Съдът спря още една част от здравната реформа

Състав на Върховния административен съд отмени медицинския стандарт по Спешна помощ в частта му за болниците, съобщиха от Центъра по защита на правата в здравеопазването. Стандартът задаваше прекалено високи изисквания за болниците, затова и беше атакуван в съда от сдружение "Българска болнична асоциация", сдружение "Център за защита правата в здравеопазването", сдружение "Национално сдружение на частните болници" и Сдружение на общинските болници, пише в. "Сега".

Стандартът не е изцяло отменен - пада само главата за изискванията за болниците. Искането тя да бъде премахната беше мотивирано с невъзможно високите изисквания. Например доскоро не е имало и една болница у нас, която да отговаря на критериите за най-малко 700 квадратни метра площ на спешното отделение, 12 приемни поста и шест реанимационни и изискванията за най-малко трима лекари със специалност по реанимация. А болниците, които нямат спешни отделения, отговарящи на стандарта, пък не могат да получават пари от здравната каса за спешна помощ. Затова и от самото здравно министерство удължиха до края на годината срока за привеждане на спешните отделения в съответствие с изискванията на новия стандарт.

Основата на Наредбата за Спешна помоще стандартът за движение на линейките, който поетапно трябва да стане факт за цялата страна до 2020 година. Съгласно него пациентите на "Спешна помощ" се делят на три категории, обозначени с цветове - червен, жълт и зелен. До осмата минута екипите на спешната помощ ще трябва да пристигат при пациенти в най-критично състояние, които ще са с червен код. Това са хора с животозастрашаващи признаци и симптоми вследствие на заболяване или увреждане с висока вероятност от фатален изход, ако не се предприемат незабавни действия, пише в стандарта. Между 8 и 20 минути ще чакат пациентите с жълт код, които са в нестабилно здраве и потенциална опасност на живота, с признаци и симптоми вследствие на заболяване или увреждане, които могат да прогресират и да доведат до усложнения, които могат да застрашат жизненоважните функции, системи или органи, ако не се приложи бързо лечение. Последният вид пациенти - със зелен код, обаче може да чакат между 20 и 120 минути, тъй като според новия стандарт те са стабилни пациенти, при които има нисък риск от настъпване на усложнения.

Определянето на пациенти по категории е част от т.нар. триажна система. Тя се въвежда като дефиниция за пръв път у нас и цели по-добра организация на работата на спешна помощ - както на центровете за спешна помощ и техните екипи, така и в спешните отделения на болниците. Триажът трябваше да влезе в сила от 1 септември 2016 г., но явно поне в болниците ще се забави.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини