Общественият посредник Расим Муса връчи наградите „За гражданска доблест”

    Общественият посредник на община Кърджали Расим Муса връчи в залата на Бизнесинкубатора тазгодишните награди „За гражданска доблест”. С тях бяха удостоени директорът на Обл С на БЧК Жана Чакърова-Шукерска и дванадесетокласничката от СУ”Владимир Димитров-Майстора” Шенай Сюлейман.Според утвърдения правилник ,регламентиращ наградата носителите й се номинират от омбудсмана и неправителствения сектор.Тази година обществеността се обедини единодушно около двете кандидатури.

    При връчването на наградите в залата присъстваха представители на ключови институции,неправителствени организации и медии.Гост бе зам.-областния управител Селвие Ахмед.Медиен партньор на проявата бе БНР в лицето на Радио „Кърджали”.

    В словото си обществения посредник Расим Муса отбеляза:

     Участието на гражданите и организациите на гражданското общество в процесите на вземане на решения на местно ниво е от решаващо значение за едно прозрачно и отговорно местно самоуправление, работещо в интерес на общността.

    Изхождайки от   основните функции на обществения посредник ние си позволихме да Ви поканим на тази среща.Нейните цели са три:Възраждане на единството на неправителствения сектор,Опознаване и синхронизиране на гражданския сектор и институциите в услуга на кърджалийци,И на трето,но най-важно по значение място-възраждане на моралните добродетели,чрез стимулиране на действащо гражданско общество

          Омбудсманът добави: В тази връзка ще посоча,че Обществения посредник и НПО учредиха награда „За гражданска доблест”.Тази година я връчваме за втори път.Идеята е да търсим и поощряваме общочовешки ценности,далеч от комерсиализацията на обществото.

    В последвалата дискусия постъпи предложение общественият посредник да стане инициатор и домакин на периодични срещи на неправителствения сектор с кмета на общината Хасан Азис или оторизиран негов заместник.

    Общественият посредник Расим Муса предложи от своя страна създаване на офис за връзки на НПО с общината.

    Той се създава се към общинската администрация с цел да подпомага взаимодействието между НПО и местната власт и да представлява общината в процеса на сътрудничество и съвместни инициативи с третия сектор. По този начин се подобрява комуникацията между гражданския сектор и местната власт. Двете страни взаимно се опознават и изграждат отношения на доверие и партньорство. Офисът следва да разполага с актуална информация за състоянието на третия сектор на местно ниво, за финансиращите програми, за различни инициативи на организациите.

    Омбудсманът връчи наградите „За гражданска доблест” на Жана Чакърова-Шукерска и Шенай Сюлейман,отбелязвайки тяхното себеотрицание в служба на обществото.

    Приветствие от свое име поднесе и зам.-областният управител Селвие Ахмед.Тя връчи поздравителни адреси на наградените от името на областния управител Илия Илиев.

    Жана Чакърова се отказа от паричната част от своята награда,дарявайки я на доброволките от БЧК от „Екип 254”.

    Наградените получиха много цветя от приятелите си.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини