Украинската криза превръща надеждите за околовръстен път на Кърджали в химера

Украинската криза превръща надеждите за околовръстен път на Кърджали в химера.Транспортен коридор №9,който минава през града ни за Маказа и Александруполис вече не е приоритет.Плановете на САЩ и НАТО чертаят нов коридор който свързва Украйна ,Румъния ,България и Гърция.

 Както Кърджали бг вести писа градът ни  трайно ще отпадне от състезанието за финансиране на околовръстното шосе. Причината е все по-голямата популярност на  трасе,алтернативно на това през Маказа. Вече е ясно ,че тирове няма да минават през ГКПП „Маказа-Нимфея”. Алтернативното трасе е Харманли-Свиленград-Александруполис. Геостратегическите планове на САЩ превръщат пристанището на Александруполис в ключово. С преориентацията на енергийните проекти това става изключително важно за страната ни. Нужни обаче са високоскоростни трасета. Връзката от магистрала „Марица” към Александруполис през ГКПП „Капитан Петко Войвода” става все по- реална.

През миналата седмица стана ясно, че Румъния изгражда с ускорени темпове път от украинската граница до пристанището Констанца, заобикаляйки Полша, Унгария и Словакия.

Изграждането на пътя се извършва в авариен режим: около 3000 работници и стотици превозни средства работят 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата.

Освен това Румъния, България и Гърция работят по проект за свързване на Черно море със Средиземно море.

Магистралата Констанца - Александруполис, пресичаща България, трябва да бъде готова до пет години. В бъдеще тя може да се използва и за подобряване на комуникацията между военните бази на САЩ на Балканите. Ако инициативата бъде разширена до украинската граница, магистралата ще може да осигури излаз на селскостопански продукти от Украйна към румънските и гръцките пристанища.

 Излезе информация,че по настояване на съюзниците ни от НАТО България подновява спешно изграждането на магистрала „Черно море” ,свързваща Варна и Бургас.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев обяви също,че страната ни ще задели 6 млрд евро за инфраструктура на американски бази у нас.

Алтернативното трасе на това на Кърджали-„Маказа” става все по -желано с Украинската криза. Така скоростно шосе през Маказа остава само химера, а с него и околовръстния път на Кърджали.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини