Ботевци на партньорска среща в Германия

Проектът „Заедно на масата в Европа” отново събра стари приятели на среща в град Валтроп, Германия

Шест ученици и трима учители от ГПЧЕ „Христо Ботев” пътуваха до Германия за среща със своите партньори от Германия, Турция и Полша. Това бе поредна работна визита в рамките на проект за училищно партньорство Коменски „Заедно на масата в Европа – сравнение на специалитетите и културата на хранене в страните от Европа”, по който училището работи от 2012година. Възпитаниците на езиковата гимназия посетиха гимназията в град Валтроп, провинция Северен Рейн Вестфалия, където се срещнаха със своите приятели, които през март 2013година бяха посрещали в Кърджали. Цяла седмица българските ученици живяха в домовете на своите немски приятели и споделяха с тях училищното им ежедневие. В рамките на работната седмица и в изпълнение на целите и задачите на проекта, всички участници в проекта посетиха редица забележителности в град Валтроп и разгледаха вече неработещото предприятие за добив на въглища, превърнато в туристическа атракция. В рамките на работната програма те бяха официално посрещнати от кмета в кметството на града и участваха в младежка инициатива „ Да посадим дърво – да спасим планетата” . В немското училище учениците от страните-партньори работиха в ателиета по готварство, където приготвяха традиционни ястия от немската кухня. Попадайки в чуждоезикова обстановка кърджалийските ученици нямаха никакви проблеми с общуването на немски език и с удоволствие приложиха на практика усвоените знания. Впечатлиха своите домакини, техните родители и учители с високото ниво на владеене на немски език и се запознаха отблизо с традициите и културата на страната, чиито език от години изучават в гимназията.

За да могат гостите да видят повече забележителности от Рурска област, домакините бяха приготвили разнообразна програма с посещения на интересни туристически обекти, при които немските ученици влязоха в ролята на туристически гидове. Всички участници в проекта посетиха традиционно немско заведение за бързо хранене, където опитаха специалитета на областта - къривурст с пържени картофки. Видяха отблизо и съвременното развитие на селското стопанство в Германия като посетиха биоферма за производство на аспержи и семейна кравеферма. Гостите видяха отблизо какъв е живота на техните немски връстници на село, където те трябва да помагат на своите родители при производството на селскостопанска продукция. Част от туристическата екскурзия из Рурска област бе и посещението на Музея на минното дело в град Бохум – символ на района, където младежите видяха развитието на добива на въглища от миналото до днешни дни. Не по-малко интересна бе разходката из Мюнстер, където българските ученици видяха много исторически забележителности и се потопиха в атмосферата на един типичен немски студентски град.

Особено вълнение и весело настроение предизвика заключителната „Вечер на приятелството”, на която вече старите приятели се веселиха много и танцуваха традиционни немски, български, турски и полски танци, които се бяха превърнали в традиционни за срещите между партньорите. Много сълзи в очите предизвика раздялата в края на изпълнената с много впечатления и емоции седмица. Всички участници в срещата си пожелаха да запазят вече създадените контакти и приятелства, а учителите се радваха на предстоящата заключителна среща през юни в Турция.

В края на пътешествието българските учители бяха организирали за своите възпитаници двудневен престой в град Дортмунд, където всички заедно разгледаха стадиона на световноизвестния футболен тим Борусия и Музея на бирата – отново типични символи за Германия. Въодушевени от видяното младежите споделиха със своите учители, че след тази прекрасна седмица те са много по—мотивирани да продължат да изучават немския език, за да преодолеят предстоящия за тях изпит за немска езикова диплома и да могат и в бъдеще да посещават страната.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини