На колене!Ботев е безсмъртен!

    Кърджали коленичи пред паметта на Ботев и падналите за свободата на отечеството.Стотици граждани почетоха с едноминутно мълчание саможертвата на националните герои по време на празнична заря-проверка посветена на Втори юни.

    В зарята участваха част от 68 бригада „Специални сили” от Пловдив,Гвардейският отряд от Езиковата гимназия,представителни блокове от училища на града.Сред официалните лица бяха зам.-председателят на Народното събрание Цвета Караянчева,Пловдивският митрополит Николай,командващият 68 бригада, бригаден генерал Явор Матеев,областният управител Никола Чанев,патрон на проявата,кметът инж.Хасан Азис,директорът на ОД на МВР старши комисар Венцислав Момчилов,председателят на общинския съвет Раиф Мустафа  и др.

      В словото си областният управител Никола Чанев посочи,че преди 141 г. хора размирни,с голи ръце са се изправили срещу тиранията и са се жертвали за свободата.Изисква се храброст и сила да се пребориш.Наричат Ботев Безумеца.Той е  Апостол сред Апостолите,Светец сред Светците,подчерта губернаторът.Клел се е в библията и револвера.Днес с безименен гроб.Сравняват го с Наполеон и Гарибалди.141 г. след смъртта му съзираме тържеството на духа над материята,каза още Никола Чанев.Историята е негова единствена съдница.Няма власт над оная глава,която е готова да се отдели от тялото в името на свободата на Отечеството,обобщи Чанев.

    В краткото си приветствие зам.-председателят на парламента Цвета Караянчева подчерта,че преди 141 г. Ботев умира физически,за да остане безсмъртен идеалът му за свобода.Изумявал с ораторска дарба и политическо мъжество.Словата му нямат равни по ръст.Властелин и реформатор.Мерило за справедливост и кураж.Доказал,че българският народ заслужава да е пръв сред равни.Днес продължаваме да се борим за справедливо общество,заключи Цвета Караянчева.

     Бригаден Генерал Явор Матеев прие рапортите на отрядите. Мощно „ура” прозвуча за българската воинска слава.

    Събралото се множество наблюдава с интерес празничната заря.Средствата за фоерверките са дарени от КРИБ-Кърджали.Фирмите на петима членове на Управителния съвет са дали средства за пищната заря.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини