Неджми Али: България е предпазена от бежански натиск заради споразумението между ЕС и Турция

България засега е предпазена от прекомерен бежански натиск, поради сключеното споразумение между ЕС и Турция, като двете страни изпълняват поетите задължения. Това дава възможност България да се справя с относително малки затруднения с такива предизвикателства за сигурността, каквито са бежанските потоци.
Това стана ясно по време на среща на евродепутата от Алианса на либералите и демократите Неджми Али с изпълнителния директор на Европейската служба за подкрепа в областта на убежището (EASO) Жозе Карейра.
 Тя беше организирана по молба на Карейра и се състоя в Европейския парламент в Брюксел. Разисквани бяха въпроси, свързани с предстоящата процедура по освобождаването от отговорност на агенциите на Европейския съюз за 2016 г. в парламентарната Комисия по бюджетен контрол, където Неджми Али е докладчик от групата на АЛДЕ.
 Българският евродепутат зададе редица въпроси, свързани с работата на агенцията в държавите-членки, подложени на бежански натиск. Изяснена беше политиката на EASO при разполагане на допълнителен състав в най-застрашените от бежански потоци държави в южната част на Европа и по-конкретно в България и региона.
 Неджми Али насочи вниманието и за необходимостта от дългосрочна стратегия за работа на агенцията, която да отчита възможни варианти на действие при различни реални ситуации в бъдеще. Изпълнителният директор потвърди, че такава стратегия се изготвя и предстои да бъде финализирана.
Дискутиран беше и въпросът за подготовката на оперативните планове за действие на агенцията в отделните държави-членки, които са външна граница на ЕС.
 Двамата участници в срещата стигнаха до извода, че съществува небалансиран подход при финансирането на цялостната дейност на EASO. В годините до края на текущия програмен период са осигурени средства за персонала, като има недофинансиране на оперативните разходи, което налага периодично актуализиране на бюджета на агенцията в зависимост от общата ситуация.
 Срещата приключи с общото разбиране, че EASO играе изключително важна роля в рамките на ЕС при осигуряване на убежище за бежанските потоци, предизвикани от различни регионални конфликти. В тази връзка е необходимо да бъде планиран в Многогодишната финансова рамка достатъчен ресурс, който да даде възможност на агенцията да реализира в пълна степен вменените й задължения.
 Европейската служба за подкрепа в областта на убежището е агенция на ЕС, подпомагаща държавите-членки при изготвяне на политики в областта на убежището.
Практически това се реализира чрез подпомагане на държавите при идентифицирането на добрите практики, организиране на обучения на европейско равнище и улесняване достъпа до подробни сведения за държавите на произход.
Агенцията предоставя също така техническа и оперативна подкрепа на държави-членки, чиито системи за убежище са подложени на прекомерен бежански натиск чрез разполагане на експертни екипи.
 Службата работи в тясно сътрудничество с компетентните национални органи; Върховния комисар на ООН за бежанците; Агенцията за основните права и FRONTEX, като се допитва и до гражданското общество.
http://epicenter.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини