Кърджалиец продава автобуси на Столична община

Столичната община ще купи 10 стари дизелови автобуса за над 2 млн. лв., които ще обслужват линиите до Витоша. Доставчикът е фирма, свързана с бившия общински съветник в Кърджали Адем Мехмед, съобщава "Капитал". Поръчката се случва на фона на заявките на Столичната община за засилване на контрола и ограниченията за собствениците на замърсяващите дизелови автомобили.

Прогнозната цена е 1.8 млн. лв. без ДДС, а в конкурса се е явил един-единствен кандидат – "Бускар", който на 25 октомври е класиран на първо място. Фирмата е регистрирана в кърджалийското село Глухар и се свързва с Адем Юсеин Мехмед - бивш общински съветник от листата на ДПС в Кърджали и председател на комисията по транспорт. Той е изключен от партията и от състава на общинските комисии след скандал през 2011 г. Притежава транспортните фирми "Норма" и "Бускар". През 2013-а втората е прехвърлена на сина му.

Автобусите, които ще достави, са Mercedez-BenzIntouroMe, внос от Франция. Седем от тях са произведени през 2011, останалите три - през 2012. Двигателите са дизелови, с екостандарт за емисии Евро 5. Пробегът им е около 200 хил. км. Договорът за доставка е подписан на 8 ноември.

"Заради планинския терен автобусите са с ръчна скоростна кутия, те са полутуристически и с багажници, което позволява по-лесното пренасяне на ски, шейни и др. С тях заменяме 27-годишни автобуси, които в момента обслужват линиите", написа кметът Фандъкова в профила си в социалната мрежа "Фейсбук".

Тя добавя, че в началото на 2019 г. ще бъдат доставени и 60 нови съчленени автобуса на природен газ. "Градските автобуси са MAN Lion’sCity G, като първите 126 автобуса на природен газ, които купихме преди години. Те са нископодови, достъпни за майки с колички и хора със затруднения в придвижването, с климатизация и с най-високия екостандарт Евро 6", информира столичният кмет и добавя, че догодина 90% от автобусите на линия на градския транспорт ще са нови. "Целта на програмата ни за модернизация е повече комфорт за пътниците и е част от мерките за подобряване на качеството на въздуха", пише Фандъкова.

www.dnevnik.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини