Президентът похвали правителството на Борисов

България бе остров на стабилност, отчете президентът петте години на мандата си. Той похвали премиера в оставка Бойко Борисов за развитието на инфраструктурата.

Росен Плевнелиев благодари на премиера Бойко Борисов, че е приел модернизацията на България като своя лична кауза и на всички правителства, които са допринесли за това. 

Той отбеляза построените 350 км нови магистрали, 2000 км нови пътища, 30 км ново метро, 26 нови метростанции, строителството на третия метродиаметър, изградените 51 нови пречиствателни станции, 2500 км нови ВиК мрежи, 19 регионални системи за управление на отпадъците, завода за обработка и управление на отпадъци в София, който е най-модерния на Балканите. 

Президентът Плевнелиев посочи, че в края на мандата икономиката на страната е в подем - за 2015 г. ръстът е 3 процента, за 2016 г. се очаква да е около 3,6 процента, безработицата е на рекордно ниско ниво след началото на кризата от 2008 г. - около 7,1 процента, няма бюджетен дефицит, България завършва фискалната 2016 г. с излишък - 1,6 процента от БВП. 

Росен Плевнелиев заяви, че въпреки напредъка, съдебната реформа не е завършена - проблемите са много, а промените са необходими и неотложни. По думите на президента повече от ясно е, че както в България, така и в региона се вижда сблъсъкът между олигархичния модел на икономика и истинското предприемачество.

Той допълни, че това е кауза за всички - реформата в съдебната система трябва да се ускори, за което остава още много работа, а борбата с корупцията трябва да се приоритизира и е необходима изключителна политическа воля за това, упоритост, усилия, продължаващи във времето. 
Изходът от тази битка зависи от всички нас. Ние не искаме да живеем в страна, в която задкулисието фалира банки и регионални сили упражняват хибридна война, ние искаме една силна България, която да е регионален политически и икономически лидер и достоен член на ЕС и НАТО, каза Плевнелиев. 

Според държавния глава голямата заплаха за България е да пропусне момента на новата вълна на интеграция, която неминуемо предстои. Голямата заплаха е в България да дойдат политици, които "да вдигнат лозунги за българските производители, за произведено в България, срещу лошите ЕРП-та и лошите чужди хранителни вериги" и с очаквания възход на популисти и националисти, България да се самоизолира и самомаргинализира, смята президентът Плевнелиев. 

България бе остров на стабилност, незаобиколим фактор в региона за принципна външна политика, заяви още президентът Росен Плевнелиев по време на 11-ата годишна среща на правителството с бизнеса: "Накъде тръгва България: Вътрешните и външните предизвикателства, които ще определят посоката през 2017 година."

Президентът каза, че е убеден европеец и за него ЕС не е външна политика, а неговото семейство. 

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини