Евтината турска лира върна изселници да работят в Кърджали, кърджалийци наводниха пазара на Одрин

    Евтината турска лира върна много изселници да работят в Кърджали. Нашенци с двойно гражданство виждат изгода да работят в Кърджали и да харчат в Турция. Водеща фирма вече наема специалисти срещу добро заплащане. Броят на търсените от нея работници, обявавани чрез Бюрото по труда, рязко намаля.

    Евтината турска лира превърна Одрин в любимо място за алъш-вериш на кърджалийци. Молът и пазарът са препълнени с нашенци, дошли да пазаруват.

    Бекир Йълдъз – търговец, потомък на изселници от Кърджалийско сподели, че поевтиняването на турската лира е активирало туризма в Одрин. Идват много хора от България и Гърция. Много се е засилил и вътрешния туризъм. Турците предпочитат да пътуват вече из страната, а не извън нея. Това повишава оборотите на търговците.

    Евтината турска лира има и друго измерение. Мераклиите за българско гражданство се увеличават. Бекир Йълдъз се е преселил, когато майка му е била бременна с него през далечната 1951 г. Той обаче има силното желание да получи български паспорт и събира необходимите документи. Потомците му също желаят да се свържат отново със страната,  в която са техните корени.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини