Н. Али по доклада за Турция за 2018: Диалогът с нашите партньори трябва да остане отворен

Замразяването на преговорния процес с Турция и намаляването на средствата по Инструмента за предприсъединителна помощ рискуват да тласнат ЕС и Турция в коренно различни посоки. 
За това предупреди евродепутатът от АЛДЕ Неджми Али по време на двучасовите дебати в Комисията по външни работи (AFET) на предварителния доклад на Европейския парламент относно доклада на Европейската комисия за Турция през 2018 година.
„Като представител от България, държава с външна граница на ЕС и съседка на Турция, искам да подчертая усилията на нашите съседи при справянето с бежанския поток. Също така, бих желал да Ви информирам, че постъпват сигнали за нарастващо напрежение в Турция между местното население и бежанците, поради огромния брой новозаселени хора - близо 4 милиона души. Въпреки това огромно напрежение, нашите партньори доказаха, че са стабилна константа в тази проблемна ситуация. Правилно е посочено в доклада, че Турция играе важна роля в справянето с бежанската вълна и че турските граждани показват голямо гостоприемство, предоставяйки убежище на над 3 милиона сирийски бежанци”, отбеляза Неджми Али.
Българският евродепутат коментира и икономическата страна на обсъждания въпрос.
„ЕС е основният търговски партньор на Турция а тя е шестият по големина търговски партньор на ЕС. Европейските институции и компании са най-големия чуждестранен инвеститор в Турция, тъй като южната съседка на България е важен и разрастващ се пазар за европейския бизнес. В своя доклад, Европейската комисия визира повече детайли, като посочва, че Турция е развита пазарна икономика и още по-важно, че макар да има забавяне поради бежанската криза и опита за преврат, продължава да хармонизира законодателството си с критериите от Копенхаген (за приемане в ЕС). Трябва да имаме предвид тези факти при анализ на ситуацията в Турция”, посочи Али.
Българският евродепутат акцентира и върху основната точка в доклада, касаеща предложението за формално прекратяване на предприсъединителния преговорен процес с Турция. 
„Бих искал да попитам докладчика, ако това предложение бъде прието, каква би била бъдещата рамка за сътрудничество между ЕС и Турция? От една страна в доклада се споменава актуализирането на Споразумението за митническия съюз и визовата либерализация, но от друга страна се предлага замразяване на присъединителния преговорен процес. Как бихме продължили сътрудничеството си, ако имаме замразени преговори? Така ще изгорим мостовете помежду си. Ако наистина покажем, че искаме продължаване на двустранния ни диалог с Турция, как едно такова решение би ни довело по-близо до реализация на общите ни цели? В допълнение, предложенията на Комисията и Парламента за драстично намаляване на средствата по Инструмента за предприсъединителна помощ (ИПА II) за Турция усложняват ситуацията още повече и рискуват да тласнат Брюксел и Анкара в коренно различни посоки”, предупреди евродепутатът от АЛДЕ.
В заключение Неджми Али завърши като отбеляза, че тези две мерки -спирането на преговорите и намаляването на средствата по ИПА II - биха навредили директно на турското гражданско общество, което ясно показва обратната нагласа - че иска по-интензивен диалог с Европейския съюз.
На 11 декември е крайният срок за предлагане на изменения по доклада на Европейския парламент, второто обсъждане на доклада е предвидено за 4 февруари 2019 година, като окончателният вариант ще бъде дискутиран и гласуван в Пленарна зала в Страсбург през април 2019 година.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини