Депутати съдят Столичната община заради отказ на информация

Депутати от Реформаторския блок (РБ) - Вили Лилков и Петър Славов, водят дело срещу Столичната община заради отказ от информация. Кметството не желае да каже дали е продало и чия собственост е античната улица до подземния паркинг при метростанция "Сердика". Това стана ясно от коментар на депутата от РБ Вили Лилков. Последното заседание на Административния съд в София по жалбата беше на 3 октомври, а решение се очаква до месец.

Първоначално Лилков и Славов потърсили информация в район "Възраждане". Оттам обаче им казали, че нямат представа. Затова двамата народни представители прибегнали към запитване до голямата община. Тамошните чиновници пък отказали да отговорят. Действията им провокирали депутатите да заведат жалба срещу тях.

Античната улица започва от Ларгото и стига до средновековната църква "Св. Спас". Улицата е открита по време на разкопките при строителството на метрото при ЦУМ. За намерената тогава на нея археология е взето решение да бъде опакована и надписана, а след това да бъде предоставена за съхранение в склад на "Метрополитен". "Взе се решение да се направи паркинг. В края на 1999 г. - началото на 2000 г. улицата от 1000 кв.м беше дадена за ползване на собственика на паркинга, с условие да я ползва 10 години, докато траят работите по Ларгото", разказа Лилков. Според информация на сайта му собственик на паркинга е Уникредит Булбанк пише в. „Сега“.

Депутатът твърди, че преди 8 г. собственикът поискал да закупи римската улица. В подготвения от тогавашния кмет на район "Възраждане" доклад до СОС античният обект бил описан като парцел на ул. "Нишка", а не на бул. "Тодор Александров", като по този начин по нищо не личало, че става въпрос за историческата находка. След скандал в съвета тогава до сделка не се стигнало. 10-годишният период за ползване на парцела обаче отдавна е изтекъл и Лилков се опасява, че впоследствие обектът все пак е преминал в частна собственост

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини