство.

  Инвестиционната програма ще възлезе на близо 30 млн.лева. От тях капиталовите разходи са на стойност 12 127 000 лв. Над 3 млн. са от собствени приходи. Над 14 млн.лв. са осигурени от Европрограми.

  Тон на атаката на опозицията даде Георги Кючуков. Той бе категоричен,че БСП няма да подкрепи бюджета. Припомни,че социалистите искат безплатни детски градини и денонощна аптека. Божидар Стоянов се върна две десетилетия назад и обрисува носталгична картина на миналото преди ерата „Хасан Азис“.

  Съветниците от ГЕРБ Гроздан Колев и д-р Йорданка Господинова също бяха конкретни. Колев поиска нови плочки по тротоарите на кв.“Студен кладенец“ и осветление в междублоковите пространства там. Д-р Господинова настоя за повече средства за болни деца, онкоболни и инвитро процедури.

  Председателят на групата съветници на ГЕРБ Огнян Иванов обобщи, че проектобюджетът е неприемлив. В него липсват приоритети,а инвестиционната програма на кмета е пълен провал. Изступвали се от праха стари проекти. Кметът доказа,че не само не може да планира ,но и не умее да харчи парите на данъкоплатците, категоричен бе Огнян Иванов. Той заяви,че това е и най-слабия социален бюджет в последните години.Той припомни някои от неизпълнените предизборни обещания на градоначалника като решаването на проблем с нова детска градина във кв.“Възрожденци“, решаване на проблема с паркирането, въвеждането на Синя зона.

  Председателят на групата съветници от РБ Радослав Милев посочи,че местните приходи на общината са 6,5 млн.лв. Толкова тя харчи и за издръжка на администрацията , като в това число са включени над половин милион лева за нещатен състав от 73 души.

  Зад кмета категорично застана председателя на Общинския съвет Раиф Мустафа, неговия заместник Кадир Мустафов и общинските съветници Байрам Байрам , Бирол Мюмюн, Емин Халил.

  Раиф Мустафа припомни, че съветниците са избрани да служат на жителите на общината и техните интереси. Гласуването против бюджета е гласуване и против инвестиционната програма. Той направи предложение в капиталовите разходи да бъде включено водоснабдяване на селата Пъдарци,Черна скала,Конево,Бяла поляна и Перперек. Цитира надпис в стар завод:“Не одобряваш-предлагаш.Не предлагаш-заминаваш!“

  Кметът Хасан Азис отговори на всички конкретни предложения и критики.Той обеща спешни действия за решаване на проблемите за осветлението и денонощната аптека. Изрази задоволство от инвестиционната програма от миналата година и заяви,че е горд с планираното за тази. Той отправи критики към съветниците от опозицията, че говорят без да съзнават,че носят отговорност за думите си. Някои даже подвеждат умишлено кърджалийци.

  Бюджетът за 2019 г. бе приет с гласовете на съветниците от ДПС.

  Георги Кулов

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 18.09.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Справяйки се с текущ проблем, не решавате нещата си веднъж за винаги. Нужно е време и го съзнавате, за това ще запазите спокойствие и ще продължите работата си. Ще откриете чувствата си към някого, с когото ви свързват общи интереси и с това ще ускорите развитието на връзката си.
  18.09.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Денят ви ще е ползотворен и приятен. Наистина се преуморявате с работа, но пък си заслужава. Ще бъдете оценени и скоро ще имате предложения за промяна на работното място. Финансовите приходи ще са добри, а и се радвате на доверието на хората към вас. Изненадайте близките си с нещо интересно.
  18.09.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Имате твърде много работа и малко време, за да се занимавате с въпросите, несвързани с работата ви. Подхождате недостатъчно сериозно към определени въпроси, което впоследствие може да се окаже пречка за вас. Вслушвайте се повече в съветите на хората, с които работите, особено на по-опитните от тях. Срещате се с интересни хора, които ще обогатят познанията ви.
  18.09.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  На юристите и работещите в правната сфера им предстоят успешни изяви. С действията си ще помогнете на някого да възвърне вярата си в себе си, както и да подобри социалното си положение. Ще ви вълнуват преживяванията с някой, с когото имате връзка. Бъдете честни в отношенията си, в противен случай очаквайте сътресения.
  18.09.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Някои от вас днес ще се откажат от свое намерение, въпреки че рискуват с това да заслужат много учудени погледи от околните. Просто сами осъзнавате възможностите си за момента и е похвално че не позволявате на ентусиазма се да измести реализма. Опитайте се да отделите повече време за любимия човек, дори да ви се наложи да пренебрегнете професионален ангажименти.
  18.09.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Успехи очакват онези от вас, които се занимават с търговски дела. Реализирате печалби, които отдавна очаквате. Спокойно можете да помислите за инвестиции в близко бъдеще. Сътрудниците ви ще останат доволни от вас, вие също има от какво да бъдете доволни в общата ви работа. Изисквате прекалено много от човека до себе си и това може да го обърка.
  18.09.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Изберете най-важното и върху него съсредоточете енергията, за да постигнете максимума в работата си днес. Почти са изключени ситуации, с които не бихте могли да се справите. Очакват ви приятни срещи с близки хора и запознанства с нови приятели. За много от вас - финансови придобивки.
  18.09.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Упоритостта в работата ви ще дава своите резултати. Ще се радвате на заслужено признание и материални придобивки. Няма да ви липсва настроението, независимо от поведението на околните. Бъдете толерантни към човек от обкръжението ви, който има свои проблеми и не присъства край вас.
  18.09.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не си създавайте излишни неприятности, като се задълбочавате в проблем, не заслужаващ толкова внимание. Ако работите в екип ще увеличите ефективността на работата си и ще останете всички доволни. Ще се радвате на приятна изненада от страна на близък човек, с когото не сте се срещали от дълго време.
  18.09.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Действайте разумно и обмислено, не бъдете прибързани и импулсивни. Задачите на работното място изискват добра организация и дисциплина. Ще получите помощ от малко познати за вас хора и това ще укрепи вярата ви в доброто.
  18.09.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Очаква ви спокоен ден и разтоварване от напрегнатата ви работа в последно време. Имате с какво да се похвалите и в личната сфера. Възможно е да продължите да си сътрудничите с хората, с които сте работили досега, от което само можете да спечелите. Вечерта ви очаква особено приятна среща.
  18.09.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ентусиазирани и с настроение ще работите за собствения си просперитет. Предприемчивият ви дух няма да срещне прегради, те сами ще отстъпят пред него. Ще впечатлявате и ще привличате много хора за делото си. Ако ви остане време не пропускайте занимания със спорт и разходки.
  18.09.2019
  Последни новини