Коленичихме пред подвига на Ботев и героите, Цвета Караянчева прие зарята в Кърджали

    Кърджали коленичи пред подвига на Христо Ботев и героите дали живота си за свободата на Отечеството. И тази година зарята бе приета от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Отново в строя бяха представителни части от бригадата „Специални сили”, Първият ученически гвардейски отряд от Езиковата гимназия ,отряди от училища в Кърджали. Стотици граждани се стекоха на площад „Освобождение” , за да наблюдават зарята-проверка.

      Председателят на Народното събрание прие строят на представителните отряди. Те се командваха от бригаден генерал Явор Матеев.

       В словото си областният управител на Кърджали Никола Чанев подчерта , че сме смълчани и покрусени от човешката саможертва в тъмнината на робството. Преди 143 г.България загубва Христо Ботев, скиталец, революционер и поет. Прекланяме се пред себеотрицанието му в името на Отечеството. Загърбил личното щастие , той се обрича на безсмъртие. Питаме се дали е хукнал след една утопия?-попита риторично Никола Чанев. Революционерът и митът за него отдавна са получили право на живот!

      Отдаваме дължимото на тези, които прегризаха хомота на робството, без да дирят отплата, каза от трибуната председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Това са безсребърници, праведници. За свободата се воюва, не се купува и продава, подчерта Караянчева. Днес повече от всякога е нужно да пазим спомена за тези , които не преиначиха идеалите си, категорична бе ораторката. Тя заключи, че свободата е нужна като хляба.

       Сред официалните лица бяха още народният представител Адлен Шефкед, зам.-кметовете инж.Катя Митовска и Тунджай Шукрю, старши комисар Венцислав Момчилов, комисар Сергей Заимов, отец Николай Величков.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини