Съдът прекрати нестопанската „Асоциация Бату платформ“, финансирала предизборна кампания

С решение от 13.03.2018 г. Пловдивски окръжен съд уважи искането на главния прокурор Сотир Цацаров  и прекрати Сдружение с нестопанска цел „Асоциация Бату платформ“ . 

На 20.10.2017г. главният прокурор внесе в Окръжен съд – Пловдив  искова молба за прекратяване на Сдружение с нестопанска цел „Асоциация Бату платформ“, чрез която незаконно е осигурено финансиране на предизборната кампания на политическата партия ДОСТ, заради извършване на дейност, която противоречи на Конституцията, на законите и на добрите нрави.

Според главния прокурор дейността на Сдружение  „Асоциация Бату платформ“ гр. Кърджали е несъответна на императивната забрана в чл. 168 ал.1 от Изборния кодекс, тъй като чрез нея е осигурено финансиране на предизборната кампания на политическа партия ДОСТ с анонимно дарени средства  в размер на 100 000 евро с неустановен произход, което е нарушение на чл. 162 ал.1 от Изборния кодекс. Тази дейност отговаря и на признаците от обективна страна на престъпния състав на чл. 167 от Наказателния кодекс. Получаването на парични средства от анонимен източник от чужда държава и разходването им с цел агитация и склоняване на български граждани да упражнят избирателното си право в полза на определена политическа партия е нарушение на чл. 12 ал.2 от Конституцията на Република България.

Решението е неприсъствено, не подлежи на обжалване и е влязло в законна сила на 13.03.2018 г.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини