Цвета Караянчева на посещение в Република Финландия

България разчита на подкрепата на Финландия за прекратяване на Механизма за сътрудничество и оценка на Европейската комисия. Това заявих на срещата ми с председателя на парламента на Финландия Паула Рисикко. Заедно с българска парламентарна делегация сме на официално посещение в Република Финландия.
Информирах финландските си колеги, че България изпълнява стриктно всички препоръки от докладите на ЕК. Подчертах, че в последния доклад на Комисията е записано, че вече отпадат три области за наблюдение над България – показателите за независимост на съдебната власт, нормативна уредба и борба с организираната престъпност. Предвид отчетения успех в доклада за България заявих, че страната ни разчита Финландия да даде своя глас за прекратяването на Механизма за сътрудничество и оценка.
Отправих покана към председателя на финланския парламент да посети страната ни заедно със свои колеги и изразих готовност за организирането на срещи с парламентарните комисии по правни въпроси, по вътрешна сигурност и обществен ред и по бюджет и финанси, на които да бъдат разяснени усилията на България по конкретните показатели от механизма. Акцентирах върху приетите закони за киберсигурността, за мерките срещу изпирането на пари, както и промените в НК и НПК, свързани със съдебната реформа. Като конкретен пример за усилията на България посочих и приетия от българския парламент нов антикорупционен закон, с който беше създаден специализиран антикорупционен орган. Допълних, че органът вече работи ефективно и това беше отчетено и от последния доклад на ЕК. 
Подчертах позицията на България, че споразумението на ЕС с Турция дава ефективни резултати и мигрантският натиск върху българо-турската граница, която е и външна граница на Съюза, е почти нулев.
Отбелязах още, че страната ни отдавна е изпълнила всички критерии за членство в Шенген. Отдавна пазим външната граница на ЕС по шенгенските стандарти и е време България да бъде приета в общото пространство. Изтъкнах и ефективното сътрудничество с представителите на Фронтекс, както и гласуваните от българския парламент законодателни промени, които разрешиха на българската армия също да участва в охраната на границата.
По време на срещата председателят на финландския парламент поздрави българската делегация с успешното провеждане на Българско председателство на Съвета на ЕС. В тази връзка изразих надежда, че темата за свързаността, сигурността и европейските перспективи пред страните от Западните Балкани може да намери централно място и сред финландските приоритети по време на тяхното председателство през втората половина на 2019 година.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини