Ботевци по стъпките на Българската армия

Под патронажа на Областния управител на област Кърджали, Военен клуб, Регионален инспекторат по образованието и Туристическо дружество Кърджали, през почивните дни се проведе ученически поход „По стъпките на българската армия”, посветен на 100 годишнината от Балканските войни.

Началото на похода бе дадено в с. Пчеларово, там откъдето са започнали бойните действия за освобождението на Кърджали. За втора поредна година представителното тържество край паметника на загиналите през 1912-1913 г. в селото бе организирано от учители и ученици от ГПЧЕ „Христо Ботев”. Отново прозвучаха емблематичните стихове от „Новото гробище над Сливница” от патриарха на българската литература-Иван Вазов, а младите ботевци, с истинско чуство на гордост, разказаха за събитията от есента на 1912 година. Те представиха мигове от историята на военните действия, чрез спомените на старите пчеларовци и трогнаха до сълзи събралото се множество. Раказвайки за историята на паметника и за военните действия по време на Балканската война, те показаха патриотизъм и активна гражданска позиция, поемайки отговорната задача да дадат началото на втория ученически поход „По стъпките на българската армия“. Танцът на Гвардейците на гимназията събра аплодисментите на публиката и развълнува наследниците на участниците във войната, в чиято памет е издигнат мемориалът в селото. Изявата на младите възпитаници на езиковата гимназия превърна деня в празник за всички жители на селото, които пазят в сърцата и умовете си споменът за тези дни.

Към събитията от Балканската война, събития, които олицетворяват българският дух и мъжество насочи вниманието на присъстващите и Станка Вълова, учител по история в ГПЧЕ „Христо Ботев” Кърджали и ръководител на клубовете „Млад историк” и „Родолюбие”. В словото си тя подчерта:

Да си българин не е въпрос на име, гражданство или произход! Да си българин е въпрос на воля, морал и усещане на принадлежност.Доказват го хилядите земеделци, занаятчии, чиновници и интелектуалци, които за една вечер се превръщат в истински войници и с героизма си накараха да замлъкне цяла Европа! В историята ни има много разтърсващи примери на единение, но най-доблестен е Балканската война, определяна като война на българските надежди. Нека преклоним глава пред генералите, офицерите и войниците, които изпълниха възрожденският завет и воюваха за свободата на своите братя от Източните Родопи, Одринска Тракия и Македония. Нека с поведението си бъдем достойни за своята история!”

Тържеството в с. Пчеларово бе уважено от полковник Владимир Лалов от Министерството на отбраната, майор Евгени Енчев –заместник началник на Областният военен отдел в гр. Кърджали, началника на РИО Кърджали Гроздан Колев, кмета на с. Пчеларово Маргарита Стойкова и отец Ангел Стаматов.

Представителният ученически отряд от ГПЧЕ „Христо Ботев”, заедно с отрядите на учебните заведения от областта, в рамките на два дни преминаха по стъпките на воините от Балканската война и положиха венци и цветя и на паметника на генерал Делов, паметника на руския лагер, Костницата на загиналите в Руско-турската и Балканската война и паметника на генерал-майор Никола Генев в гр. Момчилград, паметника на загиналите през 1912г. при Маказа и паметника на Освободителите в Кърджали. На заключителното тържество всички училища - участници в похода бяха отличени от областният управител на Кърджали за своето участие и за съпричастността им към събитията от историята, имащи важна роля за Освобождението на града и региона.

 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини