Съдът върна Ценко Чоков и сина му в ареста

Апелативният специализиран наказателен съд отмени решението на предходната инстанция и остави в ареста кмета на Галиче Ценко Чоков и сина му Мартин.

На 9 януари Специализираният наказателен съд реши да освободи Чоков и сина му Мартин от ареста, като съдия Желев заяви, че основната причина е здравословното състояние на кмета на Галиче, който страда от редица заболявания, включително коксартроза. 

Прокуратурата обаче обжалва решението, което предизвика бурни протести сред жителите на Галиче, и днес Апелативният спецсъд реши, че мярката за неотклонение "домашен арест" не е адекватна спрямо двамата Чокови.

Кметът на Галиче ще бъде настанен за лечение в болница под охрана, а синът му Мартин остава в ареста. Въпреки, че срокът, в който и двамата са в ареста, е малко над седем месеца, това не е в нарушение, обосноваха се магистратите. 

Ценко и Мартин Чокови са обвинени за участие в организирана престъпна група за лихварство, имотни измами, побои, изнудвания и отвличания, спрямо хора, които са вземали заеми и не са ги връщали. 

За това и съдът днес сметна, че ако са на свобода, има опасност да извършат нови престъпления. Освен това, според доказателствата, двамата давали указания как да действа престъпната група, смятат магистратите. 

Те припомниха, че свидетели разказват за лихварската дейност на престъпната група, както и за случаи на психически и физически тормоз. 

Прокуратурата обяви, че съвсем скоро ще внесе обвинителен акт в съда. Той е изготвен днес. 

Адвокатът на Чокови - Илиян Василев, обаче смята, че това е нарушение и дори предубеденост от страна на обвинението, защото Мартин и Ценко били готови да дадат обяснения. 

"Срещу Чокови има кампания, която се води от около десетина души и това е ясно за всеки, който е непредубеден", смята защитата. 

Адвокатът обясни, че Чоков е ясно откроена политическа фигура, харесвана от едни и мразена от други. В името на какво и кои са везните, които мерят обществените опасности, попита Илиян Василев, като припомни други случаи на медийни дела

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини