Ботевци: Грамотни и амбициозни, но в България

Когато  Сенека изрича: „Не за училището — за живота да се учим!“,  не е предполагал, че почти 2000 години по-късно крилатата му фраза ще продължава да вълнува учителите.

Очакването, че ключът към практически насочено образование е единствено в ръцете  на педагозите, бe опровергано от учениците на Eзиковата гимназия „Христо Ботев“. По идея на ботевци  в Гимназията  отвори врати първата в България Ученическа агенция по заетостта. Тя е създадена по проект  „Моето второ семейство”  по „Програма за детско и младежко развитие, основаващо се на подход, при който се отчитат и надграждат силните страни на детето“, на Фондация “Работилница за граждански инициативи”.

Идеята е на  ученици, пострадали през летния сезон от   некоректни работодатели. Сега 40 ученици на възраст от 14 до 17 години познават основните нормативни документи от  трудовото законодателство, защото са преминали  през най-важните спирки по пътя към трудовото право: Областния отдел за  закрила на  детето и трудовата борса, местни  фирми и   Министерството на труда и социалната политика.  Отношението на министър Русинова и екипа й още повече засилват у ботевци усещането  за национална значимост на каузата, а на местно ниво директорът на гимназията Йорданка Чавдарова лично се ангажира с търсенето на подходящи работни места за платен стаж през лятото.

На церемонията по откриването на Ученическата агенция единадесетокласникът Михаил Иванов демонстрира възможностите на електронната борса – начини за търсене на работа  в сайта, използване на  бутона „подай сигнал“  за  некоректен работодател, както и мобилната версия на електронната борса на адрес http://uaz.botev-kardzhali.com/.   Мутли Али от 10 клас постави акцент върху предлагането на работни места за ученици и от други училища в областта и  популяризиране на  безопасни условия на труд и равнопоставеност по пол, възраст и етнос.   В презентацията на Лия Стамболиева често подминавани въпроси намериха личен и съпреживян отговор. Споделеният от нея опит се превърна в  естествена оценка на самия проект, защото когато завладяваш с интелигентност и компетентността ти надхвърля обичайната за десетокласник, и възрастните мълчат.

На събитието бяха поканени Гроздан Колев, началник на Регионалното управление на образованието в Кърджали, директорът на Бюрото по труда Валентин Грудев, Веселина Юрукова от офиса на евродепутата Андрей Новаков, както и Светла Желязкова, представител на местните работодатели. Те ясно изразиха подкрепа на инициативата и си пожелаха в бъдеще същите грамотни и амбициозни млади хора на пазара на труда в България. 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини