7 °C

Кога ще тръгнат автобуси през Маказа?

Българската страна не е подготвена за пускане на по-сериозен транспортен поток през Маказа, според публикации в гръцкия сайт χρονος, същото обаче мислят за гръцката страна в България.

През 2020 година туризмът в гръцката провинция Родопи е напълно "разбит", според изданието. Граничният пункт Маказа-Нимфея беше трайно затворен за пристигащите туристи по южното крайбрежие на Бяло море, но не и за гърците, които продължават да пазаруват в Кърджали и Кирково.

Официално причините бяха, че на граничната бразда няма изграден пункт за адекватен здравен контрол на влизащите в Гърция за наличие на Ковид-19. Наистина такъв има на единствения отворен изход от България на Кулата-Промахон, но той представлява просто една малка стая с две медицински сестри, един компютър и двама полицаи, по лични впечатления.

Президентът на Националната организация за обществено здраве на Гърция (EODY) Аркуманеас при посещението си в Комотини през юни месец обеща създаването на Здравен пункт за контрол и на границата Маказа-Нимфея, за да остане отворена, но обещанието досега не е изпълнено.

Дали това обаче е единствената причина за пресекването на туристическия поток през родопския проход?

Тази тема се дискутира както о т българската, така и от гръцката страна на границата, където туризмът е важно икономическо перо, а за голяма част от населението и основен източник на доходи. Последиците от кризата с пандемията се очаква да не засегнат така силно и следващия летен сезон през 2021 година, на това се надяват организациите на туристическия бизнес в района.

Предстои ли премахване на ограниченията за преминаване на всички видове превозни средства през Маказа-Нимфея, обсъждаха преди нова година в гръцкия парламент.

Преди тоталната блокада на границите с Гърция само микробуси и превозни средства до 3,5 тона свободно минаваха през Маказа и това първоначално беше само временна мярка за шест месеца, съгласно документа, подписан на 14.10.2013 г. между двете страни. 

За съжаление тези ограничения важат и до сега, като не позволяват преминаването на туристически автобуси. Правителството на Гърция настояваше да се премахнат всички тези ограничения. Известно е, че гръцкият външен министър през август 2015 г. уведоми своя български колега, че е взето решение от правителството да се позволи преминаването на туристически автобуси до 55 места от Нимфея и до 22 места от Агиос Константинос.

За да завърши процесът обаче, българският външен министър трябваше да направи съответна декларация за приемане. За съжаление това не се случи. 

През април 2017 г. тогавашният министър на външните работи обяви, че настоящият режим за туристически автобуси се дължи на липсата на работа по приспособяването на българския участък на Маказа, въпреки изпратеното до България известие, че е разрешено преминаването на туристически автобуси.

„Местните органи в Комотини недоумяват защо исканията на провинция Родопи не са предвижени, включително отварянето на вертикалната ос за автобусите, за което по време на посещение в Комотини министър-председателят беше обещал, че ще разговаря със своя български колега Бойко Борисов.

На 9 септември 2020 г. се навършиха 7 години от 9.9.2013 г. - откриването на входния пункт Нимфея-Маказа, където още през първата година на експлоатация 2 508 485 души са влезли в Гърция и 2 545 771 съответно са влезли в България, както и 657 902 превозни средства на входа и 643 055 на изход от Гърция.

Днес точката Нимфея-Маказа е на второ място в цялата страна, въпреки че гореспоменатите ограничения все още съществуват за автобуси и камиони, и въпреки това, че изостава в инфраструктурата от другите входни

Премахването на ограниченията за преминаване на камиони би позволило вноса на евтини суровини, необходими за производството на продукти и ще даде тласък на индустриалното развитие на региона. Индустриалната зона Комотини е крайна точка по вертикалната ос от кръстосания европейски коридор #9 който свързва Гърция с Финландия-Русия-Украина-Молдавия-Румъния-България и сдруженията на производителите от региона, като Асоциацията на занаятчиите и индустриалците от Тракия и др., многократно са заявявали необходимостта от свободно транзитно преминаване на камиони.

„Също така е сигурно, че отварянето на автобусна гара, автогара на прохода би дало огромен тласък на развитието на туризма, особено през лятото, защото ще имаме най-краткия достъп на милиони северни посетители до Гърция. Това също би дало значителен тласък на културния и артистичен обмен с дългогодишната традиция на северните ни съседи, тъй като би намалило драстично разстоянията за пътуване. 

Това важи и за обмена на студенти с бърз достъп от двете страни. Същата силна динамика ще бъде придобита от Тракийския университет Демокрит със синергията в знанията в научните изследвания, свързани с Черноморския колеж, работещ в Университета Демокрит. Това са въпроси, които многократно са повдигани от местната власт и професионалните търговски организации в региона.

Инициативите, предприети до момента от Гърция, за съжаление не дадоха очакваните резултати. Те срещнаха отлагане или неоправдано неприемане от българската страна.

През април 2017 г. тогавашният министър на външните работи обяви, че настоящият режим на забрана за туристически автобуси се дължи на липсата на работа по разширяването на КТПП в българския участък на прелеза.

България оправда закъсненията, като се позова на технически затруднения, поради особеността на терена и почвата. От гореизложеното изглежда, че интересът на съседа България е към другите общи входове, очевидно в услуга на нейните интереси. . 

Би било много полезно да се знаят инициативите, предприети от сегашното правителство, за да се премахнат ограниченията. Започнаха ли дискусиите? Предприети ли са действия и къде се намираме днес? 

В обяснителния меморандум за Маказа-Нимфея се посочва, че държавите-членки трябва да разполагат с достатъчно персонал и ресурси за извършване на инспекции. Обаче от досегашната работа на граничната станция е очевидно, че този контрол по същество е слаб, в резултат на което незаконната търговия процъфтява, а под натиск са важни бизнес сектори на местната икономика, включително и бензиностанциите. 

Въпреки че проблемите, възникващи от недостига на персонал в полицейското управление в Родопи, което отговаря за работата на станцията и от българска страна се налага да има допълнителен персонал, както и необходимото логистично оборудване, както е поискано от Дирекцията на полицията и Асоциацията на полицейските служители на Родопи, за да направи работата й по-ефективна и да осигури условията и правата им на труд“.

Народният представител обобщава в крайна сметка, че въпреки законодателната основа по този въпрос, която е налице, резултати няма. „Ще следим отблизо вашите инициативи. Ние ще оценим и контролираме вашите действия с оглед надграждане на граничната станция Нимфея - Маказа, която дава динамика на развитие на района“.

Не е тайна, че Гърция не иска да инвестира по-сериозен ресурс на Маказа, поради очакваното влизане на България в Шенген и падането на граничните контролни пунктове, но кога ще бъде това, все още никой не може да каже със сигурност.

След последните блокади, наложени на страните ни от агресивното развитие на пандемията, причинена от Ковид19, трудно е да се каже кога ще бъде разрешен проблемът с отварянето на прохода Маказа-Нимфея и дали за всички видове транспорт. От гръцка страна се надяват да няма още един провален летен туристически сезон. От българска страна гражданите също очакват най-сетне падането на всички забрани и ограничения за достъп до близкото Беломорие.

Не е ясно също ще се осъществи ли скоро изграждането на околовръстен транспортен пръстен на Кърджали, ще го има ли предългия мост през яз. Студен кладенец – като че ли това са основните местни магистрални проблеми, които не са разрешени.

Освен обективните пречки със здравната блокада и недостроените комуникационни връзки, очевидно отново интересите на превозвачи и търговци, и други знайни и незнайни публично регионални политики, ще диктуват действията на правителството относно развитието на района и падането на граничните прегради.   

Превод:Дарина Дееничина

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще е най-добре, ако се отдадете на пълна почивка. Позволете си го дори само през един ден от седмицата. Помислете за себе си и за неща, които да ви освежат. Предложение за вечерта ще ви мотивира за промяна на външния ви вид. Не пренебрегвайте онова, което ви предлага сърдечния партньор.
21 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се чувствате в добра физическа и психическа форма и наред със своите задачи ще се включите активно в решаването и на обществените. Ще изпълните както своите, така и очакванията на другите към вас. Волята ви ще укрепне, ще се освободите от съмненията и тревогите си, а пътя ви ще стане по-ясен.
21 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Каквито и усилия да ви струва това останете си в къщи днес и се опитайте да бъдете максимално полезни на себе си и на семейството си. Със свежото си чувство за хумор ще успеете да създадете приятна атмосфера около себе си. Поканете приятели на вечеря и се забавлявайте.
21 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще посветите времето си в проучване на нова дейност, от която очаквате добри доходи. За да напреднете по-бързо се съветвайте с хора, които са запознати с материята и се ползвайте от опита им. Изчистете съзнанието си от тревожни мисли и се посветете на главното, ще успеете.
21 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Пригответе се за работа. Неотложни ангажименти ще приковат вниманието ви. Умората обаче, ще ви накара да потърсите пътища за развлечения и релаксация. И независимо от всичко трябва да се погрижите за дома, децата и родителите си. Останете търпеливи, запазете спокойствие.
21 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Доброто сътрудничество, което градите с партньорите ви се отразява позитивно на мисленето, работата и печалбите ви. Но мислете за себе си, бъдете по-рационални по отношение изразходването на енергията си и не се разпилявайте излишно. Романтично запознанство и начало на дълга връзка.
21 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Поради многото си ангажименти днес ще решавате проблемите си в движение, но грижата ви за другите ще е от първостепенна важност за вас. Възможни са затруднения от технически характер, но ще се справите. Отношенията с човек от обкръжението ви могат да се изгладят с компромиси и от двете страни.
21 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нерешени проблеми от личен характер ще ви занимават и привеждат в активност. Бъдете прагматични и не отхвърляйте съвети и помощ. Чуждият опит също може да ви бъде полезен. Сигурно е, че няма да пренебрегнете интересите си и ще ги отстоявате докрай. Здравето ви се нуждае от повече грижи. Нуждаете се от повече ведрина в живота си.
21 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще постигнете спокойствие и ще балансирате по важност приоритетите си. Наред с това ще се погрижите за дома и семейството си. По отношение на общ проблем ще трябва да предприемете по-решителни стъпки за да го приключите в срок и добре за всички ви. Очакванията ви ще се сбъднат и ще се поздравите с успех.
21 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За да не останете разочаровани, не хранете прекалени очаквания към никого. Ще бъдете щастливи, ако станете по-малко претенциозни към другите. Отнесете се великодушно към стоящите по-долу от вас и ги насърчете. Проблем може да се окаже неразбирането, което ще срещнете от специален за вас човек. Имайте търпение и не налагайте мнението си.
21 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще въвеждате ред в делата си и без затруднение ще създавате нови познанства. Наред с това ще преосмислите отношенията си с някого, който с поведението си влияе деструктивно на мислите и решенията ви. Следвайте разума и сърцето, това ще ви помогне с достъпни средства да постигнете намеренията си.
21 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Вероятно интуицията ви подсказва да си останете в къщи днес. От друга страна не е изключено ваши добри приятели да ви отправят съблазнително предложение за веселба навън. Делови ангажименти също ще ви изкушават да напуснете леглото днес.
21 яну 2021
Последни новини