Скандалът се разраства! Български изселници търсят сметка на Местан за провала на ДОСТ на изборите

Скандалът с ДОСТ и лидера му Лютви Местан се разраства. След като от ДОСТ зарязаха българските изселници и не им платиха пътните за  връщане обратно в Турция след вота, оттам дойдоха нови тежки обвинения срещу родоотстъпника Местан.

Председателят на Дружеството за култура и сътрудничество на българските турци "Бултюрк" в Истанбул Рафет Улутюрк заяви, че от организацията му ще настояват управляващите в Турция да потърсят отговорност от партия ДОСТ заради провала им на изборите в България.

Призивът е поместен на страниците на органа на дружеството, вестник "Бултюрк", предава БТА.

С твърденията, че имат влияние в България и че непременно ще влязат в българския парламент, ДОСТ излъгаха редица турски политици и институции, които директно или индиректно ги подкрепяха.

Представяха се сред българските турци като "партия на Ердоган" и фактически нанесоха вреда на турския президент и на Турция като цяло. Затова трябва да се потърси най-строга отговорност от ДОСТ и нейните застъпници, а председателят й Лютви Местан трябва да подаде оставка, посочва председателят на дружеството.

Отношенията между Турция и България не бива да се напрягат заради партийни интереси, те трябва да се поддържат добри, защото това е от взаимен интерес, се казва в изявлението на председателя на "Бултюрк" в Истанбул Рафет Улутюрк.

Припомняме, че по-рано през деня стана ясно, че  стотици изселници от Кърджалийско не могат да се върнат в Бурса, Измир и Истанбул безплатно, защото от партия ДОСТ не са платили за обратните рейсове. Това се разбра след скандали в офиса на транспортна фирма, където десетки избиратели, които изпълниха ангажимента си към партия ДОСТ, бяха зарязани в България от хората на Местан.

„От фирмата ми казват, че вече нямало безплатни автобуси. Трябвало да си искаме парите от ДОСТ и да си купим билет за редовните линии. Беше ни обещано да пътуваме безплатно и в двете посоки, а на връщане да си вземем до 20 кг месо, алкохол, цигари. Това беше неписаният ни договор с тази партия. Гарантираха ни, че на границата няма да имаме проблеми. Аз гласувах за ДОСТ, накарах и близките ми да го направят. Къде е моят безплатен билет? Кой ще ми гарантира, че багажът ми няма да бъде пребъркан на граничния пункт „Капъ куле“?“, каза пред 24rodopi.com Ахмед Еминов, който по изготвените списъци трябвало пътува във вторник и вече да е пристигнал в Гьорукле, Бурса.

ДОСТ проведе изключително агресивна кампания и успя да отцепи от ДПС близо 100 000 гласа, като само в Кърджали, в 9-ти Кърджалийски многомандатен район за ДОСТ гласуваха 18 718 души. Между 9 и 11 хиляди от тези гласове са на пристигналите от Турция нашенци.

„Повечето от гласовете са наши, на изселниците“, коментира Анифе Ф., която също е принудена сама да си плати билета за Бурса.

След всичко това, след неуспеха на вота, за Местан идват тежки дни, тъй като той трябва да отговаря пред турската държава защо ДОСТ не успя да влезе в парламента - цел, за която Ердоган хвърли повече от 20 милиона евро в България.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    За
    Закономерност
    15 -3
    12:51, 31 мар 2017
    "Нашенци" друг път! Родени са тук, но ползват българската лична карта и паспорт само за вход в Европа. На тези хора нашите проблеми са им чужди. Те настъпват интересите на хората от общността, към която са принадлежали някога, но вече са ѝ чужди. Същото, но в по-малка степен е значението на гласовете от чужбина за другите партии. Ако някой ден чужд политик или друга страна ги организират или накарат да гласуват за някоя българска партия, ще е същото.
  • 2
    Ан
    антимишок
    16 -2
    13:15, 31 мар 2017
    къде е прокуратурата-тая цялата история си е КУПУВАНЕ на гласове!п.п друг е въпроса какво право да избират правителството на БЪЛГАРИЯ имат хора който прекарват 99.99% от живота си в чужбина и идват в държавата ни само на гости на роднини и близки(нямам предвид само "българските" турци)?!
  • 3
    На
    Натовец
    8 -2
    14:26, 31 мар 2017
    Ами за тези ЕКСКУРЗИИ са виновни нашите ДЕМОКРАТИ които гласуваха двойнота гражданство По този начин те отвратиха голяма част от етническите българи да не гласуватНе може и не трябва човек макар и с български паспорт но живеещ в чужбина да определя как да се УПРАВЛЯВА държавата
  • 4
    30
    30г в чужбина
    1 -1
    17:03, 31 мар 2017
    Резултати от Изборите показват колко са глупави българите.Затова възможно е да искате отпадане на двойно гражданство -от утре 1млн души ще си хвърлят български паспорти и България ще се лиши от най-големия си инвеститор -по внесени пари в България! Излизайте от време на време от тия села!
  • 5
    ЧУЖБИНСКИ все ми се ще аз с моето двойно гражданство да дойда в твоя дом и да внеса някоя и друга инвестиция на жена ти в общото ви легло а ти в нова време ДА ГЛЕДАШ и ПОДСМЪРЧАШ Та така стоят нещата с ИНВЕСТИЦИИТЕ

Още новини

Последни новини