Кога ще тръгнат автобуси през Маказа?

Българската страна не е подготвена за пускане на по-сериозен транспортен поток през Маказа, според публикации в гръцкия сайт χρονος, същото обаче мислят за гръцката страна в България.

През 2020 година туризмът в гръцката провинция Родопи е напълно "разбит", според изданието. Граничният пункт Маказа-Нимфея беше трайно затворен за пристигащите туристи по южното крайбрежие на Бяло море, но не и за гърците, които продължават да пазаруват в Кърджали и Кирково.

Официално причините бяха, че на граничната бразда няма изграден пункт за адекватен здравен контрол на влизащите в Гърция за наличие на Ковид-19. Наистина такъв има на единствения отворен изход от България на Кулата-Промахон, но той представлява просто една малка стая с две медицински сестри, един компютър и двама полицаи, по лични впечатления.

Президентът на Националната организация за обществено здраве на Гърция (EODY) Аркуманеас при посещението си в Комотини през юни месец обеща създаването на Здравен пункт за контрол и на границата Маказа-Нимфея, за да остане отворена, но обещанието досега не е изпълнено.

Дали това обаче е единствената причина за пресекването на туристическия поток през родопския проход?

Тази тема се дискутира както о т българската, така и от гръцката страна на границата, където туризмът е важно икономическо перо, а за голяма част от населението и основен източник на доходи. Последиците от кризата с пандемията се очаква да не засегнат така силно и следващия летен сезон през 2021 година, на това се надяват организациите на туристическия бизнес в района.

Предстои ли премахване на ограниченията за преминаване на всички видове превозни средства през Маказа-Нимфея, обсъждаха преди нова година в гръцкия парламент.

Преди тоталната блокада на границите с Гърция само микробуси и превозни средства до 3,5 тона свободно минаваха през Маказа и това първоначално беше само временна мярка за шест месеца, съгласно документа, подписан на 14.10.2013 г. между двете страни. 

За съжаление тези ограничения важат и до сега, като не позволяват преминаването на туристически автобуси. Правителството на Гърция настояваше да се премахнат всички тези ограничения. Известно е, че гръцкият външен министър през август 2015 г. уведоми своя български колега, че е взето решение от правителството да се позволи преминаването на туристически автобуси до 55 места от Нимфея и до 22 места от Агиос Константинос.

За да завърши процесът обаче, българският външен министър трябваше да направи съответна декларация за приемане. За съжаление това не се случи. 

През април 2017 г. тогавашният министър на външните работи обяви, че настоящият режим за туристически автобуси се дължи на липсата на работа по приспособяването на българския участък на Маказа, въпреки изпратеното до България известие, че е разрешено преминаването на туристически автобуси.

„Местните органи в Комотини недоумяват защо исканията на провинция Родопи не са предвижени, включително отварянето на вертикалната ос за автобусите, за което по време на посещение в Комотини министър-председателят беше обещал, че ще разговаря със своя български колега Бойко Борисов.

На 9 септември 2020 г. се навършиха 7 години от 9.9.2013 г. - откриването на входния пункт Нимфея-Маказа, където още през първата година на експлоатация 2 508 485 души са влезли в Гърция и 2 545 771 съответно са влезли в България, както и 657 902 превозни средства на входа и 643 055 на изход от Гърция.

Днес точката Нимфея-Маказа е на второ място в цялата страна, въпреки че гореспоменатите ограничения все още съществуват за автобуси и камиони, и въпреки това, че изостава в инфраструктурата от другите входни

Премахването на ограниченията за преминаване на камиони би позволило вноса на евтини суровини, необходими за производството на продукти и ще даде тласък на индустриалното развитие на региона. Индустриалната зона Комотини е крайна точка по вертикалната ос от кръстосания европейски коридор #9 който свързва Гърция с Финландия-Русия-Украина-Молдавия-Румъния-България и сдруженията на производителите от региона, като Асоциацията на занаятчиите и индустриалците от Тракия и др., многократно са заявявали необходимостта от свободно транзитно преминаване на камиони.

„Също така е сигурно, че отварянето на автобусна гара, автогара на прохода би дало огромен тласък на развитието на туризма, особено през лятото, защото ще имаме най-краткия достъп на милиони северни посетители до Гърция. Това също би дало значителен тласък на културния и артистичен обмен с дългогодишната традиция на северните ни съседи, тъй като би намалило драстично разстоянията за пътуване. 

Това важи и за обмена на студенти с бърз достъп от двете страни. Същата силна динамика ще бъде придобита от Тракийския университет Демокрит със синергията в знанията в научните изследвания, свързани с Черноморския колеж, работещ в Университета Демокрит. Това са въпроси, които многократно са повдигани от местната власт и професионалните търговски организации в региона.

Инициативите, предприети до момента от Гърция, за съжаление не дадоха очакваните резултати. Те срещнаха отлагане или неоправдано неприемане от българската страна.

През април 2017 г. тогавашният министър на външните работи обяви, че настоящият режим на забрана за туристически автобуси се дължи на липсата на работа по разширяването на КТПП в българския участък на прелеза.

България оправда закъсненията, като се позова на технически затруднения, поради особеността на терена и почвата. От гореизложеното изглежда, че интересът на съседа България е към другите общи входове, очевидно в услуга на нейните интереси. . 

Би било много полезно да се знаят инициативите, предприети от сегашното правителство, за да се премахнат ограниченията. Започнаха ли дискусиите? Предприети ли са действия и къде се намираме днес? 

В обяснителния меморандум за Маказа-Нимфея се посочва, че държавите-членки трябва да разполагат с достатъчно персонал и ресурси за извършване на инспекции. Обаче от досегашната работа на граничната станция е очевидно, че този контрол по същество е слаб, в резултат на което незаконната търговия процъфтява, а под натиск са важни бизнес сектори на местната икономика, включително и бензиностанциите. 

Въпреки че проблемите, възникващи от недостига на персонал в полицейското управление в Родопи, което отговаря за работата на станцията и от българска страна се налага да има допълнителен персонал, както и необходимото логистично оборудване, както е поискано от Дирекцията на полицията и Асоциацията на полицейските служители на Родопи, за да направи работата й по-ефективна и да осигури условията и правата им на труд“.

Народният представител обобщава в крайна сметка, че въпреки законодателната основа по този въпрос, която е налице, резултати няма. „Ще следим отблизо вашите инициативи. Ние ще оценим и контролираме вашите действия с оглед надграждане на граничната станция Нимфея - Маказа, която дава динамика на развитие на района“.

Не е тайна, че Гърция не иска да инвестира по-сериозен ресурс на Маказа, поради очакваното влизане на България в Шенген и падането на граничните контролни пунктове, но кога ще бъде това, все още никой не може да каже със сигурност.

След последните блокади, наложени на страните ни от агресивното развитие на пандемията, причинена от Ковид19, трудно е да се каже кога ще бъде разрешен проблемът с отварянето на прохода Маказа-Нимфея и дали за всички видове транспорт. От гръцка страна се надяват да няма още един провален летен туристически сезон. От българска страна гражданите също очакват най-сетне падането на всички забрани и ограничения за достъп до близкото Беломорие.

Не е ясно също ще се осъществи ли скоро изграждането на околовръстен транспортен пръстен на Кърджали, ще го има ли предългия мост през яз. Студен кладенец – като че ли това са основните местни магистрални проблеми, които не са разрешени.

Освен обективните пречки със здравната блокада и недостроените комуникационни връзки, очевидно отново интересите на превозвачи и търговци, и други знайни и незнайни публично регионални политики, ще диктуват действията на правителството относно развитието на района и падането на граничните прегради.   

Превод:Дарина Дееничина

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е подходящ за творчески планове и подготовка за реализацията им. Не се претоварвайте физически, мислете позитивно и съзидателно. Хармоничните отношения ще ви помогнат да се организирате и справите по-леко с трудностите. Обективната ви оценка за нещата е предпоставка за правилни решения и адекватни действия.
16 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
С основание може да очаквате от работата си днес по-добри доходи. Трудностит са възможни по линия на администрация и неспазване на срокове и законност. Въпреки това ще се справите с възникналите препятствия и ще доведете делата си до край, което значи и осигуряване нуждите на семейството.
16 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дава ви се отлична възможност да покажете на практика вашите умения, изобретателност и младежки дух. Голямата ви ангажираност може да ви направи неспокойни и нетърпеливи, но сега е момента да стиснете зъби и да издържите. Повярвайте, усилията ви няма да са напразни. Всичко, което постигнете днес, ще ви носи добри дивиденти за дълго време напред.Струва си, нали.
16 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Стремите се да вършите нещата така, че на хората около вас това да им харесва и да не влизате в пререкания за излишни неща. Помислете обаче и за собствените си желания и за това, че е трудно винаги всички да са доволни. На работното място пред вас се открива блестяща възможност да покажете на какво сте способни, затова захванете се сериозно за работа.
16 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате доста работа днес, но едва ли ще се намери нещо, с което да не успеете да се справите. Често се заемате с много неща наведнъж, но учудващо за хората около вас успявате да се справите без проблеми. Ще се изненадате от предложението, което ви прави близък приятел. Винаги сте готови да отвърнете на предизвикателствата и едва ли ще откажете.
16 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Привеждайки програмата си в действие, ще засилите активността и желанието си за общуване. Чрез търговско-финансови операции, реализирани не без подкрепата на близък човек, ще се стабилизирате материално. Ако сте пряко ангажирани с професионалните си задачи ще получите изгодни предложения.
16 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ако сте и не конфликтни ще спечелите повече, осъществявайки плановете си. Насочете усилията си в областта, в която сте най-силни. От там ще дойдат и добрите резултати. Желанията ви скоро ще станат реалност, повярвайте си. При някои е възможно да се събудят стари, хронични заболявания.
16 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Предстои ви ден, който ви предлага възможности в много направления. Най вече от вас зависи как ще предпочетете да го изживеете, но със сигурност не трябва да спирате да се усмихвате и да забавлявате околните, защото настроението ви е страхотно. Ставащото е само част от настъпващия период на драгоценни успехи.
16 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нетърпеливи сте да видите работата си по-скоро завършена и това ви амбицира. Усърдно ще избегнете проблем, който застрашава да обезсмисли труда ви досега. Към някой от обкръжението ви сте особено чувствителни и това ви пречи да оцените връзката си правилно. Но не му пречете да изрази отношението си към вас.
16 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Несъгласието ви с нечие решение не бива да пречи на отношенията помежду ви. Намерете по-елегантен начин да изразите становището си, без да влизате в конфликт и да застрашавате връзката си. Можете да предложите и повече в името на общото ви бъдеще, не мислите ли. Волята ви е силна, но не пренебрегвайте и другите.
16 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможностите ви за извънредни приходи днес са много добри. Има вероятност и да ги пропуснете при прекалено колебание. Може би пред някои от вас стоят леки затруднения в бизнеса, които скоро ще отшумят без трайни негативни последици.
16 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
16 апр 2021
Последни новини