Новият лидер на АБВ отхвърли коалиция и с БСП, и с ГЕРБ

Не е възможна коалиция с БСП за предстоящите избори. Не е възможна с ГЕРБ и преди, и след изборите, не и с мен като председател, заяви новият лидер на АБВ.

Не виждам проблем в това АБВ да е в ролята на парламентарна опозиция, каза още Константин Проданов на пресконференция, след като в неделя пое поста от оттеглилия се Георги Първанов. 

„Всичко постигнато досега от АБВ няма да бъде отречено. Няма как да вървим напред, ако преди това не сме. Но мисля, че сбъркахме, като преди да сме се избистрили идейно, направихме крачка към властта“, каза 39-годишният Проданов, който е бил финансов и икономически съветник на Първанов. 

По повод възможна коалиция с БСП той заяви още, цитиран от "Фокус":

„Не само БСП, а и всички останали парламентарно представени сили в момента, пък и тези, които се очаква да влязат, не ме ентусиазират като коалиционни партньори. Не скачам в екстаз в стола си от тях".

Възможността ГЕРБ и БСП да се коалират и да управляват след изборите пък новият председател на АБВ коментира така: 

"Като гледам на къде се тика общественото мнение, някои от тези тълкуватели на обществени съновидения, които циркулират из публичното пространство, вече подготвят общественото мнение за една голяма коалиция между ГЕРБ и БСП. В такъв случай мисля, че ролята на АБВ като активен, смислен, вокален критик в парламента ще бъде с много по-висока добавена стойност и за нас, и за обществото, отколкото участие на база някакви аритметични съображения във властта". 

Във връзка с политиките на ГЕРБ Проданов каза, че санирането е безумно разхищение на публични средства и е хубаво да се замислим след 15-20 години в какви хора ще живеят в тези блокове. 

„Ще се борим да се смени профилът на българската икономика. Оставаме си страна на шофьори и автомонтьори. Държавата трябва да инвестира в човешки капитал, в конкретни икономики", добави той. 

По думите му демографската катастрофа в България наистина е ужасяваща и трябва да се действа веднага. 

Наследникът на Първанов пожела на новоизбрания президент Румен Радев успех и изрази надежда, че ще бъде доста по-различен от настоящия държавен глава, предаде БТА. 

„Надявам се, че ще насрочи незабавно дата за следващите избори. Достатъчно време беше загубено в протакане. Надявам се да назначи и неутрално работещо правителство, което да не прави резки движения“, подчерта Проданов. 

В отговор на въпрос той каза, че не му е известно да са водени разговори с ген. Михо Михов от АБВ да приеме поста на служебен министър на отбраната. 

Проданов изрази надежда в максимално ускорен порядък да бъде номиниран следващият български еврокомисар. Според него ще е добре още служебното правителство да го направи, защото е изгубено достатъчно време. 

На пресконференцията бяха представени ресорите на четиримата зам.-председатели на АБВ. Трендафил Величков поема медийната политика, Марин Киров - организационната дейност, Мариана Тодорова - идейното развитие и парламентарната дейност, а Христо Михайлов - коалиционната политика и изборните въпроси.

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини