Неджми Али: Броят на бежанците в Турция е нараснал, трябва да се справим с предизвикателствата

„Ситуацията с бежанците в Република Турция не се е променила съществено от времето, когато Механизмът за тяхното подпомагане бе представен за първи път. Броят на търсещите убежище е нараснал на повече от 3.5 милиона човека“, заяви евродепутатът Неджми Али по време на заседание на Комисията по бюджети на ЕП в Брюксел. Комисията разгледа на 21 март втората фаза на Механизма за бежанците в Турция.

„Както се вижда от решението на Комисията, втората фаза не се различава от първата нито по продължителност, нито по размера на финансовите ресурси, които трябва да бъдат предоставени. Същото важи и за модела на осигуряване на средствата от двата източника - от бюджета на ЕС и приноса на държавите-членки.

По информация от Европейската Комисия сред бежанците има над 284 хиляди новородени, както и 1 милион деца, които са в училищна възраст. От тази гледна точка, за нас е важно да оценим нивото на изпълнение на първата фаза, да посочим недостатъците и да видим какви са начините за тяхното преодоляване. Стъпвайки на тази основа и използвайки уроците от практиката, ще ни бъде по-лесно да се справим с предизвикателствата, свързани с реализацията на втората фаза“, каза представителят на АЛДЕ.

 В този контекст Неджми Али повдигна няколко въпроса.

„Първо, основните принципи, които направляват работата по Механизма, са скоростта, ефикасността и ефективността, а така също и доброто финансово управление. Този Механизъм трябваше да мобилизира 3 милиарда Евро за периода 2016-2017. Бяха ли всички тези основни принципи реализирани на практика при изпълнението на първата фаза?

Второ, в края на 2017 държавите-членки вече бяха предоставили приблизително 1.5 милиарда Евро, като 87% от тези средства бяха изплатени. Като имаме предвид, че се очаква остатъкът от този финансов ресурс да бъде разпределен през 2018 и 2019 г., като крайният срок за плащанията вече е 2021 г., бихме ли могли да твърдим, че втората фаза на Механизма ще бъде изпълнена в по-стриктни времеви рамки?“, попита евродепутатът.

Накрая на изказването си Неджми Али настоя за повече информация относно общите очаквани разходи за мениджмънта на Механизма и на финансираните проекти.

http://epicenter.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини