Местан поиска турско малцинство. Джамбазки го праща на прокурор за национално предателство!

Конституцията на България трябва да се промени така, че да признае национално турско малцинство. Това каза в предаването „Тази сутрин” лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан.

Като акт на дискриминация той посочи забраната за агитация на майчин език по време на избори. Според политика „ислямизиран българин” или „турскоезичен българин”, както самият той често бил наричан, са обидни квалификации.

„Аз съм мюсюлманин, но преди това съм етнически турчин, част от българското национално малцинство в България. Ако конституциите на Украйна, Чехия, Унгария, Румъния, Македония, Албания, на всички балкански държави и на всички европейски държави признават безспорния факт, че 2000 българи могат да бъдат национално малцинство, а българската конституция отказва да признае очевадния факт, че над 1 милион турци не са национално малцинство, това означава, че тази конституция не е справедлива и трябва да бъде променена”, каза Местан в разговор с Антон Хекимян.

Вчера от ДОСТ излязоха с декларация, с която поискаха България официално да признае, че има турско етническо малцинство на българска територия. Заявиха също така плановете си да проведат подписка с искане за законово признаване на статут на национално малцинство на членове и симпатизанти на ДОСТ.

Пред bTV Местан беше категоричен, че в декларацията са подчертани три важни принципа, единият от които е за единството, неделимостта и териториалната цялост на България.

„Осъждаме не просто всяка форма, но осъждаме дори мисъл и идея за сепаратизъм и автономия, като подчертаваме, че Възродителният процес остана ненаказан. Искаме официално, по закон, ако е необходимо и по конституционален ред да ни се уреди статута”, каза още лидерът на ДОСТ.

Местан опроверга съмненията, че зад инициативата на партията му стоят сили извън България.

От ВМРО отговориха с искане за разследване срещу Местан.

„Пиша на Главния Прокурор на Република България сигнал с искане да разследва това деяние като престъпление по глава Първа от Наказателния кодекс на Република България, а именно: „Престъпления срещу републиката“, съобщи във Фейсбук Ангел Джамбазки.

Не стигат разкритията за съмнителни имотни сделки на участници във властта, не стига безобразното и безотговорно поведение на част от българските представители в ЕП, които с недопустимото си отсъствие от работата, за която им се плаща, предадоха интересите на българските граждани и избиратели и сега мънкат нелепи, глупави, нагли оправдания и лъжи, като се топят и изобличават едни-други, но и този изпълзя от турската дупка в която се беше напъхал“, написа евродепутатът.

Партия“ ДОСТ е турска партия. Партия на Ердоган. Пета колона на Ердоган в България, също както и дианетското мюфтийство. Това са антибългарски организации. Те трябва да бъдат забранени, а заговорниците съдени и осъдени за национално предателство.

Искането за признаване на каквото и да е „малцинство“ на българска територия е недопустимо и противоконституционно. На територията на Република България няма никакви национални малцинства, има етнически общности и групи, но всички те са интегрална част от единното и неделимо българско Отечество“, категоричен е Джамбазки.  

Източник: http://btvnovinite.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини