Ботевци отбелязаха Деня на розовата фланелка

Изображение 1 от 2

    Всяка година последната сряда на месец февруари е известна като Ден за борба с тормоза в училище. Познат е също и като „Ден на розовата фланелка“/Pink Shirt Day/.

    За поредна година учениците от ПГПЧЕ „Христо Ботев“, град Кърджали се включиха в инициативата за борба с тормоза и насилието в училище под мотото „Училище без страх“.

    Във фоайето на училището бе оформен информационен кът с плакати и брошури, изразяващи съпричастност към инициативата и огромно розово сърце с надпис: „Не бъди безразличен! Бъди различен! Бъди добър!“.

    Ученици и учители  изразиха своята позиция и съпричастност към идеята като облякоха розови дрехи и носеха розови аксесоари.В беседи и разговори те обсъдиха проблемите за тормоза в училище и извън училище, за небходимостта да бъдем съпричастни и да не затваряме очите си, когато някой е подложен на тормоз.

    През деня организаторите на събитието - учениците от Ученическия съвет, облечени в розови фланелки, символично се обявиха против насилието в училище и раздадоха на всички в гимназията розови стикерчета под формата на фланелка с надпис „Не на тормоза в училище!“.

    С учениците от 8 клас бе проведенаигра–упражнение с учениците на тема „Думи, които нараняват“ с  цел да се развие чувствителност към думите и да се разбере емоционалното им въздействие. Учениците осъзнаха, че всяка дума се възприема от отделната личност по различен начин. За даден човек определена дума може да означава шега, а за друг – болезнена обида.

    За пръв път „Денят на розовата фланелка“ е проведен в Канада през 2007 година. Поводът е инцидент в едно училище вКанада, провинция Нова Скотия. При откриването на учебната година група по-големи ученици се подиграват и тормозят деветокласник, че е дошъл в училище, облечен с розово поло, докарвайки го до плач. На следващия ден двама негови съученици купуват и развадат на съучениците си и на други ученици, желаещи да се включат, 50 розови тениски в подкрепа на тормозения техен съученик. Тази инициатива бързо става популярна сред учениците от други училища и държави. Днес хиляди училища в цял свят отбелязват Деня на розовата фланелка като израз на неприемане на тормоза, но и на стереотипите, свързани с пола. Розовото е само цвят и не е доказателство за мъжественост или женственост, затова именно носенето на розово в този ден е израз на позицията „НЕ на тормоза и на стереотипите, които го предизвикват”. В България Денят на розовата фланелка се отбелязва за шеста поредна година.

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини